W końcu Netia zabrała swoje zabawki i dziś/jutro mam zamiar wyjść na dach i założyć antenę (Panel +15dBi z Cybertech)
No i teraz pojawia się pytanie... gdzie go skierować? Wytypowałem trzy kierunki (ja mieszkam we wsi Olszewnica Stara, maz)
- Janówek Pierwszy (ok. 4km)
- Legionowo, Targowa 71 (ok. 5km)
- Legionowo, Sikorskiego 1 (ok 5,6km)
W tej chwili pewnie używam tego w Janówku (router - e5372 - leży w pokoju który ma ścianę właśnie od tego kierunku).
Z tego co widzę, Na Sikorskiego jest chyba jakiś większy hub i wydaje mi się że ten nadajnik jest zasilany światłem... Nie wiem jak ten na Targowej...
Ma ktoś jakieś doświadczenie w Legionowie i podpowie na co się kierować? Dom dosyć wysoki, komin wystaje ponad linię drzew (przy dobrej pogodzie widzę komin w Pomiechówku na którym Netia ma WiMaxa)
pozdro.
Wycelowanie antenty... wobór BTSa
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
-
- Użytkownik forum
Re: Wycelowanie antenty... wobór BTSa
Nikt i tego nie powie na który ze stuprocentową pewnością. Będziesz na dachu to zabierz ze sobą laptopa i celuj na nie po kolei. Aż uzyskasz najlepszy sygnał/jakość.
Zrób testy pobierania i zostaw na tym który cię zadowoli.
Na logikę ten najbliższy powinien być twoim docelowym. Choć w Legionowie powinno być lepiej pojemnościowo.
Zrób testy pobierania i zostaw na tym który cię zadowoli.
Na logikę ten najbliższy powinien być twoim docelowym. Choć w Legionowie powinno być lepiej pojemnościowo.
-
- Guru bezprzewodowy
BTS Janówek działa, podobnie ten na Sikorskiego 1.Targowa to raczej pozwolenie. Do Janówka najbliżej i bez lasu.Po drodze do Legionowa kawał lasu. Próbuj obydwa,wybierzesz lepszy.
-
- Stały użytkownik forum
to tak pokrótce... wycelowałem w Janówek.
o tej porze zazwyczaj miałem U:3-4 D0.3-0.8 ( za dnia lepiej).
W tej chwili: D:10 (ale jestem już w okresie lejka) U: 6-7.
Dla mnie bomba. Ew. zmiany będę robił po piątym jak mi się transfer odnowi i nie będzie padać. Pingi co ciekawe takie same. RSSI z -91 bez anten do -55 w tej chwili... (wg. mobile partner, niestety innych parametrów nie pokazuje).
o tej porze zazwyczaj miałem U:3-4 D0.3-0.8 ( za dnia lepiej).
W tej chwili: D:10 (ale jestem już w okresie lejka) U: 6-7.
Dla mnie bomba. Ew. zmiany będę robił po piątym jak mi się transfer odnowi i nie będzie padać. Pingi co ciekawe takie same. RSSI z -91 bez anten do -55 w tej chwili... (wg. mobile partner, niestety innych parametrów nie pokazuje).