Witam,
Namiar na miejsce odbioru internetu:
51.606750, 19.461960
Namiar na najbliższy BTS T-mobile HSPA+ UMTS 900
51.595527, 19.457190
Odległość 1,4 km, przeszkody to głównie wysokie lasy sosnowe.
Słaby zasięg mierzony telefonem na dachu budynku jednorodzinnego daje -95 dbi. Wynik badzo mizerny jak na taką odległość od BTS. Pozostałych BTSów LTE 4G z okolic Tuszyna telefon nie łapie wcale, zasięg 3G z okolic Tuszyna jest jeszcze słabszy niż 3G ze wskazanego BTS, poza tym fale mają po drodze naprawdę porządne lasy.
Dlatego też proszę o poradę czy taki zestaw ma sens:
1. Antena kierunkowa ATK-20 16,5dBi, osadzona na kominie w kierunku wskazanego na początku postu BTS
2. Kabel antenowy 4m do wzmacniacza
3. Wzmacniacz AT-600 http://allegro.pl/wzmacniacz-zasiegu-gs ... 05373.html
4. Kabel antenowy 2m bezpośrednio podpięty do modemu
5. Zestaw Huawei Modem e3131 + Router HUAWEI d100 PL http://allegro.pl/najtanszy-router-huaw ... 69964.html
Dwa pytania:
1. Najpierw dotyczące samego BTSu: Czy jeśli pod wspomnianym masztem BTS UMTS900 HSPA+ wyniki downloadu to jakies 1,5Mbit/s a uploadu 0,5 Mbit/s (podobne wyniki miałem także w odległości 200 m od niego) to czy nie sugeruje to źle skonfigurowanego HSPA+? Ta technologia powinna mieć przecież o wiele lepsze wyniki.
2. Czy wymieniony wyżej zestaw ma sens? Według jego specyfikacji ma zakres pracy UP: 890 ... 915MHz DL: 935 ... 960MHz . Czy wzmocni mi on sygnał UMTS 900? Czy podłączenie takiego wzmacniacza bezpośrednio do modemu USB nie uszkodzi modemu?
3. Jakie kable wybrać do takiego zestawu jeśli chodzi o ich grubość i jakość?
Wzmacniacz kupiłem już wcześniej i działał on z anteną YAGI 9dbi. Posiada on również antene do wewnątrz budynku by rosiewać wzmocniony sygnał. To jednak nie zdaje egzaminu w związku z tym poszukuję silniejszego rozwiązania.
Z góry uprzejmie dziękuję za wszystkie porady.
Pozdrawiam
Zibi
Do UMTS 900 1,4km a zasięg słaby. 3 pytania do ekspertów
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum