RBM pytania

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gonzolak
Początkujący użytkownik forum

RBM pytania

Post autor: gonzolak »

Jako ze to moj pierwszy post tutaj to Witam wszystich!

Moja przygoda z LTE zaczela sie od testu plusa na routerku Huawei b593-22. Testy wypadly bardzo pozytywnie :) (30-40 Mb/s down i okolo 15-20 up). Niestety umowa na radiowke 4 Mbs konczy sie dopiero w grudniu z tego tez powodu po lekturze m.in. tego forum zakupilem router Huawei b593-22 z allegro (swoja droga ceny tych routerow poszybowaly niezle w gore ; jeszcze w sierpniu mozna bylo kupilc za 280-350zl polujac na okazje teraz za 400 zl ciezko :)). Wybralem oferte Red Bull Mobile na karte (akurat byl w sklepie starter za 5zl wiec taki zakupilem). Dopiero pozniej zorientowalem sie ze lepszy jest ten za 9zl bo doladowujac 50zl mamy 150 dni aktywnosci konta. Ale mniejsza z tym.

Oto moj zasieg na RBM (moim zdaniem rewelacja - bez ant. zew !!!:)):
RSSI: -51
RSRP (dBm): -75
RSRQ (dB): -8

Antena zewnetrzna chyba tylko moglaby pogorszyc wynik??

Natomiast dziwi mnie troszke download na tej karcie RBM. Wczesniej na plusie przy deczko slabyszym zasiegu (RSSI -59 - 62) mialem transery dwa razy wieksze niz teraz. Teraz mam down okolo 16 Mb/s i wyglada mi to tak jakby wyzej bylo juz zablokowane. Czy RBM z starterem za 5zl i aktywowana usluga LTE na 30 dni darmowy do konca roku ma limit predkosci??? Wszystkie opcje RBM tak maja? Dodam ze testowalem jak mialem jeszcze router z plusa na karcie z play i tam mialem okolo 50 Mb/s.

Macie jakies pomysly?
Baldwin
Stały użytkownik forum

Re: RBM pytania

Post autor: Baldwin »

RBM pracuje tak samo jak Play. Przyczyna kłopotu jest więc inna. Czy doładowałeś kartę 50- cioma zetami. Jeśli nie, to jedziesz na 3G i stąd ten słaby wynik. Gdy jest LTE to wszystkie lampki na modem świecą w tym samym kolorze, czyli na niebiesko.
gonzolak
Początkujący użytkownik forum

Re: RBM pytania

Post autor: gonzolak »

Doladowalem 50zl i odrazu wlaczylem nielimitowany internet. Sprawdzilem kodem czy sie wlaczyl. Potem na sztywno ustawilem tylko polaczenie LTE. Na 3g to mam predkosci rzedu 1-2 Mb/s :)

[edit] Po tygodniu uzytkowania predkosc nagle wzrosta do 30 Mb/s :) Cos chyba caly czas grzebia przy BTSie bo teraz predkosci sie znacznie zwiekszyly. W godzinach szczytu spada do 17 Mb/s ale to moze 2-3 godziny w ciagu dnia a tak caly czas 30 Mb/s.
ODPOWIEDZ