POWER LTE brać ?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
extreme1366
Początkujący użytkownik forum

POWER LTE brać ?

Post autor: extreme1366 »

witajcie,
post kieruje głównie do użytkowników PLUS LTE,
obecnie posiadam łącze 20Mbit / 4Mbit na 5GHz (jestem zadowolonym klientem radiówki)
jednak potrzebuje wiekszej predkości a radiówka jest droga, dlatego szukam alternatywy.

robię transfery miesieczne 200-300 GB, 4 pc w domu, rodzeństwo trzaska dużo GB
od dłuższego czasu interesuje sie LTE od polkomtela,
od 3mc testuje to LTE w telefonie
testy robione w róznych porach dnia i tygodnia, predkości 80- 120 Mbit !
sygnał -80dbm odległość 1km (widoczność wzrokowa masztu)
1. jak myślicie da to LTE rade u mnie przy takim ruchu ?

chodzi głownie o to czy przy najdrozeszej opcji faktycznie plus nie obetnie mi predkości ?
wg regulaminu ma być maks

2. martwi mnie też orange i t- mobile bo jak skanuje sieci telefonem to pokazuje po kolei
plus 2g, 3g, 4g, orange 2g ,3g, 4g, t-mobile 2g, 3g ,4g, play 2g, 3g ,4g (play odpada całkowicie za daleko od bts)
a patrzyłem na maszt orange to jest łącznie 6 anten sektorowych po dwie w 3 strony
tutaj macie zdj: https://scontent-b.xx.fbcdn.net/hphotos ... 3019_n.jpg
wiec skąd niby to LTE ma orange ? podpinaja sie do plusa ?

3. jak sieć moze sie zachować po roku umowy gdy przybedzie userów ?
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Re: POWER LTE brać ?

Post autor: onken »

Rożnie może być, może wszystko spaść w dół, jak i w innych sieciach.

A co do 200-300 GB, hmm możesz się załapać pod lejek ale nie koniecznie, różne są wyroki Boskie ;)

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
egon
Użytkownik forum

Post autor: egon »

Jeśli nie masz możliwosci skorzystać z UPC lub ostatecznie Netii z jakimś prepaidem na rezerwę (bo przy Netii to raczej trzeba mieć coś na rezerwę) to LTE z Plusa może być jakimś wyjściem, ale raczej w ofercie z usługą Smart. Tyle, że wtedy musisz spełniać ich wymogi - min. jedno urządzenie w abonamencie Plusa lub Polsatu za 49,90 zł lub kogoś co weźmie na siebie ten abonament ;) U mnie akurat z tym krucho, bo nikt nie korzysta z Plusa, a musi to byc osoba ze stażem min. 60 dni.
extreme1366

nie mam możliwości UPC ani neo, tylko radiówka na 5GHz i za moje 20Mbit płacę jak za woły, jedyna alternetywa to LTE,
tylko pytam o wasze opinie czy warto sie w to pchać ?

bo analogicznie teraz testując 3G to nocą ciagnie 10-12Mbit a w godzianch szczytu potrafi paść do 2Mbit i ping ładuje po 300ms żałosne prawda ?
tłumaczę sobie to że jest jeden masz na 3 wioski, dużo fonów z 3g i każdy ładuje fejbuczka wieczorem :P
egon
Użytkownik forum

A tak z ciekawości ta radiówka jest w miarę stabilna. Osobiscie nie mam pojecia jak to działa.
Wiem, tylko, że UPC jest super i jedyna wada to cena.
Netia - za moich czasów potworność, ale tańsza i może dziś lepsza.
Zaś prepaidy też kapryśne, zależą od pogody i wielu czynników.
Akurat u mnie LTE z Plusa tak 20-40 robi, bo jeszcze drogie i ludzie albo na kablu, albo tańszym Orange HSPA+DC 10-20 wyciskają w porywach,
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Poczytaj ciekawą lekturę http://www.plusforum.pl/viewforum.php?f ... 93a50e7771 przekonasz się wtedy ile warte są zapisy w regulaminie Plusa i czy naprawdę za 89,90 będziesz miał maksa.Podobnie z lejkiem,w Plusie nie ma konkretnych wartości, po których załączą ci 32kb/s. Tym kieruje wszechwładny FUP. Jak uzna cię za "heavy usera" ,kopiującego internet to lipa.U niego nie znasz dnia ani godziny. Prędkości z czasem gdy przybędzie użytkowników na BTS-ie zapewne spadną. U mnie w ciągu 2 lat spadły 3-4 krotnie.Także dobrze się zastanów.
extreme1366

matek451
własnie czytam to już od godziny i ogólnie wszyscy płaczą że FUP uznaje ich za backup'erów internetu, obawiam sie że polece też pod tą kose,
tylko zastanawia mnie tak wysoki wynik na Xperi z1, 120Mbit o 20 wieczorem w piątek ?

hmmm

zmarnowałem już kupe kasy na testy tej sieci kupując pakiety 1GB, no i teraz nie wiem co robić, 100Mbit wyglada lepiej niż 20Mbit - drogie ale stabilne...

panowie opisujcie swoje sytuacje bo szukam porady czy to brać
egon
Użytkownik forum

No niestety to co pisze matek451 to prawda. Sam pobawię się teraz LTE z plusa w prepaidzie, bo po promocjach Orange mocno zapchane, ale docelowo wrócę do kabla, bo to ten bez porównania. Przy czym niestety nie jest mobilny i ja prawie nic nie ciągnę.
Poza tym trochę bałbym się umowy na 2 lata - chyba, że we wspomnianej wersji SMART za pół ceny.
extreme1366

a gdybym wziął na próbe na 6 dni , wytrzaskał te 35 GB w godzinę, to mogło by to mi dać jakiś obraz sytuacji >? czy skurczybyki na te 6 dni dadzą mi full a potem wyruchają ?
egon
Użytkownik forum

To chyba już nie te czasy, ale nadajnik ludzka rzecz. Nikt Ci nie zagwarantuje, że na parę dni nie padnie, albo będą ociągać się z naprawą.
Sprawdż też czy nadal dają na próbę. Mi dawali na próbę jak u mnie jeszcze LTE nie było.

Takie rzeczy to kiedyś miałem z 20 mb Netią, że wiecej Aero2 uzywałem niż jej ;)
Poza tym u mnie dziwna rzecz. Na HSPA+DC Plus ledwo zipie i transfery 3-6 mb, a na LTE od 20-40 do 60mb w nocy i upload do 40 dochodzi.
Nawiasem teraz z Orange stukam, bo tu starczy ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

extreme1366, IMO 20Mbps dobrego łącza zawsze będzie lepsze od LTE.
Ile płacisz za te 20, że aż patrzysz na LTE?
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Pozwolę się nie zgodzić z tą tezą ale każdy może mieć swoje zdanie :-) . Ja sam przesiadłem się na LTE z Neostrady Fiber na której miałem 50/8 ( na początku miałem 65/8 i łącze z miesiąca na miesiąc się degraduje )i musiałem za nie płacić 101 zł + 29 zł za telefon no limt. Teraz mam wszystko w lepszej cenie a i prędkości wyższe i oby tak pozostało :-) a z Telekomunikacją byłem związany kilkanaście lat i mam ich dość :-)

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
marisuzsal
Użytkownik forum

Post autor: marisuzsal »

extreme1366 pisze:a gdybym wziął na próbe na 6 dni , wytrzaskał te 35 GB w godzinę, to mogło by to mi dać jakiś obraz sytuacji >? czy skurczybyki na te 6 dni dadzą mi full a potem wyruchają ?
Będzie dokładnie jak piszesz. Nawet nie 6 dni ale poszalejesz pierwszy miesiąc, w drugim po przekroczeniu limitu będziesz tęsknił za swoją radiówką.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Przepraszam ale piszesz głupoty, prędzej jak pobierzesz w 3 dni 35-50 GB w necie testowym to zobaczysz lejek niż na odwrót, używam już dwa miesiące i żadnego lejka nie nie było

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
egon
Użytkownik forum

extreme1366 pisze:robię transfery miesieczne 200-300 GB, 4 pc w domu, rodzeństwo trzaska dużo GB
Może dla niektórych to norma, ale statystyczny użytkownik netu nie zużywa więcej niż 20 GB miesięcznie.
Przy takich przebiegach to chyba nikt nie zagwarantuje Ci, że operatar nie skorzysta z ukrytych w umowie kruczków.
Zdaje się, że obecnie masz zagwarantowane 100GB na transfer nocny, to co masz w umowie i to co uznają według własnego widzimisię.
Chcesz czy nie chcesz - albo ryzykujesz, albo też zostajesz ze swoja ukochaną radiówką.
No i w limicie nocnym zdaje się, że ma lecieć po 3G, więc szału nie będzie.
marisuzsal
Użytkownik forum

Post autor: marisuzsal »

onken pisze:Przepraszam ale piszesz głupoty, prędzej jak pobierzesz w 3 dni 35-50 GB w necie testowym to zobaczysz lejek niż na odwrót, używam już dwa miesiące i żadnego lejka nie nie było
Pobrałem 27 GB w dwa tygodnie. Dostałem lejek 10/2 Mbit (umowę mam na 20 Mbit/s po wyczerpaniu limitu), po tygodniu od lejka 10/2 Polkomtel uraczył mnie lejkiem 7/2 - czyli idą w dobrą stronę. Obecnie zassane wg plus online to 30 GB danych.
Reklamacje złożone, jedna odrzucona - druga w trakcie rozpatrywania. Zapraszam do lektury http://plusforum.pl/viewtopic.php?f=100 ... start=1650 gdzie toczy się na ten i inne tematy dyskusja.
"Specjaliści" plusa na razie tłumaczą, że to błąd przypisania klas - którego nie mogą od miesiąca naprawić.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Dobrze ze u mnie nie ma takich problemów, a pobieram nie mało bo około 200-250 GB na miesiąc.

Tyle że mam najwyższą opcję

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Ci z opcjami bez limitu też mają lejki po kilka, kilkanaście Mb/s. I to,że u ciebie nie ma jest bez znaczenia. Plus ewidentnie nie przestrzega regulaminu. Większość "Kowalskich' nawet tego nie zauważy i nie złoży reklamacji. Plus bazuje na nieświadomości przeciętnego użytkownika,który naogląda się reklam PowerLTE :D
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

egon pisze: ale statystyczny użytkownik netu nie zużywa więcej niż 20 GB miesięcznie.
A tak, plus próbował pisać "niezależne" artykuły, które forsowały takie bzdury.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

egon pisze:statystyczny użytkownik netu nie zużywa więcej niż 20 GB miesięcznie
Chyba plusowi "pomyliło" się z tygodniowo :hyhy:
BKpbO
Stały użytkownik forum

Post autor: BKpbO »

Jo_gurt pisze:A tak, plus próbował pisać "niezależne" artykuły, które forsowały takie bzdury.

Przecież to pisało na telepolis..... Sprawdź wczesniej zanim coś napiszesz...

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-08-04, 19:49 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-08-04, 18:49 przez BKpbO, łącznie zmieniany 1 raz.
egon
Użytkownik forum

No to chyba pisali nieprawdę :hyhy:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

BKpbO pisze:Przecież to pisało na telepolis.....
I co w związku z tym? :roll:
BKpbO pisze:Sprawdź wczesniej zanim coś napiszesz...
Co mam sprawdzić?
Poczytaj wypowiedzi niezależnych ISP, a nie naganiaczy plusowych: http://trzepak.pl/viewtopic.php?p=370196#p370196
I może sam chwilę pomyśl zanim napiszesz...
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: robertnik »

egon pisze:Może dla niektórych to norma, ale statystyczny użytkownik netu nie zużywa więcej niż 20 GB miesięcznie.
A skąd Kolega ma takie statystyki? Z własnych obserwacji. Jeśli przynoszą mi jakiś komputer do reanimacji to na 90% w autostarcie jest jakiś klien torrent. Większość z zombie nie pracowało 24h, ale i tak sądzę że tylko wysyłając wygenerują z 10 razy taki ruch...
I to jest obraz zwykłego Kowalskiego. Uświadamianie nie działa, próbowałem...

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-08-04, 19:49 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-08-04, 18:49 przez robertnik, łącznie zmieniany 1 raz.
BKpbO
Stały użytkownik forum

Post autor: BKpbO »

Jo_gurt pisze:Poczytaj wypowiedzi niezależnych ISP, a nie naganiaczy plusowych: http://trzepak.pl/viewtopic.php?p=370196#p370196

Czytałem, pory im się trzęsą ze strachu, pewnie wielu biznes się us... po wprowadzeniu LTE, zwłaszcza tym, którzy byli monopolistami i mieli kosmiczne ceny za śmieszne prędkości.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

BKpbO pisze:Czytałem, pory im się trzęsą ze strachu, pewnie wielu biznes się us... po wprowadzeniu LTE
Gadasz jak typowy plusowy naganiacz :facepalm:
egon
Użytkownik forum

Mając ograniczenia oczywiście, że możemy zmieścić się w limicie, ale do wolności tu daleko.
Sam obniżam statystyki, bo w zasadzie nic nie ciągnę i 12-15GB na miesiąc mi starczy.

Przy czym to tylko statystyki. W/g innego pierwszego lepszego artykułu z neta Netia podobno twierdziła, że w 2013 r. u nich było to 60GB i szacowali, że w 2014 r. będzie to już około 100GB.
Wszystko, więc zależy od wielu czynników.

Poza tym jeśli Kowalski raz w tygodniu bije żonę to statystycznie robimy to raz na dwa tygodnie.
muria

Post autor: muria »

Mam podobnie jak marisuzsal. W cztery dni okresu testowego wykorzystałem 35 GB transferu. Dwa dni temu prędkość spadła do 10 Mb/s pobierania przy umowie na "do 20 Mb/s". Myślałem, że weekend i obciążenie duże. A dzisiaj mam 5,5 Mb/s! Także na dzień dzisiejszy na 90% oddaję router i rozwiązuję umowę.

Problemem jest to, że na wsi zwanej Piaseczno, z widokiem na Pałac Kultury mam neostradę 4,5 Mb/s. Ale wolę wolniej o 20%, a pewniej.

[ Dodano: 2014-08-04, 08:38 ]
Przepraszam, ale cofam to co napisałem.
Wychodzi, że błąd stoi po stronie słabnącego wifi (w ustawieniach wciąż 36 mbps, żadna antena nie ruszana z miejsca a sygnał słabnie). Laptop podłączony kablem do routera osiąga 22 Mb/s pobierania i około 12 Mb/s wysyłania, także wszystko wydaje się być zgodnie z umową.
Awatar użytkownika
pikolo419
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pikolo419 »

Przy takim ruchu 200-300 GB na miesiąc moim zdaniem lepiej będzie zostać przy tej radiówce, jeśli jest bez limitu i działa stabilnie.
Na testy można wziąść jeśli jest taka możliwość.
Po jakimś okresie czasu jak dojdzie więcej Userów to nikt Ci nie zagwarantuje dobrej prędkości, może się utrzymać dobra i spaść troszkę albo spadnie na łeb na szyje.
Huawei E5785lh-22c
bomber
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bomber »

onken pisze:Ja sam przesiadłem się na LTE z Neostrady Fiber na której miałem 50/8 ( na początku miałem 65/8 i łącze z miesiąca na miesiąc się degraduje )i musiałem za nie płacić 101 zł + 29 zł za telefon no limt. Teraz mam wszystko w lepszej cenie a i prędkości wyższe i oby tak pozostało :-)
No nie wiem. Różnica 40 zł jest spora, a w pakiecie smart dom, to już w ogóle. Jedyna szansa, że operatorzy kablówek obniżą ceny. Inaczej będziesz bardzo tęsknił za 50 Mb/s. ;)
ODPOWIEDZ