Czy są szanse na HSDPA?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
denzel.pcm
Użytkownik forum

Czy są szanse na HSDPA?

Post autor: denzel.pcm »

Zastanawiam się nad kupnem modemu Option GlobeSurfer iCON HSDPA/UMTS ale nie wiem czy jest sens bo nie wiem czy złapie HSDPA jeżeli nie to wolałbym kupić Nokię6630 bo podobno telefony łapią lepiej zasięg i z tego co się orientuję to na tej Nokii można wymuszać BTS'y...

Ten zielony kwadrat to moje miejsce zamieszkania:)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2c2 ... a0a60.html
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Re: Czy są szanse na HSDPA?

Post autor: mar_kow »

denzel.pcm pisze:...podobno telefony łapią lepiej zasięg ...
...Niekoniecznie jest to prawda - akurat w moim przypadku połączenie przez modem jest bardziej stabilne choć zasięg wskazuje na podobny. Az mapami zasięgu różnie bywa, nie należy zbytnio na nich polegać. W miejscach gdzie wg map powinien być zasięg czasami nie ma ma go w ogóle a czasmi jest tam gdzie nawet o tym byśmy nie pomyśleli...
Lukasz1992
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Lukasz1992 »

Przez modem lepiej się łapie sieć. Polecam także zakup anteny zewnętrznej najlepiej 13,5dB. Wtedy stabilny jest zasięg i HSDPA może działać.
-- podpis wyci?ty przez administratora!!! --
denzel.pcm
Użytkownik forum

Post autor: denzel.pcm »

Mam antene dookólną 9dBi i najpierw ją bedę próbował podłączyć do modemu albo Nokii... w sklepie plusa powiedziano mi że telefony lepiej łapią zasięg...
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »