Przykładowy montaż anteny kierunkowej.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ

Z jakich anten korzystacie??

ATK (kierunkowa)
13
57%
Magnetyczna (do okólna)
6
26%
Inna
2
9%
Nie korzystam z anteny
2
9%

Liczba głosów: 23

Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Przykładowy montaż anteny kierunkowej.

Post autor: Fanta »

Chciałem zaprezentować przykład montażu anteny kierunkowej, przykładem będę ja :D
Oto kilka fotek jak to zrobiłem:

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Zrobienie masztu zajęło mi może 2 godziny. Użyte materiały: rurka (3/4 cala), płaskownik (~0,5 metra), guma (aby odizolować antenę od masztu), kilka śrubek, nakrętek, dużo zapału i chęci.:D
Antena jest dosyć wysoko zamontowana i jak widać na 5 zdjęciu zasłonięta od strony wschodniej przez ścianę (możliwe dzięki temu nie łapię nadajnika GPRS z Mordów [4 km], a łapię chyba nadajnik z Mokobód [18 km])

Podaję przykład firmowego uchwytu na antenę:
Obrazek
Myślę że trochę zbyt drogo (30 zł) jak za kawałek metalu, jeśli ktoś ma odpowiedni sprzęt i umiejętności to wie że wykonanie czegoś takiego to chwila roboty i koszt kilku złotych, lub wykorzystaniu niepotrzebnych elementów.
Dla zainteresowanych, uchwyt można kupić tutaj. :D :D :D

Przepraszam za słabą jakość zdjęć (to jedynie N7250)
Ostatnio zmieniony 2007-05-09, 14:23 przez Fanta, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Przykładowy montaż anteny kierunkowej.

Post autor: Jaco »

Ja posiadam coś takiego: Obrazek tyle że na dachu i do tego jakieś 20 m kabla.Wszystko działa ok.
Ostatnio zmieniony 2008-07-20, 22:28 przez Jaco, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Ładnie fanta88, a co robisz jak pioruny biją, bo ja od razu nurek pod biurko i odkręcałem konektor, tak na wszelki wypadek :wink:
Latka lecą...
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Spokojnie @sardo nunspa, do szczytu domu jest jeszcze gdzieś ze 2 metry, a od strony wschodzniej na szczycie mam antene CB o długości 6 metrów, to jakby co w nią kierują się pioruny.
A tak szczerze to jeszcze z tym masztem od ATK nie przeżyłem burzy, może trzeba ją uziemić. :lol:
Ostatnio zmieniony 2007-05-09, 14:21 przez Fanta, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pasat01
Stały użytkownik forum

Post autor: Pasat01 »

Witam, a czy do montażu anteny kierunkowej można wykorzystać przewód od anteny bazowej CB ? (ja miałem ten cieńszy przewód chyba 50ohm)
HTC Desire i Aero2
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Można, tyle że efekt może nie być zamierzony, najlepiej nie oszczędzać na kablu i kubić dobrej jakości 50 omów. Staraj się też aby kabel nie był łączony, tylko w jednym kawałku.
Awatar użytkownika
Pasat01
Stały użytkownik forum

Post autor: Pasat01 »

To nie z oszczędności, raczej z przyczyn technicznych. Przewód który myślę wykorzystać jest już ukryty pod styropianem -od masztu do pokoju, a nie chce aby gdzieś latał po murze.
HTC Desire i Aero2
Awatar użytkownika
Jaco

No to działaj.Efektami podziel się na forum.Może inni skorzystają. :lol:
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Zamierzam zmienić miejsce mocowania anteny, z balkonu, na komin, będzie jakieś 4 metry wyżej...

Chce zaprezentować fajne rozwiązanie mocowania anteny kierunkowej:
Obrazek
Jest to uchwyt do rurki/pręta 1 cal (są też oczywiście inne)

Koszt takiego jednego uchwytu to 2 zł.
Czyli minimum 2 takie uchwyty + rurka 1 cal (lub inna) i mamy super mocowanie do anteny gdzie nam tylko pasuje za kwotę nie większą niż 10 zł :D

Niebawem antena będzie wysoko na kominie, wrzucę zdjęcia jak już to zrobię, jak na razie nie przyszła jeszcze przedłużka od kabla i pogoda jest nieciekawa...
Awatar użytkownika
Fazzi
Stały użytkownik forum

Post autor: Fazzi »

To jest uchwyt do rur, stosowany w hydraulice, ale potwierdzam że bardzo dobrze się sprawdza jako mocowanie masztu. Mam na dwóch takich maszt do anteny TV i od około 6 lat żaden wiatr mu nie straszny.
Małe pytanko: jak wysoko ponad dach wystawiasz maszt?
WiFi System = 10 Mbit (w nocy 2 razy szybciej)
Orange CDMA
iPlus LTE
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Fazzi pisze:Małe pytanko: jak wysoko ponad dach wystawiasz maszt?
Licząc od szczytu to będzie jakieś około 3 metry, a od ziemi to dużo więcej...
Awatar użytkownika
Fazzi
Stały użytkownik forum

Post autor: Fazzi »

Ja jak tylko otrzymam przedłużkę to stawiam maszt 5 m ponad dach. Już odwiedziłem BTS z którego biorę sygnał i mam jego współrzędne. A to + wyniki z HyperTerminalu = najdokładnej ustawiona ATK20 na tym forum :)

PS. Ciekawe kto pierwszy dostanie tą przedłużkę. Okaże się (chyba jutro), w samo południe ;)
WiFi System = 10 Mbit (w nocy 2 razy szybciej)
Orange CDMA
iPlus LTE
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Oto mocowanie które wcześniej prezentowałem w akcji :wink:
Obrazek

Na więcej zapraszam >tutaj<.
je?u
Początkujący użytkownik forum

Post autor: je?u »

Panowie mam pytanko. Kupiłem na allegro od tego Agrolanu antene kierunkową 13,5 dB, podlaczylem dzisiaj i wyszedlem z nia za podworko, nic... transfer 2,8 do 3,0 w porywach, tai sam jak przy zwykłej antence fabrycznej. Nadajnik Orange mam okolo 1 km od domu, widze jego czubek z podworka, tyle tylko, ze przed domem mam duze drzewo i sasiadow, no i mały lasek, bo na wsi mieszkam. Czy jak dam antene na komin, na wysokim maszcie to powinno sie poprawic? a jak tak to na jaki transfer ile mniej wiecej? z gory dzieki
Awatar użytkownika
Jaco

Z jakiego modemu korzystasz?Jeśli sam GPRS to wiele nie wskórasz.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

jeżu pisze:transfer 2,8 do 3,0 w porywach
A skąd pewność że łapiesz właśnie ten nadajnik, to na pewno BTS Twojego operatora? A może jesteś po limicie? Jaki masz modem/telefon? A może nadajnik obsługuje tylko GPRS? Lub jest uszkodzony? Jaką masz wartość dla komendy AT+CSQ?
Wybacz że tyle pytań, ale podałeś za mało informacji.
jeżu pisze:Nadajnik Orange mam okolo 1 km od domu
Przy takiej odległości bez ATK powinieneś mieć dobre wyniki, chyba że masz modem w piwnicy :wink:
jeżu pisze:Czy jak dam antene na komin, na wysokim maszcie to powinno sie poprawic?
Tego to Ci nikt nie powie, trzeba sprawdzić. Ja mam do nadajnika około 15 km i transfery w okolicy 20 KB/s.
jeżu pisze:a jak tak to na jaki transfer ile mniej wiecej?
Niestety nie można odpowiedzieć na takie pytanie, sprawdź a się przekonasz...
je?u

mam modem ED77 TechLab na Edge. Na moim nadajniku jest EDGE, sprawdzałem na mapkach i mi koles z orange powiedzial. Transfer zawsze mialem taki słaby, chociaz bywały dni, że transfer osiągał na kilkagodzin nawet do 35 kb/s. Mieszkam w starym prawie 100 letnim domu z grrrrubymi scianami i duzą lipą przed domem. Opowiedzi na inne pytania nie znam, bo za bardzo sie nie znam na tych sprawach. Limitu nie mam na pewno przekroczonego bo praiwe niczego nie sciagalem, z transferem 2,8kb/s przy tym ze mam internet 240 kb/s to nie za dobry wynik.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

jeżu pisze:Mieszkam w starym prawie 100 letnim domu z grrrrubymi scianami i duzą lipą przed domem
No to próbuj z anteną, tak jak mówiłeś na kominek i maksymalnie wysoko, a co do tej lipy, to jeśli rośnie właśnie na kierunku między modemem a nadajnikiem to spróbuj ją troszkę przerzedzić, a najlepiej by było ściąć...

Pamiętaj że ED77 ma EDGE klasy 6 czyli max na nim to 177,6 kb/s -> 22,2 KB/s

Jeszcze proponuję sprawdzić u kogoś w mieście Twój modem czy złapie EDGE, bo aż dziwne że nigdy go nie łapałeś, może jest uszkodzony...
jeżu pisze:Kupiłem [...] antene kierunkową 13,5 dB, podlaczylem dzisiaj i wyszedlem z nia za podworko, nic... transfer 2,8 do 3,0
Troszkę mnie to zastanawia że zero poprawy, a zasięg się chociaż polepszył?

Jak na razie to wrzuć ją na komin i sprawdź ja będzie, napisz tu czy coś pomogło, jak nie to będziemy dalej kombinować...
je?u

zasieg sie nie polepszył jest bardzo zmienny, teraz mam 5/7, bywa 3/7 albo 6/7, ale antena nie dala ani maxa ani nic innego niz bylo, dziwne.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Podsumowując, jeśli masz zasięg 6/7, do nadajnika około 1 km i wiesz na 100% że jest on Twojego operatora i obsługuje EDGE to aż dziwne że masz takie małe osiągi (max 35 kb/s) to nawet nie jest pełny GPRS. Wykluczamy oczywiście przekroczenie limitu bo z tego co rozumiem to masz tak od początku.
Wytłumaczeniem jest, albo awaria modemu lub BTS-a, albo że łapiesz inny nadajnik.
Dobrym rozwiązaniem był by obojętnie jaki telefon z netmonitorm, pojechał byś pod nadajnik, spisał CID i Hyper Terminalem sprawdził byś jaki masz na modemie.
PS. Jakie masz możliwe komórki, bo w niektórych dziecinnie łatwe jest włączenie netmonitora.
je?u

mam nokie 6680 ale nie wiem jak to sie wlacza, wezcie wytlumaczcie krok po kroku, bo ja nie znam polowy z tych slow jakich uzyłes. Modem mam juz ponad półtora roku.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Na 6680 to nie jest taka prosta sprawa, musiał byś ją zanieść do serwisu, a też to troszkę kosztuje, więc zabawę z netmonitorem sobie odpuszczamy...
Ale mam lepszy pomysł, spróbuj podłączyć się z internetem za pomocą swojej Nokii, ma ona EDGE i zobaczymy na niej jakie będą rezultaty, oczywiście przyjmujemy że masz jak się połączyć, w grę wchodzi kabel lub BT (Bluetooth). Jak podłączyć masz opisane w FAQ wystarczy troszkę poszukać.
W między czasie też zamontuj tą antenę na kominie, polecam te uchwyty co prezentowałem, szybko, tanio i (chyba) wytrzymałe...
I oczywiście jak do czegoś dojdziesz to napisz na forum.
jeżu pisze:Modem mam juz ponad półtora roku.
I od początku było tak cieniutko?
je?u

od samego poczatku bylo tak cienko. moze przez weekend zamontuje antene na kominie, zobaczymy.

EDIT:
przed chwila zrobiłem 1 oficjalna probe z antena. przestawilem komputer do okna blizszego kominowi, wlozylem na komin antene, podlaczylem wszystko... efekt: 6/7 zasieg, transfer 3,0 kb/s. slaaaaabo, moze rzeczywiscie mam awarie w modemie jakas...
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Fanta pisze:Na 6680 to nie jest taka prosta sprawa, musiał byś ją zanieść do serwisu, a też to troszkę kosztuje, więc zabawę z netmonitorem sobie odpuszczamy...
Chwileczkę, chwileczkę 8) Akurat na tej nokii z uaktywnieniem netmonitora nie powinno być problemu. Ponoć chodzi tylko na niektórych softach, ale jak go uruchomisz będziesz miał pełny podgląd nadajników oraz możliwość ich wymuszania. Wystarczy zainstalować aplikację.
Info:
http://s60.pl/index.php?option=com_cont ... &Itemid=59
Co do obsługi, poszukaj na forum.
lazar

Post autor: lazar »

czeka mnie instalacja anteny kierunkowej na CDMA Orange w miejscowości Chałupki jest to na południu Polski przy starym przejściu granicznym z Czechami. Jak szukam BTS'ów orange na technologii CDMA w tym miasteczku to nie znajduję żadnego, jedynie po zezwoleniach znalazłem że powinien by jakiś w raciborzu ale nie wiem czy to nie za daleko, bo to ponad 24 km i nie wiem czy antena kierunkowa nawet pomoże.
Teraz na CDMA dookólnej, na badylu, mam sygnał wachający się od -117 dB do -84 dB, myśle że to bardzo słabo i nie gwarantuje nie zrywanej transmisji.

Jak ustalić najbliższy BTS?
Co mi dadzą jego współrzędne GPS?
Jaka jest sztuczka, żeby mając Współrzędne GPS ustawić precyzyjnie antenę?

Za wszelką pomoc będę wdzięczny.
Zastosowany przeze mnie przewód to 15 m kabla koncentrycznego H-155 (50 Ohm), może byłbyś w stanie wskazać lepszy, bo być może cały impet tracę na nim.

Testowałem 2 techniki obróbki końcówek (nie wiem która lepsza), wpierw zaciskaną i wydaje się ze sygnał był ciut mocniejszy, teraz mam polutowane, który rodzaj ty uważasz za lepszy?
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Zobacz na mapkę http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 89&zoom=12

Nie wszystkie stacje są czynne. Ja tam widzę u Ciebie 2100 orange sprawdź jakimś telefonem z 3g czy masz zasięg. 2100 Będzie działać 10x lepiej niż CDMA kto wie może tam jest HSPA DC.
Jak możesz zmienić ofertę i będzie zasięg 2100 to warto przemyśleć zakup modemu
Cdma orange to na tej mapce masz 14km od Ciebie

Edycja- Masz tam zasięg LTE z orange, nie ma się co zastanawiać tylko przesiadać na nowoczesną technologię. Stacja jest czynna co widać na mapce poglądowej orange http://zasieg.orange.pl/?ticaid=6134c5
Ostatnio zmieniony 2014-08-20, 11:42 przez atento, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Po co pakujesz się w CDMA i kto ci to polecił? Gorszego rozwiązania nie mogłeś wybrać. Wziąłeś to teraz ze sprzętem w Orange? Jeśli tak to masakryczna pomyłka, w Chałupkach masz zasięg LTE Orange realizowany z BTS-a LTE 1800 T-Mobile ul.Boczna 2 lub HSPA+DC z BTS-a NetWorks UMTS2100 ul. Szkolna 7. Daj sobie spokój z tym CDMa, antenami , kablami. Ta technologia to już trup( pozwolenia na BTS-y wygasają za dwa lata). Masz dostęp do szybkiego internetu a pakujesz się w starą , wolną technologię. Zdecydowanie odradzam, szkoda kasy.Poprzednik radzi to samo.
ODPOWIEDZ