Witam,
Od 4 lat jestem klientem Orange freedom Pro, w tym miesiącu kończy mi się umowa. Moja obecna oferta to 6gb za 49zł, tak więc mało.
Chciałbym zmienić na coś dużo szybszego i bez limitów. Sąsiad niedaleko ma Plusa LTE i mu działa dość sprawnie, ale rzadko łapie LTE ( albo w ogóle ). Jego modem to Huawei B593s-22. Modem pracuje mu na dwóch małych antenkach, wyciągnietych na dach. Z tym że on podpisał umowę jeszcze wtedy jak była oferta, że z transferu danych nie ubywało GB przez przeglądanie stron. Teraz już nie ma takiej promocji. Teraz jest oferta że w zasięgu LTE nie ubywa GB z limitu, a tak jak pisałem z LTE mogę się w ogóle nie połączyć.
Przeglądając mapy btsearch najbliżej mam do nadajnika Orange 2100 w miejscowości Łoś oraz Jeziórko, nadajnik Plusa jest kawałek dalej w Ustanowie.
Prosiłbym o pomoc, bo może źle odczytuje mapę z nadajnikami, albo może w przyszłości mają dostawić jakiś w okolicy.
Stąd moje pytanie co wybrać?
Czy jako długoletni klient Orange migrować do orange free net, co mogę tam wywalczyć przedłużając umowe po raz trzeci?
Czy przejść do Plusa na zasadach ogólnych i bieżących promocjach?
Jaki sprzęt wybrać i czy dokładając dobrą antene zewnętrzną mam szanse na LTE?
Będę wdzięczny za każdą pomoc i sugestie.
Co wybrać? Miejscowość : Jaroszowa Wola pod Warszawą
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Co wybrać? Miejscowość : Jaroszowa Wola pod Warszawą
Jeśli miało być naprawdę bez Limitu to tylko Play. Plus ze swoimi zagrywkami się dyskwalifikuje. Chodzi o "odcinanie" od nadajnika według ich uznania.wojtexx pisze:Chciałbym zmienić na coś dużo szybszego i bez limitów.
Tylko pojawia się mały problem. Play ma nadajnik LTE w miejscowości Uwieliny. 30 km od Ciebie. A to na LTE za daleko. Mogą Cię nie wpuścić do sieci ze względu na odległość właśnie. Najbliżej Ciebie mają nadajniki T-mobile i Orange. T-mobile ma nadajnik w miejsscowości Pęchery 4.1 Km od Ciebie i Orange w miejscowości Jeziorko 5.3 Km od Ciebie. Z takiej odległości bez problemu złapiesz zasięg obydwu operatorów przy pomocy takiej
Polecam Ci ofertę bez urządzenia T-mobile lub Orange
Od T-mobile dostaniesz więcej limitu ale za noce bez limitu będziesz musiał zapłacić dodatkowe 9.08 zł. W Orange jeśli zamówisz przez internet to darmowe noce od 00-8 dostaniesz za free. A jeśli podpiszesz w salonie to dadzą Ci za 9.08 zł darmowe noce od 00-12.
Pisałeś że Orange Ci proponuje teraz 6GB. Niech sobie wsadzą to swoją ofertę wiadomo gdzie

-
- Początkujący użytkownik forum
Uwieliny są jakieś 2km ode mnie, ale nie widzę tam w ogóle nadajnika na BTsearch.
Mógłbyś sprawdzić jeszcze raz ?
Mógłbyś sprawdzić jeszcze raz ?
-
- Guru bezprzewodowy
Jaroszowa Wola jest w zasięgu LTE Play. BTS LTE1800 Play w Uwielinach-Kędzierkówka 181. Masz do niego ok. 3 km.Do korzystania konieczny modem/router z LTE i zewnętrzna antena kierunkowa DUAL LTE na 1800MHz.Jeśli chodzi o Orange to też jesteś w zasięgu LTE. Najbliższy BTS LTE1800 Orange to Jeziórko lub Łoś. Mogą to być tylko pozwolenia.Ale czynne to LTE 1800 T-Mobile Pęchery-Łbiska lub Ustanów-Parkowa 2, Orange korzysta z ich sieci LTE .Około 4 km od ciebie. Sprzęt taki jak do Play.Składaj wypowiedzenie tego Freedom Pro i negocjuj nową umowę na Free Net.Bez sprzętu otrzymasz 49GB za 44,95 i do tego noce bez limitu 0-8 za 2,99.Umowa na dwa lata. Router kupisz sam.Najlepiej na Allegro B-593s-22 , te z Plusa kupisz za ok. 300-350 zł. Ewentualnie umowa ze sprzętem na dwa lata . Za 62,27 dostaniesz 49GB i do tego B-593s-22 za 39 zł. Nocki za 2,99. Z tańszych umów za 41,97 możesz mieć 42GBi noce za 2,99.Ze sprzętu warto wziąć mobilny router Orange Airbox. Jeśli zdecydujesz się na Play to przez 6m-cymasz abonament za darmo i korzystasz z bezlimitowego LTE za darmo. Potem dopłata 10 zł.Możesz wziąć najtańszy abonament 12GB za 49,90 i do tego mobilny router E-5372 za1 zł. Limit obowiązuje jedynie na 3G.Na LTE właściwie go nie ma(w regulaminie jest zapis, że po 100GB mogą ci nałożyć lejek 2Mb/s ale na razie go nie stosują).Średni koszt abonamentu za bezlimitowy LTE w Play wyniesie 47,50.Wybór należy do ciebie, złożenie wypowiedzenia w Orange to podstawa.Musisz się też liczyć z zakupem anteny DUAL LTE za ok. 200 zł.