Modem ODU-100 Cyfrowy Polsat
Moderator: Moderatorzy
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Modem ODU-100 Cyfrowy Polsat
Ze wszystkim zgoda, wziął jest zadowolony i OK. Tak jak pisałem.Co do B-593s-22 podzielam zdanie jeśli chodzi o USB.Wiadomo, że obsługuje tylko FAT32 więc pliki do 4GB. Dla Kowalskiego i plików avi(divix) wystarczy.NAS dla przeciętnego użytkownika to magia na dodatek za droga, Z jednym się nie zgodzę. Chodzi o WiFi N 5GHz, w zabudowie nie powala zasięgiem.Mam E-5372 i w porównaniu z 2,4GHz jest lipa. Wiadomo, że dopiero ac rozwiązuje te problemy. Ale to już inna bajka. Sam poczekam na router z wbudowanym modemem LTE, gigabit i AC. Więcej na temat IDU-ODU się nie wypowiem.
-
- Mistrz bezprzewodowy
No i tu widać postęp technologii, WD My Cloud z dyskiem 2TB są za mniej niż 500 zł.matek451 pisze:NAS dla przeciętnego użytkownika to magia na dodatek za droga,
No i obsługa praktycznie żadna, wpinasz do routera i masz. Nawet przysłowiowy "Kowalski" sobie poradzi.
Mam WDR-3600 i wykorzystuję obydwa pasma 2,4 i 5 GHz. Fakt sygnał 5GHz jest na ciut niższym poziomie, ale router stoi na strychu a na parterze spokojnie można korzystać z 5GHz bez przerwań i innych problemów. Za to w blokowisku, gdzie masz ze 30 sieci na 2,4 to zakłócenia są na tyle silne, że i tak jakość połączenia jest niższa na 2,4 niż na 5GHz.
AC nic tu nie pomoże, a nawet pogorszy, bo jak każdy sobie ustawi szerokość kanału na max czyli 100MHz, to błyskawicznie eter zostanie zapchany.
Dla mnie już teraz brak GigaLan i 5GHz wyklucza zakup.
A wracając na chwilę do ODU, ja też bym tego nie wziął.
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam. Posiadam zestaw ODU - IDU i nie zgadzam się z większością .
No to tak testowałem zwykły modem i router huawei przez około 2tyg. Mimo że internet chodził na poziomie 20Mb/s to przy gorszej pogodzie działał z prędkością nawet 2Mb/s. Niestety nic więcej nie mogłem zrobić bo miałem przeszkode typu las długości 2km do nadajnika. Kombinowanie ustawianie kierunku, lekkie przesuniecie routera i znowu ustawianie. Teraz posiadam modem odu i jestem bardzo zadowolony internet na poziomie 25-28Mb/s bez żadnych spadków z odległości ponad 3km od nadajnika. Nawet antena satelitarna gubiła sygnał a ten modem nie. Wole ten zestaw za 1zł niż te routery i modemy do których trzeba dokupywać anteny po 200zł i bawić się co chwila. I co do odu mimo przeszkody którą jest las internet śmiga wspaniale. Śmiało polecam ten zestaw. Internet oczywiście w cyfrowym polsacie.

RSRP -79
RSRQ -10
RSSI -49
No to tak testowałem zwykły modem i router huawei przez około 2tyg. Mimo że internet chodził na poziomie 20Mb/s to przy gorszej pogodzie działał z prędkością nawet 2Mb/s. Niestety nic więcej nie mogłem zrobić bo miałem przeszkode typu las długości 2km do nadajnika. Kombinowanie ustawianie kierunku, lekkie przesuniecie routera i znowu ustawianie. Teraz posiadam modem odu i jestem bardzo zadowolony internet na poziomie 25-28Mb/s bez żadnych spadków z odległości ponad 3km od nadajnika. Nawet antena satelitarna gubiła sygnał a ten modem nie. Wole ten zestaw za 1zł niż te routery i modemy do których trzeba dokupywać anteny po 200zł i bawić się co chwila. I co do odu mimo przeszkody którą jest las internet śmiga wspaniale. Śmiało polecam ten zestaw. Internet oczywiście w cyfrowym polsacie.

RSRP -79
RSRQ -10
RSSI -49
Ostatnio zmieniony 2014-08-25, 14:26 przez adrian128vip, łącznie zmieniany 1 raz.
- zurek
- Mistrz bezprzewodowy
Taki router już jest. D-Link DWR 915 B1, DWR-925 B1 oraz DWR-926... Tylko u nas nie dostępne... Ciekawe czemu? DWR-926 bym sobie kupił, ponoć niezłe cacko...matek451 pisze:Sam poczekam na router z wbudowanym modemem LTE, gigabit i AC.
ZTE MC889A PRO
PLAY Internet Domowy
PLAY Internet Domowy
-
Witam w klubie zadowolonych użytkowników ODU-IDU!!!adrian128vip pisze:Witam. Posiadam zestaw ODU - IDU i nie zgadzam się z większością .

Nie będę bronił tego sprzętu bo nie jest to szczególnie "bystre" urządzenie, ale w całości spełnia swoją funkcję - działa ... i to za 1zł.
@adrian128vip - jak masz ustawioną antenę względem BTS? Ja właściwie nic nie kombinowałem - przykręciłem stroną oznaczoną "FRONT" (szeroki bok z logo CP i Plusa) w kierunku BTS. Masz jakieś doświadczenia w tej sprawie?
-

Ja tak samo nie będę bronił tego sprzętu ale patrząc na nie które wpisy ludzie na prawdę nie mają o nim pojęcia. To tak jak mój znajomy ma tel. Galaxy S3 , a ja LG L5 , ja mam zasięg wszędzie a on prawie nigdzie. Parametry i cena to nie wszystko......
-
No właśnie. U mnie nawet im gorsza pogoda tym lepszy sygnaładrian128vip pisze:..., jaka by nie była pogoda ,nie udało mi się wyłapać spadku prędkości.

Jak już pisałem do BTS'a mam 3,1km w tym pewnie z 200m wysokich drzew. W przypadku WiFi bez szans na zestawienie łącza.
-
- Guru bezprzewodowy
Nie ma jak wierzyć w speedtesty. Jak nie ten to inny pokaże "obiecaną" prędkość
Czekam na opinię kogoś kto korzysta z ODU na dystansie 8-10km od BTS-a.

-
- Mistrz bezprzewodowy
To się nie doczekasz.matek451 pisze:Czekam na opinię kogoś .....
-
To samo dotyczy wszystkich pozostałych posiadających super-hiper routery "H-ja z nadprzyrodzonymi antenami". Ich 150Mbps jest mierzone z taką samą dokładnością jak moje 20.matek451 pisze:Nie ma jak wierzyć w speedtesty. Jak nie ten to inny pokaże "obiecaną" prędkość![]()
Nie do tego ODU został stworzony, ale jak widać na te 3 km daje radę. Dalej to pewnie "H-j z nadprzyrodzonymi antenami" musiałby być. Chociaż pewnie też tylko przy bezpośredniej widoczności anten.matek451 pisze:Czekam na opinię kogoś kto korzysta z ODU na dystansie 8-10km od BTS-a.
EJ!!.... ocenzurowało mi wyraz "H-u-j-a-w-e-j" (bez myślników) - przecież to nie przekleństwo. A jeśli nawet to to piszę się przez "CH"

Ostatnio zmieniony 2014-08-27, 13:15 przez Nieczytelny, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Mylisz się, to maksymalna teoretyczna prędkość z jaką może się połączyć modem ze stacją bazową, jest to związane z technologią toru radiowego i użytego kodowania.Nieczytelny pisze: Ich 150Mbps jest mierzone z taką samą dokładnością jak moje 20.
A do czego wg Ciebie został stworzony?Nieczytelny pisze:Nie do tego ODU został stworzony,
Nie ma takiego producenta modemów a profilaktycznie cenzura działa na pewne wyrazy napisane błędnie. Popraw nazwy na poprawne.Nieczytelny pisze:ocenzurowało mi wyraz "H-u-j-a-w-e-j" (bez myślników) - przecież to nie przekleństwo
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Nie masz pojęcia o czym piszesz, gdyby nie skuteczne anteny kierunkowe na 1800MHz wielu użytkowników nie miało by szans na LTE. Na pewno nie na tym ODU. Sprzętu tego rodzaju, produkowanego no-name nie ma co porównywać do produktów światowego lidera technologii LTE czyli wyśmiewanego przez ciebie Huawei. Plus nie ma tego nawet na stanie, takim cieszyło się powodzeniem 

-
No dobrze ale po co ta spinka ? Przechwalanie się jaki to ten czy tamten router jest lepszy. Ja chwale odu za jego stabilność a nie za osiągi. Możecie mówić o tym modemie co chcecie ale nie wmawiajcie innym że to kompletny badziew. Dana osoba dobiera sobie urządzenie pod swoje warunki. Jak by nie było LTE to całkiem nowa technologia i będzie ciągle udoskonalana a to wiąże się ze zmianą urządzeń itp. Status prędkości pokazany na speedtescie był wtedy wiarygodny prędkość downloadu z dobrego serwera była na poziomie 2.5mb/s. A jeżeli ktoś ma trudne warunki i ma daleko do BTS'a to tak czy tak będzie musiał posiadać antena KTÓRĄ trzeba dokupić do modemu lub routera danego operatora. A ODU jako czyste urządzenie bez wkładu własnych dodatkowych pieniędzy wypadnie lepiej niż tak samo czyste urządzenie typu router lub modem np. Huawei..........
-
Oj czepiasz się.wojteks pisze:Mylisz się, to maksymalna teoretyczna prędkość z jaką może się połączyć modem ze stacją bazową, jest to związane z technologią toru radiowego i użytego kodowania.

Do pracy w odległości do kilku kilometrów przy prędkościach do 30Mbps, dla przeciętnego Kowalskiego, który po prostu chce mieć internet bez zastanawiania się jak dobrać sprzęt i jak go skonfigurować. Taka była kiedyś koncepcja urządzeń "plug-and-play". Niestety z tego została tylko nazwa. Obawiam się, że Pan moderator może nie pamiętać tych zamierzchłych czasów.wojteks pisze:A do czego wg Ciebie został stworzony?
Ooooo! Widzę że Pan moderator jest zwolennikiem sprzętu marki Huawei.wojteks pisze:Nie ma takiego producenta modemów a profilaktycznie cenzura działa na pewne wyrazy napisane błędnie. Popraw nazwy na poprawne.

Panie moderatorze - odbiegamy od tematu tylko dla tego, że ośmieliłem się być zadowolonym z IDU-ODU. Nazwy poprawione. Ewentualne pogróżki nt banów na forum będą kiepsko świadczyły o Pana poczuciu humoru.
WRACAMY DO TEMATU!!
Czy ktoś inny ma doświadczenia z przedmiotowym urządzeniem? Ale nie teoretyczne tylko faktyczne.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-08-27, 18:27 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-08-27, 17:27 przez Nieczytelny, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ja mam doświadczenie, działało to u mnie przez pół roku bez problemu, brałem udział w testach. Wiadomo, na wakacje ze sobą nie zabrałem, ale przynajmniej mogłem wykorzystać kabel antenowy TV zamiast chałupniczego podłączenia panelu przez konektor przechodzący przez okno. Nie mam możliwości wypuszczenia nowego kabla w estetyczny sposób.
Co do tutejszych niektórych "guru" i "moderatorów" to czasem ręce opadają. Nie potrafią zrozumieć, że np. ODU ma swoją grupę docelowa, że operator nie będzie sprzedawał anten kierunkowych, bo w większej liczbie wpływają negatywnie na prace stacji. Wiedzą "lepiej" niż znani mi inżynierowie radiowi odpowiedzialni za pracę tych stacji u operatora
Co do tutejszych niektórych "guru" i "moderatorów" to czasem ręce opadają. Nie potrafią zrozumieć, że np. ODU ma swoją grupę docelowa, że operator nie będzie sprzedawał anten kierunkowych, bo w większej liczbie wpływają negatywnie na prace stacji. Wiedzą "lepiej" niż znani mi inżynierowie radiowi odpowiedzialni za pracę tych stacji u operatora

-
- Guru bezprzewodowy
Jak pracują fachowcy w Plusie wystarczy poczytać na macierzystym forum Plusa. Od dwóch miesięcy nie mogą rozwiązać problemu ponoć złego przypisania klas prędkości w Power LTE. O działaniu strony Plus Online czy nieaktualnej stronie zasięgu nie wspominając. @bomber jak mantrę powtarzasz bzdurę o wpływie pasywnego urządzenia jakim jest antena na działanie BTS-a. Nawet główny i jedyny rozsądny konsultant na Forum Plusa zaleca ich stosowanie przy dalszych lokalizacjach od BTS-a i nie poleca ODU. Przy twoim "dorobku"na forum miej trochę szacunku dla doświadczonych użytkowników forum, na razie nie jesteś partnerem do dyskusji. Korzystajcie z zestawu IDU-ODU jeśli wam wystarcza. Większość użytkowników internetu mobilnego w Polsce używa modemów, routerów Huawei, ZTE czy D-Link znacznie bardziej zaawansowanych technologicznie.
-
Panowie a takie mam pytanie
Zestaw ODU-100 - IDU-100 ma ograniczenie do 30mb/s. Z tego co wiem to ograniczenie ma tylko router IDU-100 a modem już nie. Czy jest np. możliwość zmiany routera z wejściem sat jako modem ?

-
Nie, ogranicznie jest w ODU, tam też jest urządzenie Wifi. Zresztą skąd miałbyś wziąć ruter z wejściem WIfi na gniazdo F? Poroniony pomysł.adrian128vip pisze:Z tego co wiem to ograniczenie ma tylko router IDU-100 a modem już nie. Czy jest np. możliwość zmiany routera z wejściem sat jako modem ?
- zurek
- Mistrz bezprzewodowy
bomber pisze: Zresztą skąd miałbyś wziąć ruter z wejściem WIfi na gniazdo F? Poroniony pomysł.
Takie rzeczy tylko w POLSACIE

ZTE MC889A PRO
PLAY Internet Domowy
PLAY Internet Domowy
-
Pisząc o poronionym pomyśle miałem na myśli pomysł zamiany IDU na "szybszy". Puszczenie Wifi po kablu koncentrycznym to genialny pomysł.
-
- Guru bezprzewodowy
WiFi po kablu
toż to zaprzeczenie samej nazwy. Poza tym nazwa WiFi jest kojarzona z nielicencjonowanymi pasmami na 2,4Ghzi 5GHz. ODU ma modem LTE na 1800MHz a to nie WiFi. Poza tym nie rozumiesz , że kable 50 Ohm stosowane do podłączenia anten WiFi i GSM to też koncentryki.Tylko o innej impedancji niż te stosowane do RTV. Twoje ostatnie dwa posty to stek bzdur, całkowicie obnażyły twoją wiedzę w tym temacie.Popytaj twoich inżynierów z Plusa, na pewno cię dokształcą
.

-
Przyznam, że brzydzę się odpowiadać na Twoje posty, ale co by inni nie pomyśleli, że nie ma czegoś jak "Wifi po kablu", to rzucę linkiem: http://wifiovercoax.mcleodnet.com/
-
- Guru bezprzewodowy
Pisz dalej swoje bzdury ale gdzie indziej i nie zaniżaj poziomu tego forum bo żal to czytać.Mam nadzieję, że moderator usunie je właśnie z tego powodu. Twoje osobiste wycieczki zostaw dla siebie. No i ucz się , zacznij od tego http://pl.wikipedia.org/wiki/Wi-Fi
- wojteks
- *** Administrator ***
Większej bzdury nie widziałem, to że tej osobie działa to nie znaczy że tak powinno budować się sieć i że innym będzie działać.bomber pisze: to rzucę linkiem:
Nie pomagam na PW!
-
@wojteks Masz prawo do własnego zdania, ale od tego ODU nie zacznie działać inaczej niż właśnie Wifi over coaxial 

- zurek
- Mistrz bezprzewodowy
bomber pisze: Puszczenie Wifi po kablu koncentrycznym to genialny pomysł.

ZTE MC889A PRO
PLAY Internet Domowy
PLAY Internet Domowy
- wojteks
- *** Administrator ***
Co za kosmiczne bzdury piszesz. W którym miejscu tam jest to Twoje WiFi over coaxial?bomber pisze:ale od tego ODU nie zacznie działać inaczej niż właśnie Wifi over coaxial
Tam jest zrobiony ethernet między IDU i ODU po kablu koncentrycznym 75Ohm (kiedyś były sieci zbudowane na kablach koncentrycznych 50Ohm http://pl.wikipedia.org/wiki/10BASE2 ) i z tego powodu jest ograniczenie prędkości.
Nie pomagam na PW!
-
Hmm, dziwne pytanie, jakby tam był więcej niż jeden coaxial.wojteks pisze:W którym miejscu tam jest to Twoje WiFi over coaxial?
Skąd taka informacja? Bo mi powiedziano, że to nie jest EoC, a taki był mój pierwszy domysł.wojteks pisze:Tam jest zrobiony ethernet między IDU i ODU po kablu koncentrycznym 75Ohm
Hehe, stare czasy trójników i terminatorów. Tylko coś się liczby nie zgadzają 10<>30.wojteks pisze:kiedyś były sieci zbudowane na kablach koncentrycznych 50Ohm http://pl.wikipedia.org/wiki/10BASE2 ) i z tego powodu jest ograniczenie prędkości.
- wojteks
- *** Administrator ***
No w tym koncentrycznym kablu.bomber pisze:jakby tam był więcej niż jeden coaxial.
Dla wielu osób inny ethernet niż po skrętce nie istnieje.bomber pisze: że to nie jest EoC,
Technologia poszła do przodu, na krótkim odcinku pewnie da się coś więcej niż w zabytkowym standardzie przepchnąć. Równie dobrze może to być kodowane w kanał TV (impedancja 75Ohm) a jego przepustowość jest właśnie rzędu 30Mbps.Tylko coś się liczby nie zgadzają 10<>30.
Nie pomagam na PW!
-
"Zapomniałeś" odpowiedzieć, skąd masz informacje, że to EoC. Czekam.