Witam, mam problem z ww. modemem (w T-Mobile). Otóż jakiś czas temu, jeszcze na poprzednim komputerze, używałem go z softem z Plusa i działał jak trzeba (i jak się dało bez podpinania anteny), tzn. transfer ok. 4-8Mb/s w HSPA+DC (Networks), po modernizacji nadajnika ok. 12-13 (raz udało mi się "wykręcić" ok. 14, pomiary ze speedtest.net). Ponieważ bardzo mi nie odpowiadał soft z Plusa, zaktualizowałem firmware do tego, które było dostępne na stronie Plusa (z Mobile Partner), już na nowszym komputerze z Win 8.1 (zignorowałem ostrzeżenie o możliwej niekompatybilności aktualizacji z tym systemem, ale została zakończona pomyślnie). Obecnie transfery wynoszą 2-3Mb/s na USB 2.0 i 6Mb/s pod USB 3.0 (realnie niecałe 10Mb/s - noc.gts.pl). Wczoraj wgrałem najnowszy firmware od lesiolo i nic to nie zmieniło.
Czy modem mógł zostać uszkodzony? Skąd różnice między USB 2.0 i 3.0? Czy można go jakoś przywrócić do normalnego działania, przestawiając jakieś opcje np. w TNI lub innym programie?
Dodam, że wcześniej używałem również, w tym samym miejscu mieszkania, Huawei E587 i nie było problemów, sprawdzałem też dziś w telefonie transfer z tego samego nadajnika i sięga on 16Mb/s.
Huawei E398 - niski transfer
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum