Jaki router stacjonarny dla modemu LTE Huawei E3272 HiLink?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zdzichu500
Początkujący użytkownik forum

Jaki router stacjonarny dla modemu LTE Huawei E3272 HiLink?

Post autor: zdzichu500 »

Witam

Kupiłem modem Huawei E3272 HiLink z Plusa/CP żeby potestować działanie LTE w swojej lokalizacji i działa to nadspodziewanie dobrze. Chcę teraz sygnał z modemu podzielić na wszystkie urządzenia w domu. Stąd pytanie: jaki router stacjonarny? Niestety mam modem w wersji HiLink a z tego co się dowiedziałem dopiero po zakupie to są z nim kłopoty we współpracy z routerami. Ciężko znaleźć potwierdzone relacje z czym ten modem działa bez problemu. Na razie znalazłem dwa routery zgodne z E3272 HiLink:
TpLink TL-MR3420 za około 120 PLN oraz Dovado PRO za ponad 500 PLN.

Czy ktoś użytkuje taki modem HiLink i może podzielić się informacjami jaki router wykorzystuje i czy nie ma z nim problemów?

Pozdrawiam,
zdzichu500
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Re: Jaki router stacjonarny dla modemu LTE Huawei E3272 HiLink?

Post autor: onken »

Polecam TP-Link WDR3600 lub 1043 z Gargoyle.

Huawei z Hilink nie jest widziany jako zwykły modem a Gargoyle widzi go prawidłowo jako kartę sieciową
zdzichu500

Post autor: zdzichu500 »

onken pisze:Polecam TP-Link WDR3600 lub 1043 z Gargoyle.

Huawei z Hilink nie jest widziany jako zwykły modem a Gargoyle widzi go prawidłowo jako kartę sieciową
Dzięki za propozycję. Dobrze mi się wydaje, że w przypadku jeżeli chcę zmienić soft routera na Gargoyle to muszę znaleźć tylko jakiś model z USB i czy jest dla niego soft
Gargoyle. I modem zadziała...

Pozdrawiam
fuksik

Post autor: fuksik »

Mam Huawei E3272 HiLink z Polsatu Cyfrowego. Dali edimaxa, ale to beznadzieja. Mam TP-Link WR1043ND z Gargoyle i działa rewelacyjnie. Modem pracuje rewelacyjnie. Polecam.
jaras1966

Post autor: jaras1966 »

A jakie prędkości osiągasz na tym ruterze.Ja na modemie huawei e 3272 podpiętym pod lapka i z podłączoną anteną zewnętrzną mam pobieranie 110 Mb/s wysyłanie 50 Mb/s ale kiedy podłączę modem pod ruter edimaxa to mam pobieranie 35 Mb/s wysyłanie 24 Mb/s czy to możliwe żeby ten ruter obcinał prędkość internetu?
jaras1966
Awatar użytkownika
elcidx
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: elcidx »

To nie wina routera, tylko portu USB, po prostu to jest jego maksimum osiągów i wyżej nie będzie.
Tu jest podpis.
Gadol

Post autor: Gadol »

Ja polecę z własnego dość krótkiego doświadczenia router D-link DWR-116. Używam z modemem ZTE823 i zero problemów z zasilaniem modemu. Podłączałem do niego również modemy Huawei E3272 oraz E3276 i również obyło się bez problemów. Prędkości uzyskiwane na nim mam na tym samym poziomie co przy wpiętym modemie bezpośrednio do kompa.

Jeśli będziesz chciał obsłużyć na nim E3272 musisz napisać do supportu o udostępnienie firmware 1.4, który dodaje obsługę m.in. tego modelu modemu.
Obrazek
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Gadol, Czyli o jakich predkosciach mowisz ? Czy w przypadku e3272 Hilinka radzi sobie i z im i ze zwyklym modemem ? I na jakim sofcie ? PS. Ten dlink ma tylko Lan 100 Mbits, cienko widzę maksymalne osiągi w LTE :/

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Gadol

O maksymalnych nawet nie marzę. :roll: Na Y800 jak i modemie wpiętym do kompa max co wyciągnąłem to 30/10. Modem poziom sygnału pokazywał na poziomie średnio -80db.
Dokładnie te same prędkości osiągam na modemie wpiętym do routera.

Wpinałem do niego modem E3272 hilink, zwykłym nie dysponowałem. Zresztą dokładnie tak samo działa mój ZTE823. Nie ma problemów z zasilaniem, modem mimo słabego sygnału nie grzeje się, połączenie jest stabilne. Z nawiązaniem połączenia przez modem routerze też nie było żadnego problemu mimo iż adresy ip w modemie i routerze są identyczne, zero konfliktów i problemów.
Obrazek
Awatar użytkownika
elcidx
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: elcidx »

A ja dzisiaj zamówiłem E3272 HiLink i zobaczymy jak to będzie, nie powinno być żadnych problemów w połączeniu go z TP-Link 1043NDv2 z Gargoylem a działać powinien lepiej niż zwykła wersja, tyle przynajmniej w terorii :)
Tu jest podpis.
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: robertnik »

Nie kupujcie D-link DWR-116. Jak pokazuje ten videotest router nie obsługuje wyższych prędkości.
Test robiony był na łaczu po kablu 100Mb/s

http://i58.tinypic.com/lxszs.png

To strasznie żenujący wynik, wiec wydajność energetyczna portu USB jaka by nie była nic nie rekompensuje.
Ostatnio zmieniony 2014-09-04, 07:16 przez robertnik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

robertnik pisze: Jak pokazuje
Niby dlaczego nie kupować, 95-98% użytkowników wystarczy 10-20Mbps, ba nawet będą super szczęśliwi tyle mając.
Nie pomagam na PW!
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Nie mam dostępu do takich statystyk, by zweryfikować te procenty, jednak sam sprzęt jest wadliwy, co wyraźnie widać w testach. Jeśli podłączymy 2 komputery do portu lan to będziemy korzystać z połowy prędkości.
Szczerze to nie widziałem innego routera z takimi problemami, ale nie jestem expertem.

EDIT
Celem dopełnienia odpowiedzi posłużę się jeszcze cytatami:
jaras1966 pisze:...mam pobieranie 110 Mb/s wysyłanie 50 Mb/s...
A kolega z forum mu na to odpowiedział:
Gadol pisze:Ja polecę z własnego dość krótkiego doświadczenia router D-link DWR-116.
Gadol

Po co mi 100Mb jak LTE u mnie wyciąga max 30? Co mi po teście routera 4G gdzie nie testowano netu mobilnego tylko stacjonarny po wanie? Porty lan 100megabit? Pokaż mi nowy router za 160 zł, który ma większą przepustowość portów lan. Poza tym kupuję router wifi po to by korzystać z wifi a tu mamy standard N300 więc porty LAN wolniejsze mnie nie martwią.
Obrazek
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Nie oglądałeś testu prawda? Porty lan(w teście mówi że to z nich korzysta, nie wan) osiągają połowę deklarowanej prędkości. Na dzieńdobry już w sklepie można je odsyłać na gwarancję.
Po co Ci tego oczywiście nie wiem, jednak wychodzę z założenia że płacąc za nowy sprzęt, nawet tani powinniśmy dostać pełnowartościowy produkt, a nie połowę z niego.

EDIT
Polecanie komuś kto przyszedł na forum po poradę wadliwego sprzętu uważam za niestosowne. Wciskaniem szmelcu zajmują się całe działy marketingu. Wystarczy. Na forum piszmy obiektywnie i nie wsadzajmy kolegów na miny.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Po pierwsze to router z 100Mb/s LAN. w sieci lokalnej przy kopiowaniu plików osiągał 11-12MB/s czyli zgodnie ze standardem.Gorzej było po WiFi.Około 50Mb/s przy pełnym N to mało. Pozostały test to test prędkości na WAN podłaczonym do lokalnego dostawcy kablowego. I tyle. Z mojego punktu widzenia istotny jest test tego routera z modemem LTE. Tego nie zobaczyliśmy. Nic nie dowiedzieliśmy się o zgodności z tymi modemami oraz wydajnością prądową USB czy zrywaniem po WiFi.Brak informacji czy router przycina transfer po LTE( brak porównania z samym modemem w komputerze). Ogólnie test może przydatny dla użytkowników z WAN.Całkowicie nieprzydatny dla korzystających z LTE/3G. Trzeba poczekać aż ktoś zrobi testy z modemem. Pragnę zauważyć, że test wykonany 04.06.2014 tymczasem gościu ma na DWR-116 FW 1.00 z 09.09.2013. Tymczasem oficjalnie już dostępna wersja 1.03b03 a jak pisze kolega @Gadol dostępny jest już 1.04. Ten fakt całkowicie dyskwalifikuje przedstawiony videotest. Autor , który nie umie zaktualizować FW nie powinien brać się za takie rzeczy :dobani: . Dla mnie nic nie znaczący bełkot.Tyle moich uwag.Czekam dalej.Choć po routerze za 150 zł nie oczekuję za wiele.
Ostatnio zmieniony 2014-09-04, 14:09 przez matek451, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

matek451 pisze:Po pierwsze to router z 100Mb/s LAN. w sieci lokalnej przy kopiowaniu plików osiągał 11-12Mb/s czyli zgodnie ze standardem.
12Mbps na setce to standard? :zdziwko:
matek451
Guru bezprzewodowy

Już poprawiłem, dzięki za zwrócenie uwagi. Literówka :)
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

@matek451 Jak zauważyłeś nie ma testu 4G(LTE), jest widoczna niesprawność połączenia lokalnego. Serio uważasz że nie sprawdzone urządzenie z pewnymi problemami po LAN jest godne polecenia?
matek451
Guru bezprzewodowy

Połączenie lokalne po LAN działa OK.Po WiFi jest gorzej.Ale jak zauważyłem wszystko na pierwszym FW sprzed roku.Jak w wielu przypadkach to"choroby wieku dziecięcego" Aby je usunąć producent aktualizuje FW. Tak samo jest pewnie w tym przypadku.Producent wypuścił już 4 aktualizacje. Autor videotestu powinien chociaż zaktualizować do wersji 1.03b03. Dopiero wtedy test miałby jakiekolwiek znaczenie. Bez tego ten test to kupa bełkotu. W ciągu roku wraz z aktualizacją FW producent mógł usunąć te problemy.Dlatego wiarygodny jest test z tym FW a najlepiej z tym najnowszym 1.04 , no i oczywiście z pokazaniem współpracy z modemami LTE/4G.Na razie nic nie polecam tylko czekam na rzetelne testy i opinie DWR-116 na FW1.04
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

matek451 pisze:Połączenie lokalne po LAN działa OK.Po WiFi jest gorzej.Ale jak zauważyłem wszystko na pierwszym FW sprzed roku.Jak w wielu przypadkach to"choroby wieku dziecięcego" Aby je usunąć producent aktualizuje FW. Tak samo jest pewnie w tym przypadku.
No właśnie. Nie ma żadnej pewności że usterki wynikały z złego firmware i że zostały wyeliminowane. Puki nie pokarze się test to potwierdzający sądzę że nie warto kupować tego sprzętu.
A sam wideotest jest jaki jest lepszego nie mamy. Mimo że nie był rzetelny obnażył słabość tego sprzętu. Na forum jest kolega polecający, który ma taki sprzęt z nowym firmware. Niestety nie przeprowadził testu i chyba poczuł się dotknięty wskazaniem wad sprzętu.
Może jak emocje opadną to taki test nam przeprowadzi.... Kto wie.
Na razie jest jak jest. Nie ma informacji o naprawie problemów nękających ten model.
matek451
Guru bezprzewodowy

Z modemami LTE jest właśnie ten problem.Brak budżetowych,sprawdzonych routerów do ich obsługi dla przeciętnego Kowalskiego.Stąd nadzieje związane z D-Link DWR-116. Pożyjemy zobaczymy. Na razie czekamy na opinie beta-testerów :) Kupiłbym sam ale moje zainteresowanie idzie w kierunku routerów np. FRITZ!Box 6840 LTE lub wymienianych na forum D-Linków AC z wbudowanym modemem LTE.
ODPOWIEDZ