Problem z UMTS 900

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
RTbingo
Stały użytkownik forum

Problem z UMTS 900

Post autor: RTbingo »

Witam, mam router Huawei B683 do tego podłączoną antenę ATK-20 w routerze mam wymuszoną sieć 3G i pasmo WCDMA 900 i mimo wszystko nie łapie mi zasięgu z nadajnika w Pogrodziu: http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 98&zoom=13 (moja lokalizacja to Karszewo)dodam, że między ruterem a anteną jest 15 metrowy kabel od CDMA 450 mhz , który został po środku przerwany i ponownie połączony (czasowe rozwiązanie) na CDMA 450 na tym kablu poziom zakłóceń był w miarę (75 dBm) lecz nie wiem czy właśnie przez niego nie odbiera mi pasma 900mhz czy też jest to inna przyczyna. Poziom sygnału w konfiguracji rutera sprawdzam w zakładce System > Diagnostyka urządzenia i tam mam parametry Ecio:
0 dB
RSCP:
0 dBm
RSSI:
-76 dBm
Aktualnie siedzę na EDGE i powyższe dane też są kopiowane podczas uzytkowania z EDGE
pytanie na który parametr zwracać uwagę podczas kierowania anteny na BTSa (od jakiego poziomu powinno złapać sygnał ?) ? I czy kabel moze mieć az tak duży wpływ na moc sygnału? jak bym złapał zasięg 3G na tym kablu to bym go skrócił do minimum (6-8m) a dalej ethernetem do PC
Ewentualnie czy jak zadzwonie do orange to dowiem się skąd w mojej miejscowości jest zasieg 3G?
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Re: Problem z UMTS 900

Post autor: kmy »

1. Antena dobrze podłączona? Jest z symetryzatorem czy bez?
2. Złącze SMA kupiłeś skręcane czy zaciskane? Dobrze podłączone?
3. Kabel ma bardzo duże znaczenie.
RTbingo
Stały użytkownik forum

1. Antena do kabla na pewno dobrze podłączona
2. Skręcanych nie miał gościu w sklepie to kupiłem zaciskane (jak odkręcę antenę od rutera to wgl sygnał zanika )
3. Kabel jutro skrócę do 7 metrów (tam gdzie jest przerwany podłączę do anteny) i zobaczę co się będzie działo

Ale teoretycznie sygnał powinienem złapać ? Chodzi mi o przeszkody typu drzewa jak CDMa z tego nadajnika łapało to 3G też chyba powinno w końcu ta antena ma zysk do 16 dBi czyli lepsza nieco od tej CDMA . A co do tej wartości zakłóceń to na jaki parametr patrzeć przy ustawianiu ? RSSI ?czy RSCP ?
kmy
Mistrz bezprzewodowy

RSSI - poziom sygnału odbieranego

Masz jeszcze nadajnik w Kwietniku, też orange UMTS900.

Teoretycznie przy tych odległościach powinieneś mieć połączenie.
RTbingo
Stały użytkownik forum

Tak jest pozwolenie w kwietniku ale jak byłem tam z telefonem to nie ma zasięgu 3G wgl tam na tym nadajniku to tylko GSM nadaje 3 pionowe rurki ze tak to nazwę tam wiszą i tyle.
Jak wybieram wyszukiwanie sieci "Ręcznie" przy wymuszonym 3G to znajduje mi tylko Plus 3G i Play 3G
A czy przy poziomie RSSI: -73 dBm powinno już złapać sygnał ?
dzwoniłem do Orange powiedzieli, że najbliższy działający nadajnik to jagodnik niecałe 10 km w linii prostej. Są jakieś szanse, że złapie zasięg na tak dużej odległości ?

[ Dodano: 2014-08-23, 08:40 ]
No trudno muszę chyba oddać to wszystko zachciało mi się 3G :P
kmy
Mistrz bezprzewodowy

10 km to nie jest straszna odległość zwłaszcza dla UMTS900.
Ja mam 10,5 km od nadajnika i korzystam z Plusa z LTE, z UMTS2100 i z Play UMTS900.
Oczywiście do każdego odpowiednie anteny i dobre kable.
Wszystko zależy od warunków terenowych i sprzętu.
RTbingo
Stały użytkownik forum

ale i tak jak nakieruje antenę na Jagodnik to poziom RSSI: -73 dBm ale nawet jak wybiorę wyszukiwanie sieci ręczne to i tak znajduje mi tylko Plus 3G i Play 3G :( zasięg orange tylko 2G Więc chyba nic z tego.

[ Dodano: 2014-08-23, 11:10 ]
Skąd bierze się te -73 dBm skoro nie łapie zasięgu Orange ? Proszę o pomoc bo jak nie będzie działać to niestety przed 15 będę musiał odesłać router i antenę i dalej na CDMA pozostanie mi siedzieć :(
kmy
Mistrz bezprzewodowy

RTbingo pisze:Skąd bierze się te -73 dBm
To może być poziom sygnału GSM 900, modemy tak maja, że jak nie ma tego co potrzeba, to pokazują sygnał innej fali nośnej, ale wiadomo, że się nie połączy.
Może to być nawet sygnał innego operatora.

A ten nadajnik z 10km to UMTS900 czy 2100?

[ Dodano: 2014-08-23, 12:57 ]
Niby na pozwoleniu jest i 900 i 2100, tylko czy już 900 nadaje?
Na mapie nie widać jakiś dużych lasów, jeśli teren płaski to jest szansa nawet na 2100 przy dobrej antenie z Cybertecha.
Podjedź z telefonem i zobacz.
A może ten router walnięty?
RTbingo
Stały użytkownik forum

No byłem tam z telefonem i jest zasięg 3G ale czy z UMTS 900 czy 2100 to nie wiem. Co do terenu to fala leci centralnie nad Majewem (wieś) i Milejewem (małe miasteczko) i nie wiem czy czasami tam coś tej fali nie zakłóca. Jakiś gór nie ma ale lekki pagórek się znajdzie. Router ściąga EDGE ale 3G nie złapało poziom dBi nawet 68 maiłem lecz tylko plus 3G i Play 3G jedynie na 2G łapie Orange.

[ Dodano: 2014-08-23, 13:53 ]
Specyfikacja anteny:
ANTENA ATK-20/850-960 GSM DACHOWA ZYSK 16.5dB
ATK-20/850-960
Antena z wbudowanym symetryzatorem pętlowym. Części anteny wykonane z aluminium, stalowe elementy konstrukcyjne ocynkowane galwanicznie.

Przewód koncentryczny 50 Ω należy przylutować do symetryzatora wg zamieszczonej instrukcji. Przewód nie jest na wyposażeniu anteny i należy go dokupić osobno.

Zakres częstotliwości: 850 ... 960 MHz GSM
Złącza:
Zysk energetyczny: max. 16.5 dB
Impedancja: 50 Ω
Polaryzacja: Pionowa
Wybrane cechy:
Ilość elementów : 20
Waga: 0.9 kg
Wymiary: 1700 mm
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Teraz istotne jest ustalenie częstotliwości.
Ale wygląda na to, że UMTS900. wg mapy zasięgu Orange w Karszewie jest zasięg 3G, a jeśli oni podają, że jest, to z 10 km na 100% UMTS900. Na 2100 to zasięg z reguły około 5km podaje operator.

Także walcz, bo szansa realna jest.

[ Dodano: 2014-08-23, 16:05 ]
Ten symetryzator pętlowy dobrze przylutowałeś?
RTbingo
Stały użytkownik forum

kmy pisze:Ten symetryzator pętlowy dobrze przylutowałeś?
To kabel antenowy nie wystarczy tylko zacisnąć śrubą ? Bo ja nie do końca wiem co to ten symetryzator wnioskuje, że to ta płytka w antenie do której montuje się kabel.

[ Dodano: 2014-08-23, 16:44 ]
A co jak by spróbować połączenia antena router kablem 15-20 cm ? Straty minimalne polutował bym kabel do tej płytki nowe złącze zarobił a co do złącza jeszcze to ta igiełka w tym SMA to wystaje bardzo niewiele leciutko ponad 1 milimetr z tego złącza (nie zza obudowy gwintowanej tylko trzpienia w którym jest osadzone)
Przedłużacz i na górę z routerem i patrzeć na diodę sygnału czy złapie jak tak to już będę miał pewność, że się da złapać sygnał.

[ Dodano: 2014-08-23, 16:57 ]
Antenę montuje na maszcie na której czubku znajduje się antena od TV (zwykła siatkowa) a pod nią (jakieś 2 metry odstępu ) montuję tą ATK-20 czyli antenę mocuję tak z 5 m nad ziemią może spróbować zamontować jak najwyżej czyli zaraz pod tą siatkową ? tylko wtedy już z kablem 6m bo w takim wypadku maszt cały na ziemię muszę połozyć ;) Czyli jak bym na czubku masztu zainstalował antenę to by była ona na wysokości 8 m

[ Dodano: 2014-08-23, 16:58 ]
A jeszcze dodam, że na routerze mam wymuszone 3G Pasmo WCDMA 900
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Symetryzator to ta płytka w puszce przy antenie. Wcześniej pisałeś, że jest symetryzator pętlowy. Jeśli jest płytka, to faktycznie wystarczy przykręcić.
Tu masz:
http://www.gsmsolutions.pl/sklep/konekt ... -p-71.html
zdjęcie złącza SMA męskiego (poszukaj zdjęcia, jest podpisane)

Antena im wyżej tym lepiej, przy niekorzystnych warunkach ma to znaczenie. Moje anteny mam około 10 m od poziomu gruntu.

To złącze SMA, to chyba źle złożyłeś, popatrz na to zdjęcie w linku powyżej.

Tu wszystko ma znaczenie. Osoby bez doświadczenia powinny kupić kompletna antenę z kablem i złączem.
RTbingo
Stały użytkownik forum

Więc sytuacja wygląda tak: Złącze SMA zarobiłem prawidłowo tak samo z połączeniem z anteną. Lecz jak wlazłem z routerem na wysokość tych 5 metrów i w routerze ustawione miałem antenę na wewnętrzną to o dziwo złapało sygnał co prawda po jakichś 6-10 sekundach gubił go ale był (wnioskuje to po diodzie sygnału na routerze) Ale widzę nawet jak bym złapał sygnał to by był on zawsze słaby więc jutro idę odesłać router i antenę i powrócę do starego poczciwego CDMA może kiedyś na Rev.B się przerzucę .
ODPOWIEDZ