Modem ODU-100 Cyfrowy Polsat
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Modem ODU-100 Cyfrowy Polsat
@wojteks "Moderator". Coś się doczekać nie mogę na Twoją odpowiedź. Zmuszony wobec tego jestem założyć, że sam sobie wymyśliłeś swoją wersję a następnie podałeś ją jako pewnik. Przy okazji wersję podaną mi przez wytwórcę sprzętu określiłeś jako "kosmiczną bzdurę". Pełen szacunek dla "doświadczonych użytkowników forum"!

- wojteks
- *** Administrator ***
Moja wersja jest znacznie bardziej prawdopodobna niż jakiś wymysł WiFi over coaxial.bomber pisze:Zmuszony wobec tego jestem założyć, że sam sobie wymyśliłeś swoją wersję
A niby kto jest wytwórcą? Mam uwierzyć w odpowiedź konsultanta CP w tej sprawie?bomber pisze:wersję podaną mi przez wytwórcę sprzętu określiłeś
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Właśnie ten "wytwórca" z Mielca strzeże tajemnic i parametrów IDU-ODU jak źrenicy oka.Wszak to innowacyjny produkt, konkurencja tylko czyha aby wykraść i wprowadzić we własnych sieciach. Dobrze, że "wszystkowiedzący inżynierowie, radiotechnicy z Plusa" popuścili koledze trochę info na ten temat.Dzięki nim ta wiedza trafiła do nas szaraczków i imbecyli.
- stalewiak
- Użytkownik forum
Witajcie . Czekam na opinie ludzi co maja do nadajnika około 5 km . Czy lte działa na 900mhz czy jak to jest ?
Ostatnio zmieniony 2014-08-31, 13:29 przez stalewiak, łącznie zmieniany 1 raz.
- zurek
- Mistrz bezprzewodowy
stalewiak pisze:Czy lte działa na 900mhz czy jak to jest ?
Skąd Ty się urwałeś? Jakie LTE na 900MHz? Działa jak na razie tylko na 1800MHz... W przyszłości będzie to również 800MHz...
ZTE MC889A PRO
PLAY Internet Domowy
PLAY Internet Domowy
- stalewiak
- Użytkownik forum
Z choinki . Mam neostrade jeszcze nie interesowałem sie tym LTE to i mam prawo nie wiedzieć no .
No to lipa

No to lipa

-
- Guru bezprzewodowy
Jaka lipa, przecież możesz korzystać z LTE Plusa/CP. BTS LTE1800 Mobylandu w Starym Polu.Ewentualnie jeszcze BTS LTE1800Play w Malborku, Piaskowa1. Do tego jeszcze LTE1800 Orange z Dalekiej 72 w Malborku . Potrzebny sprzęt do LTE i antena zew. DUAL LTE 15dBi. Można potestować tych operatorów. Podaj dokładną lokalizację.
- stalewiak
- Użytkownik forum
Faktycznie jest w Starym Polu Lte . Ciekawe czy ten komplet z Polsatu złapie sygnał Lte . Do Nadajnika po prostej będzie z 6 ,5 km + drzewa , domy . Pomyśle i może wezmę na probe . Dzięki matek .
-
- Guru bezprzewodowy
Ten komplet z takiej odległości i w takich warunkach raczej nie zadziała.Na próbę możesz brać. Chociaż ja bym skłaniał się ku B-593s-22 i antenie DUAL LTE 15dBi ustawionej na ten BTS.Może do Malborka, ul.Daleka 72 masz blizej.Ewentualnie możesz popróbować Play. W tej sieci internet no-limit działa też na 3G.Jeśli chodzi o IDU-ODU to działa on tylko na LTE1800, nie obsługuje 3G na UMTS900 i UMTS2100. Jeśli nie złapiesz zasięgu LTE w CP to w ogóle nie połączysz się z internetem, Na B-593s-22 będziesz mógł korzystać z 3G na UMTS900 Aero2.BTS w Starym Polu. ODU ogranicza LTE tylko do 30Mb/s.
- zurek
- Mistrz bezprzewodowy
Tylko nie mów ze chcesz wziąć ten ich wynalazek IDU-ODU ? Zastanów się trzy razy zanim zdecydujesz się na ten ich "sprzęt".stalewiak pisze: Ciekawe czy ten komplet z Polsatu złapie sygnał Lte .
Posłuchaj kolegi matek451, bardzo dobrze Ci radzi jak i co najlepiej zrobić...
ZTE MC889A PRO
PLAY Internet Domowy
PLAY Internet Domowy
- stalewiak
- Użytkownik forum
A co mi zależy przetestować te ich coś
Panowie męczę się z neostradą która maksymalnie spina się na 4.5Mb.s To nawet 20 Mb.s by mnie niezmiernie cieszyło , co ja pisze.. dobre i 10 .. Nie ma opcji w mojej miejscowosci na szybciej jak te 4.5 ... Też byście to brali w moim przypadku . Mam dość tpsa proszenia czy zrobią centrale bliżej czy nie . Na dodatek ten kabel tp jest tak pociachany że zrywa co jakiś czas net . Potrzebuje coś szybszego bo mam strony internetowe i robie nie kopi na 4.5Mb.s to można dostać nerwicy ... Tak że panowie jak zadziałało by to stabilnie to i bym brał do tych 30 . Do malborka mam po ukosie z 18 km to odpada . Jak bym brał to ten za 59zł czyli 25GB i rozumiem że jak to przekrocze to działa do 10Mb.s to na bank i by chodziło pewnie lepiej niż te żałosne teraz co mam .

Panowie męczę się z neostradą która maksymalnie spina się na 4.5Mb.s To nawet 20 Mb.s by mnie niezmiernie cieszyło , co ja pisze.. dobre i 10 .. Nie ma opcji w mojej miejscowosci na szybciej jak te 4.5 ... Też byście to brali w moim przypadku . Mam dość tpsa proszenia czy zrobią centrale bliżej czy nie . Na dodatek ten kabel tp jest tak pociachany że zrywa co jakiś czas net . Potrzebuje coś szybszego bo mam strony internetowe i robie nie kopi na 4.5Mb.s to można dostać nerwicy ... Tak że panowie jak zadziałało by to stabilnie to i bym brał do tych 30 . Do malborka mam po ukosie z 18 km to odpada . Jak bym brał to ten za 59zł czyli 25GB i rozumiem że jak to przekrocze to działa do 10Mb.s to na bank i by chodziło pewnie lepiej niż te żałosne teraz co mam .

-
- Guru bezprzewodowy
Zacznij od lektury regulaminu http://www.plus.pl/documents/16/1109470 ... 014v2+.pdf oraz lektury http://www.plusforum.pl/viewtopic.php?f=100&t=14191 Ostudzi to trochę twój zapał na Power LTE w Plusie/CP.
- stalewiak
- Użytkownik forum
174 strony mam czytać ? No bez przesady . Przecież jest jak byk . Zasięg mus LTE . 25 GB do prędkości max 30 Mb.s i jak przekroczę 25GB to w lte dalej działa net ale do 10Mb.s . Chyba nie są tacy potrąceni w cp aby zaraz zrobić 0.5Mb.s .
Czekam na opinie tych co mają i testują .
Czekam na opinie tych co mają i testują .
-
- Guru bezprzewodowy
Nie czytaj nikt nie zmusza. Jak chcą to dadzą ci 5Mb/s albo mniej.Na dodatek gwarantowane masz 25GB, później to nic nie wiadomo.To oni decydują kiedy załączą ci lejek i jaki.Na początku dużo pobierającym zakładali 32kb/s po kilku dniach.Teraz są łaskawsi ale niektórych potraktowali lejkiem 0,5 czy 1Mb/s po kilkudziesięciu GB. Tam rządzi FUP. Regulaminy są tak skonstruowane ,że mogą wszystko i chętnie wykorzystują.Jeśli pobierasz/wysyłasz dużo danych to warto przemyśleć. Oczywiście 7 dniowy test przy dużym obciążeniu. A opinie to na stronach forum Plusa. Jeśli nie miałeś nic z Plusa/CP to weź. Przekonasz się jak"działają"ich usługi. Emocje zapewnione a kontakt z BOK czy działanie Plus Online to mistrzostwo niekompetencji i nieudolności.
- zurek
- Mistrz bezprzewodowy
matek451 pisze:Przekonasz się jak"działają"ich usługi. Emocje zapewnione a kontakt z BOK czy działanie Plus Online to mistrzostwo niekompetencji i nieudolności.
Święta prawda...
ZTE MC889A PRO
PLAY Internet Domowy
PLAY Internet Domowy
- stalewiak
- Użytkownik forum
No tu juz mi sie odechciewa . Żeby było gwarantowane 10 Mb.s stałe po wykorzystaniu a za pewne nie ma w regulaminie ile gwarantują bo widze tylko opcję DO ...
- wojteks
- *** Administrator ***
Tego żaden dostawca Ci nie zagwarantuje, nawet kablowy (a przynajmniej za taką cenę).stalewiak pisze:Żeby było gwarantowane 10 Mb.s stałe
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
wojteks, Orange dla firm z symetrykiem 3,7/3,7 Mb/s za 1500 zł miesięcznie. 

-
- Początkujący użytkownik forum
Ja w tym miesiącu przekroczyłem już 100GB i nadal mam około 20/10Mbps na tym "nic-nie-wartym" IDU-ODU od CP. A mam pakiet 25GB i abo. za 69zł. Czyli te "DO 20Mbps" to jest dość rzetelne, a na pewno nie mniej niż Neostrada.
U mnie wszystko działa bardzo stabilnie na odległości 3,1km od BTS i RSSI około -67dB i RSRP koło -102.
To taka informacja dla zrównoważenia pesymistycznych wizji "nie-użytkowników" IDU-ODU.
[ Dodano: 2014-09-01, 09:51 ]
A tak wracając do tematu tego wątku...
Czy ktokolwiek wie jak zbudowany jest ten ODU-100?? Jaka tam jest antena? Czy ktoś odważył się to rozkręcić?
Bo na razie są tylko gdybania. A może w środku jest panel? Sugerował by to kształt obudowy...
U mnie wszystko działa bardzo stabilnie na odległości 3,1km od BTS i RSSI około -67dB i RSRP koło -102.
To taka informacja dla zrównoważenia pesymistycznych wizji "nie-użytkowników" IDU-ODU.
[ Dodano: 2014-09-01, 09:51 ]
A tak wracając do tematu tego wątku...
Czy ktokolwiek wie jak zbudowany jest ten ODU-100?? Jaka tam jest antena? Czy ktoś odważył się to rozkręcić?
Bo na razie są tylko gdybania. A może w środku jest panel? Sugerował by to kształt obudowy...
- stalewiak
- Użytkownik forum
Żeby mnie zapewnili na piśmie że nie spadnie poniżej np 7Mb.s to biere . Zajade do salonu i przedstawie im swoje warunki . Jak sie nie da biere orange . Temacik tu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=488478#488478
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nieczytelny, antena jest najpewniej dookólna lub semi-dookólna. Kształt obudowy prawdopodobnie wynika z wielkości i kształtu płytki układu scalonego. W końcu tam jest moduł LTE, antena, układ, który konwertuje tak, aby mógł pójść sygnał internetowy i sygnał z anteny TV-SAT. Trochę to elektroniki potrzebuje.
Pomysł z tym ODU-100 nie jest głupi. Sam o tym myślałem, aby rodzince założyć. Zasięg LTE Plusa jest ładny więc anten nie potrzeba.
stalewiak, żaden operator nie da ci gwarantowanego w przypadku łącz dla konsumentów. Niezależnie czy to jest radiowo czy to kabel. Jeżeli chcesz łącze z gwarancją to musisz szukać w opcjach biznesowych i koszt takiego łącza to jakieś 1500-2000 zł miesięcznie za symetryczne 4 Mb/s.
Pomysł z tym ODU-100 nie jest głupi. Sam o tym myślałem, aby rodzince założyć. Zasięg LTE Plusa jest ładny więc anten nie potrzeba.
stalewiak, żaden operator nie da ci gwarantowanego w przypadku łącz dla konsumentów. Niezależnie czy to jest radiowo czy to kabel. Jeżeli chcesz łącze z gwarancją to musisz szukać w opcjach biznesowych i koszt takiego łącza to jakieś 1500-2000 zł miesięcznie za symetryczne 4 Mb/s.
- wojteks
- *** Administrator ***
Zapomnij, za takie pieniądze nikt Ci żadnej gwarancji nie da.stalewiak pisze:Żeby mnie zapewnili na piśmie że nie spadnie poniżej np 7Mb.s to biere
Nie pomagam na PW!
- stalewiak
- Użytkownik forum
Nie rozumiem odpowiedzi : Za takie pieniądze ? Powinno być płace wymagam . To jak bym płacił za prąd a oni by mi dosyłali 100v .... Płace wymagam a nie regulaminów nas...ali aby nikt im kary nie dowalił a my płacić musimy za coś co nie mamy w pełni . ..
-
Znalazłem tylko jedno zdjęcie z OLX'a, na którym widac kawałek płytki głównej ODU-100 i chba czarny kabelek antenowy.ja.michal pisze:antena jest najpewniej dookólna lub semi-dookólna
Ciekawe jakby tam wpiąć dobry panel....
Tyle, że ja to mam z CP i jest własnością CP (chyba?)... i raczej nie będę tego rozkręcał "z ciekawości". No chyba, że będę miał istotny powód....

- wojteks
- *** Administrator ***
Ile? Za 100zł łącza z gwarantowanym transferem nie kupisz.stalewiak pisze:Powinno być płace wymagam .
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Też Ci nie gwarantują ciągłości dostaw energii. Minimalna przerwa, którą możesz reklamować to 24 godziny. Krótsze przerwy są normalne i dopuszczalne.stalewiak pisze:To jak bym płacił za prąd a oni by mi dosyłali 100v
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nieczytelny, mało co mówi to zdjęcie. Nie wiem czy ten kabel to od anteny.
-
@ja.michał: wiem, że mało co widać, ale nie udało mi się znaleźć nić innego w necie.
Tak, jak pisałem nie zamierzam rozbierać swojego ODU tylko z ciekawości. Ale jak będę miał dobry powód (np. podłączenie lepszej anteny) to możliwe. Chociaż teraz wszystko działa bardzo dobrze to zawsze może być lepiej
Ciekawią mniej oferty sprzedaży IDU-ODU na Allegro czy OLX. Przecież ten sprzęt jest własnością CP/Plusa i będzie działał tylko u nich. Dlaczego ktoś to sprzedaje a do tego rozkręca??
Tak, jak pisałem nie zamierzam rozbierać swojego ODU tylko z ciekawości. Ale jak będę miał dobry powód (np. podłączenie lepszej anteny) to możliwe. Chociaż teraz wszystko działa bardzo dobrze to zawsze może być lepiej

Ciekawią mniej oferty sprzedaży IDU-ODU na Allegro czy OLX. Przecież ten sprzęt jest własnością CP/Plusa i będzie działał tylko u nich. Dlaczego ktoś to sprzedaje a do tego rozkręca??
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wyślij zapytanie do takich a się sorry dowiesz. 
Tak samo było z kartami Aero2.![:]](./images/smilies/splash.gif)
Skoro dobrze działa to po co ruszać?

Tak samo było z kartami Aero2.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Skoro dobrze działa to po co ruszać?

-
Witam
Mieszkam w małej wiosce Huta, gmina Radoszyce.
Wg map nie mam zasięgu LTE, ale jak robiłem testy na dworze (modem Huawei E3272) to w odległości około 50 metrów od mojego domu (co prawda nieco na górce) łapałem stabilny sygnał LTE i prędkości na poziomie 25Mb/s (według BTSearch, nadajnik w linii prostej 6,4km więc sporo)
Dlatego zastanawiałem się nad jakąś anteną zewnętrzną. W związku z powyższym mam pytanie (rozumiem, że nadajnik Plusa ID: 12283 pracuje w 1800 dla LTE). Czy jakaś dualna panelowa antena z MIMO (kabel do modemu byłby dość krótki, 2-3m) dała by radę?
Znajomy pracujący w Polsacie poleca tytułowego ODU-100, ale czytając ten wątek mam mocno namieszane w głowie.
Chciałbym sprawę załatwić do 22 września, aby jeszcze załapać się na promocje SmartDom.
Z góry dziękuję za pomoc.
Mieszkam w małej wiosce Huta, gmina Radoszyce.
Wg map nie mam zasięgu LTE, ale jak robiłem testy na dworze (modem Huawei E3272) to w odległości około 50 metrów od mojego domu (co prawda nieco na górce) łapałem stabilny sygnał LTE i prędkości na poziomie 25Mb/s (według BTSearch, nadajnik w linii prostej 6,4km więc sporo)
Dlatego zastanawiałem się nad jakąś anteną zewnętrzną. W związku z powyższym mam pytanie (rozumiem, że nadajnik Plusa ID: 12283 pracuje w 1800 dla LTE). Czy jakaś dualna panelowa antena z MIMO (kabel do modemu byłby dość krótki, 2-3m) dała by radę?
Znajomy pracujący w Polsacie poleca tytułowego ODU-100, ale czytając ten wątek mam mocno namieszane w głowie.
Chciałbym sprawę załatwić do 22 września, aby jeszcze załapać się na promocje SmartDom.
Z góry dziękuję za pomoc.