Rozsyłanie sygnału w TL-WR842ND

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
michal7840
Stały użytkownik forum

Rozsyłanie sygnału w TL-WR842ND

Post autor: michal7840 »

Witam. Chcę kupić TL-WR842ND i mam pytanie. Router ten ma dwa wejścia na anteny, czy mogę tak zrobić że do jednego wejścia podłączę kabel od anteny z dachu (skrętka) a do drugiego wejścia zwykłą antenę routerową? Czy wtedy ta druga antena będzie mi rozsyłać sygnał?

Dodam że posiadam jeszcze wl5460ap lecz na tym APeku chyba nie bede mogl rozsylac sygnalu w technologi N.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Rozsyłanie sygnału w TL-WR842ND

Post autor: Jo_gurt »

michal7840 pisze:Router ten ma dwa wejścia na anteny, czy mogę tak zrobić że do jednego wejścia podłączę kabel od anteny z dachu (skrętka) a do drugiego wejścia zwykłą antenę routerową? Czy wtedy ta druga antena będzie mi rozsyłać sygnał?
Nie.
michal7840
Stały użytkownik forum

A jeśli podłącze wl5460ap do TL-WR842ND kablem, to ten AP bedzie mi rozsyłał sygnał w technologi N? Kurcze bo już nie wiem jak mam to zrobić żeby mieć dobry sygnał w domu. Wcześniej miałem b/g i w pokoju obok miałem ledwo 1 kreske :v
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

michal7840 pisze:to ten AP bedzie mi rozsyłał sygnał w technologi N?
TP-Link tak, Ovis nie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Jeśli masz internet dostarczany radiowo za pomocą zewnętrznego punktu dostępowego i dalej skrętka to wystarczy zakup routera routera z trybem N i podłączenie go do WAN aby tworzył sieć. Ovislinka możesz wykorzystać jako dodatkowy AP połączony z routerem LAN-LAN. Chyba,ze radiówka dostarczana anteną z kablem koncentrycznym,wtedy potrzebujesz routera z WISP i kolejnego AP aby siał po WiFi. Jak szybką masz radiówkę, ze zależy ci na N ?
michal7840
Stały użytkownik forum

No tp link niestety nie bedzie rozsyłał mi sygnału bo musze do niego podlaczyc kabel od internetu. Chyba ze da sie jakos zrobic zeby wl5460ap odbierał sygnał a TL-WR842ND rozsyłał?

[ Dodano: 2014-09-10, 15:39 ]
matek451 pisze:Jeśli masz internet dostarczany radiowo za pomocą zewnętrznego punktu dostępowego i dalej skrętka to wystarczy zakup routera routera z trybem N i podłączenie go do WAN aby tworzył sieć. Ovislinka możesz wykorzystać jako dodatkowy AP połączony z routerem LAN-LAN. Chyba,ze radiówka dostarczana anteną z kablem koncentrycznym,wtedy potrzebujesz routera z WISP i kolejnego AP aby siał po WiFi. Jak szybką masz radiówkę, ze zależy ci na N ?
Radiówke mam od sąsiada (rrozdziela mi neostrade), u mnie kabel od anteny z dachu jest zakonczony RP-SMA (czy jakos tak).W starym routerze musialem ustawiac statyczne IP. Stary router mi rozlaczal siec, zalezy mi na dobrym zasiegu w domu i stabilnym internecie, a z tego co wiem to N jest lepsze niz b/g
matek451
Guru bezprzewodowy

Najpierw pisałeś o skrętce teraz SMA.To zmienia postać rzeczy.Tego OvisLinka możesz ustawić jako WISP, podłaczysz do niego antenę i stworzy ci sieć w domu. Do dalszego rozsyłania po WiFi potrzebujesz kolejny AP połączony LAN-LAN z Ovislink. Wystarczy kupić WR-740. WR-842 na OFW nie ma trybu WISP( AP Client Router) inie nadaje się do odbioru tego internetu od sąsiada. Ogólnie pomysł z anteną i WISP słaby. Do tego celu służą zewnętrzne punkty dostępowe CPE.Do twoich zastosowań wystarczy pewnie tylko tryb G (jaka to Neostrada, i czy sąsiad wie, że dzieli internet nielegalnie?). N nie jest lepszy tylko szybszy.
michal7840
Stały użytkownik forum

Nie wiem jak sie nazywają te kable, wiem tylko że końcówke tego kabla się wkręca do routera. Jestem troche zielony w tych tematach. Wczesniej mialem router wl1600gl z wgranym tomato ale padł i musze kupic nowy router. Wczesniej wyglądało to tak: Antena sąsiada ==> Moja antena ==> kabel ten co wkręcam do routera ==> wl1600gl ==> kabel lan ==> wl5460ap. Pamiętam że w tym padniętym routerze nie miałem ustawione WISP tylko AP lub client (czy coś takiego, WISP na 100% nie). Tak, sąsiad wie że jest to nielegalne, po prostu składamy sie razem i płacimy. Jaki internet on ma to nie wiem, ale jak robiłem speedtesty to miałem download 3mb a upload 0.30, pingi byly w granicach 30-80ms.
matek451
Guru bezprzewodowy

Poprzednio miałeś ustawiony na WL1600AP client. W tym trybie router ma wyłaczony DHCP i nie tworzy własnej sieci. Pracuje jako AP a jego WAN stanowi WiFi, które jest klientem routera sąsiada. W trybie WISP, DHCP na routerze działa i tworzy on własną sieć.Zarówno na AP Client jak i WISP masz dostęp tylko po LAN. Dlatego miałeś podpiętego po LAN-WAN WL5460, który pracował jako router i tworzył odrębna sieć u ciebie lub jak podpiąłeś go po LAN-LAN z wyłączonym DHCP na nim to pracował jako AP a z sąsiadem miałeś jedną sieć. Na WL5460 możesz ustawić zarówno WISP jaki AP Clienta.Jak ustawisz WISP to dodatkowy WR-740 po LAN-LAN będzie pracował jako AP. Jak AP Client to łączysz LAN-z WAN na WR-740, który stworzy ci własna sieć w domu.Nie warto ustawiać układu AP-Client( naWL5460)-AP( WR-740) gdyż sąsiad i ty będziecie w jednej sieci tworzonej przez jego router i macie wgląd w swoje urządzenia. Jesli znasz adres LAN routera sąsiada to po zakupie WR-740musisz skonfigurować swoja sieć.Nie ma potrzeby zakupu drogiego routera do takich parametrów internetu.
michal7840
Stały użytkownik forum

Juz sie w tym wszystkim pogubiłem ;d a co mi da ta "własna siec"? Przeciez internet bedzie chodził mi tak samo. Niestety nie znam adresu lan sąsiada, da sie to jakos sprawdzic?

Chciqlem tez polaczyc sie z internetem na wl5460ap w trybie WISP, ustawilem statyczne IP wpisałem DNSy ale net nie dziala. Sąsiad ma chyba włączone filtrowanie mac i dlatego internetu nie ma.
matek451
Guru bezprzewodowy

Nic z tego nie rozumiem, internet dzielony na pół , opłaty też a ty nie znasz adresu LAN routera głównego u sąsiada, który na dodatek filtruje po MAC. A ty nie widzisz sensu utworzenia choćby własnej sieci. Masakra, fajna spółka nie ma co. A tryb WISP na WL-5460 ustawisz tak http://trzepak.pl/viewtopic.php?f=17&t= ... =5460+WISP
michal7840
Stały użytkownik forum

Pisałem że jestem w tym zielony i nie bardzo to ogarniam. I nie wiem czy na pewno filtruje, zrobilem wszystko jak w tym linku co podales i wl5460 nie chce sie polaczyc z siecią, pisze "connection time out". A wczesniej mialem chyba wlasna siec w domu skoro internet mi dzialal w telefonach, laptopie i innych urządzeniach.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

michal7840 pisze:rozdziela mi neostrade
Temat zamykam, neostrady nie można rozdzielać poza lokal.
Nie pomagam na PW!
Zablokowany