Huawei e367 widzi tylko edge
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Huawei e367 widzi tylko edge
Witam
Dzis korzystając z top netinfo, próbowałem wymusić na modemie Huawei e367 pracę w WCDMA. W ustawieniach poprzez zakładkę GPRS/UMTS w kolumnie technologia wybrałem WCDMA kliknąłem zastosuj. Pojawił się komunikat że polecenie zostało wykonane poprawnie, ale teraz modem w ogóle nie pracuje w WCDMA... tylko w EDGE.
Co zrobić żeby działał w WCDMA tak jak wcześniej?
Dzis korzystając z top netinfo, próbowałem wymusić na modemie Huawei e367 pracę w WCDMA. W ustawieniach poprzez zakładkę GPRS/UMTS w kolumnie technologia wybrałem WCDMA kliknąłem zastosuj. Pojawił się komunikat że polecenie zostało wykonane poprawnie, ale teraz modem w ogóle nie pracuje w WCDMA... tylko w EDGE.
Co zrobić żeby działał w WCDMA tak jak wcześniej?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Re: Huawei e367 widzi tylko edge
Skoro wcześniej działał w WCDMA to po co chciałeś wymuszać?
-
Mialem chwilowe skoki pingu i chciałem sprawdzić czy to wpłynie jakoś na stabilność połączenia.
Z tego co widzę to mój problem ma chyba inne podłoże. Wczoraj modem łączył się z HSPA+ ale po około 3-5 minutach połączenie było zrywane. Nie wiem czy jest to spowodowane przez router Edimax 6408n. Dziś chciałem sprawdzić czy to samo będzie działo się jeżeli podłączę modem bezpośrednio do laptopa, ale od rana modem widzi tylko 2G. Od wczoraj nie zmieniałem nic w ustawieniach, wczoraj było HSPA+, a dziś jest EDGE... Czym może być to spowodowane? Uszkodzony modem? Karta SIM? Błędy sieci CP?
Z tego co widzę to mój problem ma chyba inne podłoże. Wczoraj modem łączył się z HSPA+ ale po około 3-5 minutach połączenie było zrywane. Nie wiem czy jest to spowodowane przez router Edimax 6408n. Dziś chciałem sprawdzić czy to samo będzie działo się jeżeli podłączę modem bezpośrednio do laptopa, ale od rana modem widzi tylko 2G. Od wczoraj nie zmieniałem nic w ustawieniach, wczoraj było HSPA+, a dziś jest EDGE... Czym może być to spowodowane? Uszkodzony modem? Karta SIM? Błędy sieci CP?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Modem masz prawdopodobnie w automacie i jak tracisz zasięg 3G to Cię przełącza w 2G
Jak u Ciebie z zasięgiem 3G?
Jak u Ciebie z zasięgiem 3G?
-
obecnie wyświetla -87dBm
wczoraj gdy łączył się z 3G było od -65 dBm do -61dBm
wczoraj gdy łączył się z 3G było od -65 dBm do -61dBm
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Zasięg jest dobry Może być tak że jak modem przy kompie to ginie zasięg a przy routerze jest
To że ci zrywa połączenie to może być słaba wydajność prądowa routera
Zanim jednak cokolwiek będziesz robił z tym to musisz wymusić 3G na modemie Próbuj przez menadzera lub komendami AT aż do skutku Jak sie nie da to można jeszcze spróbować przestawić w samym chipsecie modemu ale to w ostateczności
To że ci zrywa połączenie to może być słaba wydajność prądowa routera
Zanim jednak cokolwiek będziesz robił z tym to musisz wymusić 3G na modemie Próbuj przez menadzera lub komendami AT aż do skutku Jak sie nie da to można jeszcze spróbować przestawić w samym chipsecie modemu ale to w ostateczności
-
Teraz ani przy routerze ani przy bezpośrednim podłączeniu do laptopa nie łapie 3G, mozliwe jest połączenie 2G. Próba wymuszenia 3G kończy się tym że nie można nawiązać połączenia, wyświetla moc sygnału -113dBm. To samo miałem przedwczoraj, jednak że tak to ujmę naprawiło się samo, a dziś znowu ten sam problem...
- onken
- ** Moderator **
Zasięg masz na pograniczu działania więc nie ma się czemu dziwić, zainwestuj w dobrą antenę
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Możliwe ze coś robią na stacji stąd to znikające 3G
-
onken, tu nie chodzi o to czy mam dużą moc sygnału czy małą, tylko o to że raz jest 3G a raz go nie ma.
BTS jest w odległości około 7 km, próbowałem przestawić na inny BTS znajdujący się w odległości około 8 km z którego wcześniej też łapałem HSPA+ i teraz też łapie tylko EDGE...
Sprawdzałem przez aplikacje do łączenia się z internetem od CP, czy modem widzi sieć, widzi dozwoloną sieć Plus(3G) ale próba rejestracji do niej kończy się niepowodzeniem...
BTS jest w odległości około 7 km, próbowałem przestawić na inny BTS znajdujący się w odległości około 8 km z którego wcześniej też łapałem HSPA+ i teraz też łapie tylko EDGE...
Sprawdzałem przez aplikacje do łączenia się z internetem od CP, czy modem widzi sieć, widzi dozwoloną sieć Plus(3G) ale próba rejestracji do niej kończy się niepowodzeniem...
- onken
- ** Moderator **
Bo skoro to jest -100-120 dBi to jest bardzo słaby sygnał
Może zawęzili zasięg BTSa, to że jest czasem widoczny nie znaczy że musi się dać do niego zalogować z takiej odległości
Może zawęzili zasięg BTSa, to że jest czasem widoczny nie znaczy że musi się dać do niego zalogować z takiej odległości
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Jesli już to dBm i jeśli czepiać się szczegółów to Marcin5565, napisał że ma -113dBm czy dla modemu to brak sygnałuonken pisze:-100-120 dBi
Takimi skokami?onken pisze:Może zawęzili zasięg BTSa
7-8km to nie jakaś kosmiczna odległość To nie LTE że odległość decydujeonken pisze:nie znaczy że musi się dać do niego zalogować z takiej odległości
Są dwie opcje Albo modem zionie ducha albo coś kombinują i stąd ten znikający sygnał
Najlepszym wyjściem jest sprawdzenie na innym modemie lub sprawdzenie telefonem czy dociera sygnał w chwili gdy modem nie działa w 3G