WiFi w domu - 8 urządzeń - czy coś robię źle?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
WiFi w domu - 8 urządzeń - czy coś robię źle?
Witam,
serdecznie, trochę popatrzyłem po forum, po faq, ale kurczę panowie i panie nie bardzo rozumiem o czym piszecie i nie wiem czy podawane rozwiązania w tematach pasują do mojej sytuacji.
Otóż:
mamy internet z Neostrady czy Orange Neostrada, no dawna TP, bodajże 10mb. I tak dom 3 piętrowy:
- na parterze, komputer z kartą sieciową: Atheros AR5007G do tego taka duża antenka (50 cm) na kablu, dwa laptopy HP i jeden telewizor LG -> wszystkie urządzenia są w jednym pokoju i wszystkie łączą się z TP LINK EXTENDER, który jest w kuchni obok.
tp link extender łączy się z routerem który jest na 1 piętrze (na środku domu) -> na środkowym piętrze nie ma urządzeń łączących się z WiFi
u samej góry jest komputer z podobną antenką jak na samym dole i dwa laptopy.
no i do tego z 3-4 telefony które czasem połączą się z wifi.
po stronie Orange wszystko jest ok, sygnał nadają bez przerwy, za każdym razem jak dzwonię to mówią, że jest wszystko w porządku.
jak jeden komputer działa na dole to jest ok, sygnał z routera leci do exntedera a ten rzuca na parter sygnał. jak połączy się laptop to też jeszcze chodzi. a jak połączy się już np. komputer u góry to na dole "Dostęp do internetu" a przeglądarka kręci, za chwile trójkącik, rozłączy i za 3 minuty połączy. A jakby u góry ktoś ściągał np. Fife 14 (jak ostatnio) to na dole stronę otwiera godzinę.
w orange poradzili, żeby na sztywno ustawić w właściwościach to IP, to ustawiłem 192.168.1. i tu liczba na każdym urządzeniu inna reszta taka sama
ale i tak gdy wszystko chodzi i łączy się z wifi, to zamula, rozłącza na 5 minut, potem idzie, potem znowu muli na dole, a u góry idzie.
---
mam teraz router (nowy, bo myślałem, że może stary padł i się zepsuł) TP LINK TD-W8951ND a miałem wsześniej: TD-W8910G i tu chodziło wszystko, ale co dwa-trzy dni musiałem wpisywać dane do internetu bo router tracił ustawienia.
---
panowie jakieś rady? już sam nie wiem co jest i co robić..
EDIT: tydzień temu "pan szpec" z orange stwierdził, że należy ustawić kanał 7 w ustawieniach routera, 7 kanał albo 10. po ustawieniu takiego kanału internet chodzi bez rozłączeń, aleee za too wolnoo - masakrycznie wolno. Dodam, że w promieniu 150 metrów nie ma innego domu, więc z powrotem ustawiłem auto i teraz chyba jest kanał 01.
serdecznie, trochę popatrzyłem po forum, po faq, ale kurczę panowie i panie nie bardzo rozumiem o czym piszecie i nie wiem czy podawane rozwiązania w tematach pasują do mojej sytuacji.
Otóż:
mamy internet z Neostrady czy Orange Neostrada, no dawna TP, bodajże 10mb. I tak dom 3 piętrowy:
- na parterze, komputer z kartą sieciową: Atheros AR5007G do tego taka duża antenka (50 cm) na kablu, dwa laptopy HP i jeden telewizor LG -> wszystkie urządzenia są w jednym pokoju i wszystkie łączą się z TP LINK EXTENDER, który jest w kuchni obok.
tp link extender łączy się z routerem który jest na 1 piętrze (na środku domu) -> na środkowym piętrze nie ma urządzeń łączących się z WiFi
u samej góry jest komputer z podobną antenką jak na samym dole i dwa laptopy.
no i do tego z 3-4 telefony które czasem połączą się z wifi.
po stronie Orange wszystko jest ok, sygnał nadają bez przerwy, za każdym razem jak dzwonię to mówią, że jest wszystko w porządku.
jak jeden komputer działa na dole to jest ok, sygnał z routera leci do exntedera a ten rzuca na parter sygnał. jak połączy się laptop to też jeszcze chodzi. a jak połączy się już np. komputer u góry to na dole "Dostęp do internetu" a przeglądarka kręci, za chwile trójkącik, rozłączy i za 3 minuty połączy. A jakby u góry ktoś ściągał np. Fife 14 (jak ostatnio) to na dole stronę otwiera godzinę.
w orange poradzili, żeby na sztywno ustawić w właściwościach to IP, to ustawiłem 192.168.1. i tu liczba na każdym urządzeniu inna reszta taka sama
ale i tak gdy wszystko chodzi i łączy się z wifi, to zamula, rozłącza na 5 minut, potem idzie, potem znowu muli na dole, a u góry idzie.
---
mam teraz router (nowy, bo myślałem, że może stary padł i się zepsuł) TP LINK TD-W8951ND a miałem wsześniej: TD-W8910G i tu chodziło wszystko, ale co dwa-trzy dni musiałem wpisywać dane do internetu bo router tracił ustawienia.
---
panowie jakieś rady? już sam nie wiem co jest i co robić..
EDIT: tydzień temu "pan szpec" z orange stwierdził, że należy ustawić kanał 7 w ustawieniach routera, 7 kanał albo 10. po ustawieniu takiego kanału internet chodzi bez rozłączeń, aleee za too wolnoo - masakrycznie wolno. Dodam, że w promieniu 150 metrów nie ma innego domu, więc z powrotem ustawiłem auto i teraz chyba jest kanał 01.
-
Re: WiFi w domu - 8 urządzeń - czy coś robię źle?
Niech się inni może wypowiedza, ale jak dla mnie to przy takiej ilości klientów sprzęt może po prostu nie wydalać. Mi się udawało AP powiesić przy 2 urządzeniach.
Warto by było najpierw sprawdzić siłę sygnału z AP i extendera w miejscach gdzie stoją stacje robocze. Jeżeli nie masz linuxa to najłatwiej będzie Ci zainstalować na androidzie apkę typu Wifi analyzer i wtedy sprawdzisz co Ci świszczy w eterze (siłę sygnału + zajętość kanałów).
Warto by było najpierw sprawdzić siłę sygnału z AP i extendera w miejscach gdzie stoją stacje robocze. Jeżeli nie masz linuxa to najłatwiej będzie Ci zainstalować na androidzie apkę typu Wifi analyzer i wtedy sprawdzisz co Ci świszczy w eterze (siłę sygnału + zajętość kanałów).
-
sprawdzę jutro rano jak brat wróci, bo parter używa tylko WP 7.8 i WP 8 
--
jeśli problem tkwi w niewydolności sprzętu, to jak można, to prosiłbym o poradę jak to rozwiązać, co kupić i co zrobić.

--
jeśli problem tkwi w niewydolności sprzętu, to jak można, to prosiłbym o poradę jak to rozwiązać, co kupić i co zrobić.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Sprzęt, który ma lepsze zarządzanie pasmem, np coś z alternatywnym softem...
Nie napisałeś jakie masz systemy operacyjne, ale zakładam że po prostu Windowsy.
Zainstaluj na wszystkich komputerach wersji demonstracyjnej CfosSpeeda. Programy negocjują sobie w lanie. Mi osobiście pomagają przy reapaterze.
Jak zadziała, a powinno to warto kupić(czasem są na niego promocje). Jak są inne systemy operacyjne(Android, ChromeOS, iOS, Linux) to niestety wymiana sprzętu.
Nie napisałeś jakie masz systemy operacyjne, ale zakładam że po prostu Windowsy.
Zainstaluj na wszystkich komputerach wersji demonstracyjnej CfosSpeeda. Programy negocjują sobie w lanie. Mi osobiście pomagają przy reapaterze.
Jak zadziała, a powinno to warto kupić(czasem są na niego promocje). Jak są inne systemy operacyjne(Android, ChromeOS, iOS, Linux) to niestety wymiana sprzętu.
-
nie wiedziałem że to istotne, na dole 3 x win 7, u góry 2x win7 i raz win8
"Programy negocjują sobie w lanie." a co to znaczy tak w ogóle?
"Programy negocjują sobie w lanie." a co to znaczy tak w ogóle?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Przydzielają priorytety(gry i np skype mają wyższe) i robią sobie wzajemnie miejsce. Po konfiguracji może być i optymalizacja dla czasów ping, ale na ustawieniach domyślnych(zaraz po instalacji) będzie dobrze.
Tylko daj im chwilę na naukę Twojego łącza
Tylko daj im chwilę na naukę Twojego łącza
-
ok, jutro z rana zainstaluję wszędzie demo. i dam znać co i jak.
a kup teraz to licencja na jedno urządzenie, bo nie widzę nigdzie jak to wygląda z licencją na tego Cfos-a
a kup teraz to licencja na jedno urządzenie, bo nie widzę nigdzie jak to wygląda z licencją na tego Cfos-a
-
- Mistrz bezprzewodowy
U mnie na jednej licencji pracuje 5 komputerów.
- wojteks
- *** Administrator ***
Chyba 10Mbps.netfactory pisze:bodajże 10mb
To jeden z największych problemów w Twojej sieci. Zamień to na kabel i AP.netfactory pisze:wszystkie łączą się z TP LINK EXTENDER,
Potrzebujesz router z zarządzaniem pasmem, inaczej tego nie ogarniesz.netfactory pisze:A jakby u góry ktoś ściągał np. Fife 14 (jak ostatnio) to na dole stronę otwiera godzinę.
Szkoda czasu.robertnik pisze:Zainstaluj na wszystkich komputerach wersji demonstracyjnej CfosSpeeda
Piractwo nie jest tu mile widziane.robertnik pisze:U mnie na jednej licencji pracuje 5 komputerów.
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Apropo piractwa to przypomniało mi się że Asrock dodaje XFast LAN do płyt głównych. To nic innego jak CfosSpeed.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
netfactory, twoja sieć po prostu jest niepoprawnie zrobiona.
Tak jak pisze wojteks, extender sam w sobie zabiera co najmniej połowę wydajności.
Stacjonarki, TV powinno się raczej łączyć kablem, a nie radiem.
Anteny 50cm to nie jest sprzęt do zastosowań domowych (o ile są przyzwoite) lub jakichkolwiek (o ile nie są, co jest bardziej prawdopodobne).
I jak wspomniał wojteks, zarządzanie pasmem. cFosSpeed może trochę pomóc, ale to półśrodek, bo np. na telefonach go nie zainstalujesz. Telefon zaczyna używać sieci WiFi w momencie jak znajdzie się w jej zasięgu i czasem przesyła spore ilości danych (iCLoud
). Lepiej załatwić zarządzanie na routerze.)
Tak jak pisze wojteks, extender sam w sobie zabiera co najmniej połowę wydajności.
Stacjonarki, TV powinno się raczej łączyć kablem, a nie radiem.
Anteny 50cm to nie jest sprzęt do zastosowań domowych (o ile są przyzwoite) lub jakichkolwiek (o ile nie są, co jest bardziej prawdopodobne).
I jak wspomniał wojteks, zarządzanie pasmem. cFosSpeed może trochę pomóc, ale to półśrodek, bo np. na telefonach go nie zainstalujesz. Telefon zaczyna używać sieci WiFi w momencie jak znajdzie się w jej zasięgu i czasem przesyła spore ilości danych (iCLoud

-
dziękuję za rady, problem jest taki, że na dół nie ma szans dać kabla
i tam musi być wszystko bezprzewodowo... ale na 2 piętro do stacjonarki doprowadzę kabel i zostaną tam dwa laptopy w sieci.
czyli co musiałbym zrobić:
- tp linka wywalić i dać tam router z zarządzaniem pasmem, takie coś: http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... L-R480T%2B
extendera wywalić
ale jak wzmocnić sygnał na dole?
AP ? jakie położenie w 3 kondygnacjach domu jest najlepsze? i czy AP zrobię z routera którego mam teraz, czy to też trzeba kupić?
można prosić o poradę i jakiś link do rzeczy które kupić?

czyli co musiałbym zrobić:
- tp linka wywalić i dać tam router z zarządzaniem pasmem, takie coś: http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... L-R480T%2B
extendera wywalić
ale jak wzmocnić sygnał na dole?
AP ? jakie położenie w 3 kondygnacjach domu jest najlepsze? i czy AP zrobię z routera którego mam teraz, czy to też trzeba kupić?
można prosić o poradę i jakiś link do rzeczy które kupić?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ale to nie ma modemu ADSL. Także albo dokładasz ten do istniejącego albo jakiś inny.netfactory pisze:- tp linka wywalić i dać tam router z zarządzaniem pasmem, takie coś: http://www.tp-link.com.pl...del=TL-R480T%2B
AP musisz połączyć z siecią kablem. Jak nie po prostu kabel to PLC.netfactory pisze:ale jak wzmocnić sygnał na dole?
AP ?
-
czyli tam gdzie mam router tp linka, dokładam obok ten z zarządzaniem pasme i one mają być połączone. i od tego z zarządzaniem pasme ma iść kabel do AP na dół.
chyba muszę specjalistę jakiegoś wezwać bo sam nie na szaleję.
chyba muszę specjalistę jakiegoś wezwać bo sam nie na szaleję.