Orange Free - kilka pytan do ekspertów

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Borewiczbb
Początkujący użytkownik forum

Orange Free - kilka pytan do ekspertów

Post autor: Borewiczbb »

Witam,
Jestem nowym użytkownikiem Orange Free. Abonament za 60 zł. Mam kilka pytań odnośnie tego internetu i zaświadczam, że spędziłem kilka godzin na poszukiwanie odpowiedzi na tym forum, ale nie znalazlem nic konkretnego. Żeby nie było, że nie przeglądałem tematów.

1) Mam modem Option Globesufer Icon 3G. Pierwsze pytanie czy mieszka ktos z was w Krakowie na Prądniku Czerwonym i może powiedzieć jak ten internet tam działa. Widziałem, że naszpikowane od nadajników z UMTS, ale chcialbym sie przekonac jak to jest (aktualnie mieszkam w Bielsku-Białej). Czy mieszkanie na 13 piętrze będzie plusem, czy minusem zasięgu?

2) Mam 500 mb limitu na dane ściągniete. Teraz nie wiem czy to tylko na dane pobrane np. filmy, mp3 czy także na odbireanie danych ze strony.

Obrazek

Jeśli strony się wliczają, a sądze że tak jest, to czy do 500 mb wliczaja się łączna ilość danych, czy tylko dane pobrane?

Dziękuje bardzo za odpowiedzi w mojej sprawie :)

Pozdrawiam

Przenoszę do właściwego działu. Jaco
Awatar użytkownika
Darecky
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Orange Free - kilka pytan do ekspertów

Post autor: Darecky »

Odp. na pyt. 2: Tak, wliczają się rózwnież strony, które przegląsz.
3:Liczone w tych 500MB są zarówno dane pobrane jak i wysłane.
1: Mieszkanie na 13 piętrze to chyba plus moim zdaniem.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Borewiczbb pisze:...2) Mam 500 mb limitu na dane ściągniete...
...Jak na Kraków wziąłbym abonament Plusa z 1GB limitu za 60 zł...:)
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

mar_kow pisze:wziąłbym abonament Plusa z 1GB limitu za 60 zł...:)
Teraz tu już za późno, ale taka prawda 500 MB przy UMTS to mało. Ja na EDGE 1 GB potrafię w dwa tygodnie wykorzystać nie ściągając zbyt wiele.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Borewiczbb

ja nie chce nic sciagac, tylko normalnie chodzic po stronach :)
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Borewiczbb pisze:ja nie chce nic sciagac, tylko normalnie chodzic po stronach :)
...Nie używając kompresji fotek przy częstym przeglądaniu 500 MB może nie wystarczyć - 1 GB to taki znormalizowany limit. Mówię to z doświadczenia...
Borewiczbb

Stało się. Dziś chyba limit przekroczyłem, choć raport w programie Business Everywhere wskazuje dziwne te dane pobracne i wysłane. Pobranych mam 230 mb, a wysłanych 8GB. Nie wiem skąd takie liczby, przeciez nie wysylam praktycznie nic czyli gdzies polowa pobranego powinna byc. Ale niewazne, strony jako tako działaja.

I teraz pytanie kiedy znow w Orange limit mi na nowo będą naliczać?

Pozdrówki!
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Borewiczbb pisze: I teraz pytanie kiedy znow w Orange limit mi na nowo będą naliczać?
Od nowego okresu rozliczeniowego. Przy zakupie aktywacji powinni Ci powiedzieć od kiedy on obowiązuje, ewentualnie jak dostałeś już rachunek tam będzie napisane.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Borewiczbb pisze:w programie Business Everywhere wskazuje dziwne te dane pobracne i wysłane
Nie kieruj się tymi danymi w ogóle, zainstaluj sobie jakiś monitor sieci, np. NetMeter.
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Nie wiem skąd takie liczby
A nie masz gdzieś w tle jakiegoś torrenta albo emula odpalonego?

Z autopsji wiem, że dużej cześci użytkowników trzeba tłumaczyć, co się składa na ten magiczny transfer... :)

Przyjmuje się, że ZAZWYCZAJ upload to około 10% download... Zaznaczam, jeszcze raz - zazwyczaj.
Borewiczbb

Na pewno emule nie mialem ani torenta. Po prostu sadze ze przekroczylem limit pobranych.

Aktywowałem orange free 18 września 2007 więc 18 października od nowa bede naliczał te pobrane dane? Czy od okresu rozliczeniowego czyli 25 każdego miesiąca?

PS: Nie jest tak strasznie jak niektórzy z was zapowiadali, że powraca się do epoki modemowej :P Strony fakt - wczytują się dłużej, ale nie jest bardzo tragicznie. Transfer na pobrane dane 4kb/s to faktycznie może troszke mało.

Ale chciałbym zaznaczyć, że Skype działa bez problemu. Co prawda jest z 1-1,5 sekundy opóźnienia, ale to nie przeszkadza w zupełności :)
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Aktywowałem orange free 18 września 2007 więc 18 października od nowa bede naliczał te pobrane dane? Czy od okresu rozliczeniowego czyli 25 każdego miesiąca?
Od cyklu rozliczeniowego, a w pierwszym proporcjonalnie - od aktywacji do zakończenia cyklu.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Borewiczbb pisze:Transfer na pobrane dane 4kb/s
A raczej KB/s
Borewiczbb pisze:Ale chciałbym zaznaczyć, że Skype działa bez problemu. Co prawda jest z 1-1,5 sekundy opóźnienia
Ja po raz kolejny polecę Spika, bo testowałem i jeden i drugi, a różnica w jakości rozmowy nawet po limicie w samo południe jest znacząca na korzyść Spika.
ODPOWIEDZ