Jaka antena do internetu PLAY?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Jaka antena do internetu PLAY?
Witam Was serdecznie.
Przez ostatnie dwa lata miałem bardzo dobrą antenę, mianowicie tą: http://www.cybertech.com.pl/p44,antena- ... nnych.html
Sprawowała się naprawdę wyśmienicie, jednak niestety uległa ona uszkodzeniu i czas na wymianę na nową. Jednak pojawia się pytanie - którą wybrać?
Planuję kupić tą samą ponownie albo tą: http://www.cybertech.com.pl/p104,antena ... 17dbi.html Różnią się one tym, że jedna jest 15dBi (Panel UMTS CT-15_2 (15dB/1900-2100MHz)) a ta druga 17dBi (Panel UMTS CT-17_2 (17dBi/2100MHz)). Czy ta druga, mocniejsza zapewni mi lepsze wyniki czy odwrotne do zamierzonych?
Bardzo dziękuję z góry za pomoc.
Serdecznie pozdrawiam,
Vertizor.
Przez ostatnie dwa lata miałem bardzo dobrą antenę, mianowicie tą: http://www.cybertech.com.pl/p44,antena- ... nnych.html
Sprawowała się naprawdę wyśmienicie, jednak niestety uległa ona uszkodzeniu i czas na wymianę na nową. Jednak pojawia się pytanie - którą wybrać?
Planuję kupić tą samą ponownie albo tą: http://www.cybertech.com.pl/p104,antena ... 17dbi.html Różnią się one tym, że jedna jest 15dBi (Panel UMTS CT-15_2 (15dB/1900-2100MHz)) a ta druga 17dBi (Panel UMTS CT-17_2 (17dBi/2100MHz)). Czy ta druga, mocniejsza zapewni mi lepsze wyniki czy odwrotne do zamierzonych?
Bardzo dziękuję z góry za pomoc.
Serdecznie pozdrawiam,
Vertizor.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Jaka antena do internetu PLAY?
Jeśli posiadasz modem/router LTE to potrzebna Ci będzie antena . jeśłi nie posiadasz urządzenia LTE to warto w nie zainwestować bo warto. A jeśli nie masz możliwości korzystania z LTE Play bo jesteś komplrtnie po za zasięgiem sieci LTE Play-a to polecam Ci tą antenę. Posiada 10 m kabla a każdy zbędny metr kabla to strata zysku sygnasłu.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Czy jest cos w miare dobrego za okolo 2 razy mniej kasy (chodzi o LTE)?
Jaki zysk daja anteny dookolne?
Jaki zysk daja anteny dookolne?
-
varico pisze:Jaki zysk daja anteny dookolne?
Anteny dookolne są konieczne do uzyskania lepszego zasięgu LTE. Przy tych 2x 15dBi w przypadku tej z Cybertechu można uzyskać porządny zysk sygnału. Co się przełoży na lepsze transfewry.
są tańsze anteny LTE. Ale nie zapewnią one takiego zysku jak ta dookolna.varico pisze:Czy jest cos w miare dobrego za okolo 2 razy mniej kasy (chodzi o LTE)?
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam,
podłącze się do tematu
Potrzebuję antenę do LTE w RBM/PLAY
Na samym modemie ZTE MF821 osiągam w budynku około 30Mbit/s
sygnał -73dBm (3 kreski z pięciu na aplikacji CP)
czy antena jeszcze zwiększy prędkość internetu? jaką ewentualnie kupić?czy nie ma sensu?
podłącze się do tematu
Potrzebuję antenę do LTE w RBM/PLAY
Na samym modemie ZTE MF821 osiągam w budynku około 30Mbit/s
sygnał -73dBm (3 kreski z pięciu na aplikacji CP)
czy antena jeszcze zwiększy prędkość internetu? jaką ewentualnie kupić?czy nie ma sensu?
-
Zainstaluj program Topnetinfo i sprawdź jaką masz rzeczywistą siłę sygnału. Jak już będziesz miał program topnetinfo wejdź odpowiednio w ustawienia-komunikacia AT i Pin i zaznacz wyświetlaj sektor BTS stronę. I sprawdź jaką masz siłę sygnału i z jakiego nadajnika korzystasz. A co do anteny to jeśli się okaże że masz rzeczywiście te 77 dBm to raczej nie trzeba będzie moim zdaniem inwestować w antenę. Choć takowa na pewno by jeszcze zwiększyła siłę sygnału. Antenę do LTE najlepiej stosować taką jaką poleciłem Koledze wyżej. Pozdrawiammaxwawa pisze:Potrzebuję antenę do LTE w RBM/PLAY

- wojteks
- *** Administrator ***
Anteny dookólne stosuje się tylko w pewnych sytuacjach, normalnie stosujemy anteny kierunkowe.jackuss81 pisze:Anteny dookolne są konieczne do uzyskania lepszego zasięgu LTE
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Dziękujęjackuss81,jackuss81 pisze:Zainstaluj program Topnetinfo i sprawdź jaką masz rzeczywistą siłę sygnału
Topnetinfo pokazuję ten sam poziom sygnału co aplikacja cyfrowego Polsatu czyli pomiędzy -71 a -75 dBm po podłączeniu modemu do laptopa i wyjściu na balkon nawet - 59 dBm

Zauważyłem że podłączenie modemu na 2m przedłużaczu USB w celu zwiększenia zasięgu sygnału kończy się co chwila rozłączaniem modemu, przypuszczam że następuję tu spadek napięcia w tym przedłużaczu,
czy warto kupić antenę na razie taką małą na magnes -11dBm za 30 zł ? czy nic mi to nie da?
- wojteks
- *** Administrator ***
Dobrze przypuszczasz.maxwawa pisze: przypuszczam że następuję tu spadek napięcia w tym przedłużaczu,
Jeżeli postawisz ją na blaszanym parapecie to może pomóc, masz mocny sygnał za oknem.maxwawa pisze:czy warto kupić antenę na razie taką małą na magnes
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Jak masz za dużo kasy to sobie kup.Będziesz miał drapak do pleców. Zacznijmy od tego czy masz i chcesz korzystać z zasięgu LTE w Play.. Jak daleko masz do BTS-aLTE1800 Play?Poziom sygnału na zewnątrz o ile jest to LTE wskazuje, że niedaleko. W twoim przypadku wystarczy zakup anteny DUAL LTE o mniejszym zysku. Proponuję http://www.cybertech.com.pl/p117,antena ... mf821.html Kabel max. 10m Konektory pasują do MF-821 i E-398.Antenę ustawiasz w stronę BTS-a, na modemie/routerze wymuszasz Tylko LTE. Wracając do drapaka, jego zysk 11dBi to lipa. Na 1800MHz to tłumik .
-
- Stały użytkownik forum
Ja sugeruje kupić lepszy przedłużacz USB, lub HUB USB z zasilaczem, niż antenę dookólną która 11dBm ma na 900Mhz, a na 1800Mhz około 5-6, a przy 2100 około 2-3dBm. Zważywszy na jakość dołączonego kabla do niej, w niektórych przypadkach oferuje praktycznie zerowy zysk. Ale oczywiście wybór należy do ciebie.
Ja kupiłem różne anteny i jeśli nie przemieszczasz się to najlepiej wybrać antenę kierunkową, pamiętaj tylko aby nie przesadzić z wzmocnieniem sygnału.
Ja kupiłem różne anteny i jeśli nie przemieszczasz się to najlepiej wybrać antenę kierunkową, pamiętaj tylko aby nie przesadzić z wzmocnieniem sygnału.
-
- Użytkownik forum
Widzę zainteresowaniem moim tematem - dziękuję 
Jednak nadal nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi co do mojego pierwszego posta - którą wybrać? 15dBi czy 17dBi?
Pozdrawiam

Jednak nadal nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi co do mojego pierwszego posta - którą wybrać? 15dBi czy 17dBi?
Pozdrawiam

-
- Guru bezprzewodowy
W Radomiu i okolicach możesz korzystać z LTE no-limit w Play.Posiadasz modem LTE?Jeśli tak i jesteś w zasięgu LTE to pora przesiąść się na tą technologię. Wtedy warto rozważyć zakup anteny DUAL LTE na 1800MHz.Jeśli chcesz korzystać z UMTS2100 w Play to jak daleko masz do BTS-a UMTS2100Play i jaki poziom sygnału na zewnątrz bez anteny?
-
- Użytkownik forum
Jak to? Mając abonament obecnie na modemie HSPA nagle będę mógł odbierać LTE? Nie potrzeba żadnych zmian w umowie, by móc odbierać LTE? Pierwsze słyszę.. Jeżeli to prawda to faktycznie będę zmuszony przesiąść się na to, bo to będzie zdecydowania korzyść dla mnie.matek451 pisze:W Radomiu i okolicach możesz korzystać z LTE no-limit w Play.
- wojteks
- *** Administrator ***
Musisz modem na taki z LTE wymienić.Vertizor pisze:na modemie HSPA nagle będę mógł odbierać LTE?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Okej, tylko dylemat jest taki, że dzwoniłem z ciekawości do BOK Play'a i oni mi powiedzieli, że bez zmiany umowy coś takiego nie uda się - może ja czegoś nie zrozumiałem odnośnie waszych wypowiedzi? Może mi ktoś wyjaśnić jakby to wyglądało?wojteks pisze:Musisz modem na taki z LTE wymienić.
Bardzo dzięki za odpowiedzi, naprawdę to doceniam, bo sprawa jest dla mnie naprawdę ważna

-
- Guru bezprzewodowy
Co ci konkretnie powiedzieli? Że nie możesz korzystać z LTE na swojej karcie SIM,a to czemu?Zapytaj mailowo.Podejrzewam, że nie zrozumiałeś o co chodzi. Na pewno nie skorzystasz z promocji 6 m-cy LTE bez limitu oraz z http://www.play.pl/uslugi/nielimitowany-internet-lte/
-
- Użytkownik forum
Wytłumaczyłem, że obecnie posiadam umowę w Play Online na internet 3G - nie LTE. Spytałem czy mogę korzystać z internetu LTE na swojej obecnej karcie i obecnej umowie, jeżeli tylko zmienię sprzęt (czyli modem) na taki, który mi pociągnie LTE - Pan z obsługi ze zdziwieniem zapytał gdzie o czymś takim usłyszałem i poinformował mnie, że bez jakiejkolwiek zmiany umowy nie jestem w stanie czegoś takiego osiągnąć.matek451 pisze:Co ci konkretnie powiedzieli?
Możliwe, że źle mnie facet zrozumiał.
Czyli co powinienem teraz zrobić? Nie chcę kupić sprzętu na marne, by dowiedzieć się, że jednak to w moim przypadku nie ruszy (z powodów po stronie operatora - umowy itp), dlatego czekam na dalsze rady z Waszej strony - za każdą będę bardzo wdzięczny.
-
- Guru bezprzewodowy
Spytaj mailowo czy na swojej karcie SIM możesz korzystać z LTE w Play. Operatorzy Plus/CP , Orange umożliwili korzystanie z LTE ich dotychczasowym użytkownikom, posiadających kartę USIM i aktywację usługi LTE.Jedynie w T-mobile dla starszych kart SIM,potrzebna jest odpłatna wymiana na nową i aktywacja LTE. Konsultanci opowiadają bzdury .Poczytaj http://www.telepolis.pl/wiadomosci/nowa ... 29330.html i zdanie "Klienci dotychczasowi ofert Play Online także mogą korzystać z sieci LTE, choć nie obowiązuje ich promocja z nielimitowanym transferem. "
-
- Użytkownik forum
Dobra, dziś po wizycie w Play - potwierdziło się, faktycznie mogę odbierać LTE. Teraz staję przed wyborem modemu i anteny pod LTE - jesteście mi w stanie coś polecić? Antenę raczej z cybertecha, bo jestem pewny co do tej firmy, a modem to najlepiej jakiś Huawei.
- wojteks
- *** Administrator ***
Modem USB, router przenośny czy router stacjonarny?Vertizor pisze: a modem to najlepiej jakiś Huawei.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Modem USB + Router TP-Link. Ewentualnie jeśli jest jakieś lepsze i rozsądniejsze rozwiązanie sytuacji to z chęcią pójdę za propozycjami. Byle by to miało senswojteks pisze:Modem USB, router przenośny czy router stacjonarny?

- wojteks
- *** Administrator ***
Huawei B593s-22 lub D-Link DWR921 to obecnie najlepsze rozwiązanie do stacjonarnego LTE.Vertizor pisze:jeśli jest jakieś lepsze i rozsądniejsze rozwiązanie sytuacji
Za modem z LTE dasz koło 200zł, Tp-Link około 100 a B593 kupisz za 300-350zł
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
A jakiś konkretny model? Szukam i ceny wahają się do 300-350zł. Jeśli modem by kosztował w granicach 200 - może nieco wyżej to zdecydowałbym się jednak na modem + TP-Link - wyjdzie mnie trochę taniej, zwłaszcza, że jeszcze muszę jakąś antenę dobrać.wojteks pisze:Za modem z LTE dasz koło 200zł
-
- Guru bezprzewodowy
Modem 150-200, do tego MR-3420v2 za 120 zł,aktywny HUB kolejne 50 zł.Razem 320-370 zł,gdzie tu taniej.Na dodatek problematyczne działanie na OFW z modemami LTE i mizerne gniazda anten zew. Niestety ale do modemów LTE trzeba kupić coś droższego np. Dovado a to już inna pólka cenowa.
- wojteks
- *** Administrator ***
Słabo szukasz, powiedzmy e3276 nawet za 160 idzie kupić ale może byż problematyczny we współpracy z Tp-Linkiem.Vertizor pisze:Szukam i ceny wahają się do 300-350zł
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Ja za E3276 z Cyfrowego Polsatu dałem 180 zł, prawie nówka. Na allegro wszystkie były po 210 - 240 zł, ale na olx były też i niższe ceny.wojteks pisze:Słabo szukasz, powiedzmy e3276 nawet za 160 idzie kupić ale może byż problematyczny we współpracy z Tp-Linkiem.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-08-13, 18:17 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-08-13, 17:17 przez Bari, łącznie zmieniany 1 raz.
- Norfnet
- Stały użytkownik forum
No to jeśli masz korzystać z LTE to Huawei e3276 będzie bardzo dobrym wyborem a co do anteny to zastanów się nad http://sorensen.ugu.pl/sr-14-1800.html tym bardziej że na Allegro kupisz za połowę ceny.
Profesor Doktor Wiktor Wektor
-
- Użytkownik forum
http://allegro.pl/antena-sorensen-dual- ... 03960.htmlNorfnet pisze:No to jeśli masz korzystać z LTE to Huawei e3276 będzie bardzo dobrym wyborem a co do anteny to zastanów się nad http://sorensen.ugu.pl/sr-14-1800.html tym bardziej że na Allegro kupisz za połowę ceny.
Zainteresowała mnie ta antena - czy da ona lepsze efekty niż antena z cybertech?
Co masz dokładnie na myśli? Dobrze by było wiedzieć, by móc uniknąć tych komplikacji. Jeżeli nie ma sensu dawać tutaj TP-Linka (bo akurat on jest tańszy niż reszta) to dam sobie spokój - byle bym wiedział i był pewien, że lepiej zachować kasę, niż wydawać na marne.wojteks pisze:powiedzmy e3276 nawet za 160 idzie kupić ale może byż problematyczny we współpracy z Tp-Linkiem.
Mimo wszystko dziękuję bardzo za sugestie modemów. Potrzebuję jeszcze rady co do anteny (ważne, aby działało pod internet w PLAY! Bo co do tego również mam wątpliwości - w opisie aukcji w/w jest wspomniane tylko i wyłącznie o LTE Cyfrowego oraz Plusa) do modemu i myślę, że będę mógł działać

-
- Guru bezprzewodowy
Anteny Cybertech i Sorensen porównywalne jakościowo i cenowo. Antena działa niezależnie od operatora. DUAL LTE na 1800MHz obsługują LTE wszystkich polskich operatorów. MR-3420v2 ma problemy przy współpracy z E-3276 gdy łączysz się z nim po WiFi. Po prostu przy większym obciążeniu zrywa połączenie z siecią LTE. Nie pomaga aktywny HUB.TP-Link wie o tym problemie i pracuje nad nowym FW likwidującym ten problem.