Internet prepaid i zewnętrzne IP
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet prepaid i zewnętrzne IP
Chciałbym zapytać, czy któryś z operatorów oferuje zewnętrzne IP w swoich ofertach prepaid? Wiem, że w abonamencie są takie możliwości. Chodzi mi o połączenie się przez pulpit zdalny z komputerem. Nie potrzebuję korzystać z tego zbyt często, także oferta prepaid byłaby idealna, jednak nie mogę znaleźć żadnych informacji na ten temat.
- Ravir
- Stały użytkownik forum
Re: Internet prepaid i zewnętrzne IP
Nie spotkałem się - nawet w opcji abonamentowej nie spotkałem by internet po GSM miał stałe, routowalne IP. Rozwiązaniem są programy - które umożliwiają łączenie się nie zależnie od IP na przykład TeamViewer lub LogMeIn - inna opcja to rejstracja na stronie http://www.no-ip.com Najprościej korzystać z programów.
Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
W plusie za 15zł można mieć stałe zewnętrze IP. W erze coś jest dostępne w taryfach dla firm. W orange tylko zmienne jest w opcji vpn.Ravir pisze:Nie spotkałem się
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Ravir
- Stały użytkownik forum
A to miło - ostatnio mam kontakt z Orange - bo jak dostałem służbowy internet komórkowy i służbową komórkę to zrezygnowałem z prywatnego Plusa i Ery.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
A nie myślałeś aby osiągnąć ten cel z pominięciem konieczności posiadania stałego zewnętrznego IP? Są takie usługi dostępne nawet jako darmowe.lenon pisze:Chodzi mi o połączenie się przez pulpit zdalny z komputerem.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
no-ip nie ma nic wspólnego z publicznym adresem.Ravir pisze:inna opcja to rejstracja na stronie http://www.no-ip.com
- Ravir
- Stały użytkownik forum
Poczytajcie DOKŁADNIE jak działa No-ip - i Zrozumiesz. Nie będę tłumaczył dokładnie ale chodzi o to, że możesz "zamienić" swój dynamiczny IP na twojanazwa.no-ip.org - testowałem to i DZIAŁA.
Łopatologicznie i w skrócie : Na kompie z dynamicznym IP odpalasz program i on łączy się z serwerem No-Ip - cały czas podając aktualny adres IP - jak się chcesz połączyć zdalnie to łączysz się "na" twojanazwa.no-ip.org a serwer No-Ip AUTOMATYCZNIE przekieruje siebie na aktualny adres IP. Co ciekawe można wykonać ten manewr dla statycznego IP - jeśli nie chcecie wklepywać IP - na przykłada kilka hostów - zamiast klepać cyferki wpisyjemy mojanazwa1 moja nazwa2 itd.
I dlatego kolego Jo_gurt - No-Ip zastąpi nam publiczne IP - sam to zastosowałem u paru klientów, którzy muszą mieć dostęp zdalny a nie mają możliwości otrzymania stałego adresu IP. Do tego nie jest to droga impreza - w pełnej wersji to 25 dolców na rok, w standardzie 10 a jest też wersja darmowa.
Łopatologicznie i w skrócie : Na kompie z dynamicznym IP odpalasz program i on łączy się z serwerem No-Ip - cały czas podając aktualny adres IP - jak się chcesz połączyć zdalnie to łączysz się "na" twojanazwa.no-ip.org a serwer No-Ip AUTOMATYCZNIE przekieruje siebie na aktualny adres IP. Co ciekawe można wykonać ten manewr dla statycznego IP - jeśli nie chcecie wklepywać IP - na przykłada kilka hostów - zamiast klepać cyferki wpisyjemy mojanazwa1 moja nazwa2 itd.
I dlatego kolego Jo_gurt - No-Ip zastąpi nam publiczne IP - sam to zastosowałem u paru klientów, którzy muszą mieć dostęp zdalny a nie mają możliwości otrzymania stałego adresu IP. Do tego nie jest to droga impreza - w pełnej wersji to 25 dolców na rok, w standardzie 10 a jest też wersja darmowa.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ravir, łopatologicznie i w skrócie - publiczny adres IP to nie to samo co dynamiczny adres IP.
Także zanim zaczniesz pouczać sam się doucz.![:]](./images/smilies/splash.gif)
Także zanim zaczniesz pouczać sam się doucz.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
Dziękuje za odpowiedzi.
IP nie musi być stałe, może być dynamiczne. Byle była możliwość dostępu z "zewnątrz". Z tego co wiem to obecnie żaden prepaid w standardzie tego nie oferuje. W abonamencie można sobie dokupić. Tydzień temu napisałem maila do plusa z pytaniem odnośnie simdaty i zewnętrznego IP, jednak na razie bez odpowiedzi. Pomyślałem, że może tutaj będziecie bardziej zorientowani w temacie. Skoro nikt nic nie wie, to chyba nie ma takiej możliwości
IP nie musi być stałe, może być dynamiczne. Byle była możliwość dostępu z "zewnątrz". Z tego co wiem to obecnie żaden prepaid w standardzie tego nie oferuje. W abonamencie można sobie dokupić. Tydzień temu napisałem maila do plusa z pytaniem odnośnie simdaty i zewnętrznego IP, jednak na razie bez odpowiedzi. Pomyślałem, że może tutaj będziecie bardziej zorientowani w temacie. Skoro nikt nic nie wie, to chyba nie ma takiej możliwości

- Ravir
- Stały użytkownik forum
Jak pisałem - jeśli nie potrzebujesz zewnętrznego IP non-stop to polecam No-Ip - nawet jak zapłacisz te 25 dolarów na rok to i tak wychodzi taniej niż te 15 zł co miesiąc.
Jo_gurt - a gdzie napisałem że to to samo? Pytanie Lenon było o routowalny STAŁY adres IP potrzebny do łaczenia się za pomocą Zdalnego Pulpitu.
Rozwiązanie No-Ip - umozliwia łączenie się BEZ posiadania routowalnego, tzw zewnętrznego, stałego IP. Więc może nie Rozumiesz o co chodzi.
Rozwiązanie No-Ip powoduje, że NIEZALEŻNIE od adresu IP możemy się ZAWSZE połączyć. Nie ma znaczenia JAK uzyskujemy IP i czy się zmienia czy nie - rownie dobrze działa w przypadku operatorów komórkowych - którzy na czas sesji przydzielają nam adres IP - który JEST routowalny, tzw zewnętrzny, ALE po rozłączeniu i ponownym połączeniu zostanie przydzielony komuś innemu - jak i w przypadku sieci np. kablowej, gdzie mamy adres IP przydzielony przez router, niby jest stały ale nie jest routowalny (np. 192.168.0.xxx )
Wracając do pytania Lenon - albo płacisz Plusowi albo korzystasz z rozwiązania np. No-Ip. Ja polecił bym Ci No-Ip - małe koszty i działa. Nawet jak kiedyś będziesz miał STAŁY, ROUTOWALNY adres IP to No-Ip będzie działać.
Jo_gurt - a gdzie napisałem że to to samo? Pytanie Lenon było o routowalny STAŁY adres IP potrzebny do łaczenia się za pomocą Zdalnego Pulpitu.
Rozwiązanie No-Ip - umozliwia łączenie się BEZ posiadania routowalnego, tzw zewnętrznego, stałego IP. Więc może nie Rozumiesz o co chodzi.
Rozwiązanie No-Ip powoduje, że NIEZALEŻNIE od adresu IP możemy się ZAWSZE połączyć. Nie ma znaczenia JAK uzyskujemy IP i czy się zmienia czy nie - rownie dobrze działa w przypadku operatorów komórkowych - którzy na czas sesji przydzielają nam adres IP - który JEST routowalny, tzw zewnętrzny, ALE po rozłączeniu i ponownym połączeniu zostanie przydzielony komuś innemu - jak i w przypadku sieci np. kablowej, gdzie mamy adres IP przydzielony przez router, niby jest stały ale nie jest routowalny (np. 192.168.0.xxx )
Wracając do pytania Lenon - albo płacisz Plusowi albo korzystasz z rozwiązania np. No-Ip. Ja polecił bym Ci No-Ip - małe koszty i działa. Nawet jak kiedyś będziesz miał STAŁY, ROUTOWALNY adres IP to No-Ip będzie działać.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To już sobie sam wymyśliłeśRavir pisze:Pytanie Lenon było o routowalny STAŁY adres IP
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ravir, widzę dalej nie bardzo wiesz o czym mówisz ![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
Nie chodzi o zamianę dynamicznego IP na stały (no-ip, dyndns). Nie chodziło mi także wyłącznie o stały IP. Pytanie dotyczyło tego czy ofertę dostępną w abonamencie (plus - 15zł, Blueconnect - tylko oferta biznesowa, Orange -vpn) można uaktywnić dla karty prepaid. W internecie nie znalazłem informacji na ten temat, a od operatorów nie mogę doczekać się odpowiedzi. Rozwiązane proponowane przez Ravir nie zadziała (sprawdzałem), trzeba wykupić zewnętrzne IP u operatora, inaczej nie da się połączyć pulpitu zdalnego W ogóle nie da się połączyć z zewnątrz po IP. Taka możliwość jest zablokowana przez operatora. Gdzieś wyczytałem, że to w trosce o klienta, żeby mu ktoś nie wyczerpał limitu łącząc się z nim.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Na 99% nie odblokują portów wchodzących w prepaidzie, bo standardowo jest blokowany cały ruch inicjowany z zewnątrz u wszystkich opów.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stały użytkownik forum
Witam!
Przepraszam za laicyzm, ale dopiero zaczynam zabawę z sieciami.
Chciałbym mieć stałe IP na usłudze Neostrada. Wiem, że mogę założyć domenę i Hosta DDNS np. na "no-ip.com".
Czy jak już będę posiadał domenę i Host to będę mógł się łączyć z routera Huawei HG533 z modemem 3G - pre-paid Orange z routerem TP-Link TD-W8901G podłączonym do Neostrady przez Hosta na domenie?
Pozdr.serd.
Przepraszam za laicyzm, ale dopiero zaczynam zabawę z sieciami.
Chciałbym mieć stałe IP na usłudze Neostrada. Wiem, że mogę założyć domenę i Hosta DDNS np. na "no-ip.com".
Czy jak już będę posiadał domenę i Host to będę mógł się łączyć z routera Huawei HG533 z modemem 3G - pre-paid Orange z routerem TP-Link TD-W8901G podłączonym do Neostrady przez Hosta na domenie?
Pozdr.serd.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ogólnie - tak.Maximus Magnus pisze:Czy jak już będę posiadał domenę i Host to będę mógł się łączyć z routera Huawei HG533 z modemem 3G - pre-paid Orange z routerem TP-Link TD-W8901G podłączonym do Neostrady przez Hosta na domenie?
-
- Stały użytkownik forum
Wielkie dzięki za pomoc
Moje pytanie jeszcze jedno, ale niezmiernie ważne: czy mój router TD-W8901G obsłuży "no-ip.com"?
Pozdr.serd.

Moje pytanie jeszcze jedno, ale niezmiernie ważne: czy mój router TD-W8901G obsłuży "no-ip.com"?
Pozdr.serd.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Router wystepuje z roznymi wersjami SW i HW - czesc z nich obsluguje no-ip. Musisz sprawdzic.
Nie pomagam na PW.