Dlaczego Orange/T-mobile tak odstają od konkurencji?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
aniaross
Użytkownik forum

Dlaczego Orange/T-mobile tak odstają od konkurencji?

Post autor: aniaross »

Chciałam rozpocząć dyskusję na temat różnic w ofertach różnych operatorów jeśli chodzi o internet mobilny.
W ostatnim czasie widać jak wielki krok na przód uczynili Plus i Play, oferując duże pakiety danych w niskich cenach, a także internet nielimitowany.
Tym bardziej może dziwić zachowanie Orange i T-mobile, którzy mają już praktycznie ogólnopolski zasięg 3G w ramach NetWorks, a także prężnie rozwijają usługę LTE.
Jednak jak się patrzy na cenniki tych operatorów, aż się chce szybko zamykać ich strony, tak są nieatrakcyjne w stosunku do tego, co proponują Plus/CP i Play.

Dla porównanie ile dostaniemy za 50zł/mc u każdego z operatorów (brane pod uwagę oferty bez sprzętu)

1. Plus - 30GB danych, po ich wykorzystaniu możliwość korzystania z internetu bez limitu w zasięgu LTE z prędkością do 20Mb/s, umowa 24mc, dodatkowo 100GB danych do wykorzystania w godzinach 1:00-7:00
2. Play - Internet bez limitu danych w całym zasięgu HSPA+/LTE, umowa 24mc

3. Orange - 20GB z umową na 18mc lub 35GB za 44,90 z umową na 24mc, nielimitowany internet w godzinach 24:00 - 8:00
4. T-mobile - 20GB z umową na 12mc, 40GB z umową na 24mc , nielimitowany internet w godzinach 24:00 - 9:00 za dodatkową opłatą 9,08PLN.

Z czego wynikać może to, że T-mobile i Orange mają w tej chwili najgorsze oferty i nie robią nic, by gonić konkurencję, która coraz bardziej odjeżdża?
Awatar użytkownika
elcidx
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Dlaczego Orange/T-mobile tak odstają od konkurencji?

Post autor: elcidx »

W abonamencie Playa masz "limit" danych 100 GB i darmowe noce. Limitu jak na razie play nie zakłada.
O czym było by warto wspomnieć jeszcze, to jakie lejki stosują operatorzy po przekroczeniu limitu. W Playu jest to 2 Mbps.
Tu jest podpis.
jackuss81

Post autor: jackuss81 »

Wszystko się zgadza. Tylko nie wiem czy wiesz o tym że T-mobile i Orange od 2011 roku podjeli się modernizacji swoich sieci i budowwie wspólnej na 900 MHz. A to wszystko kosztuje. A Play korzysta z nadajników T-mobile'a Orange'a i plusa w roamingu. Mam na myśli częstotliwość 900MHz. Swoje to oni mają nadajniki UMTS2100 i LTE 1800 MHz. No i posiadają większe kanały radiowe. 2x 15MHz. Więc mogą sobie pozwolić na stosowanie większych lejków.
Ostatnio zmieniony 2014-09-10, 19:31 przez jackuss81, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Orange i T-mobile korzystają ze wspólnej sieci LTE1800 na 2x10MHz czyli tak jak Play. NetWorks jest ich sukcesem ,natomiast LTE to nieporozumienie.W Orange chodzi gorzej niż na HSPA+DC z UMTS2100. W T-Mobile LTE tylko w nowych ofertach.Dla starych klientów LTE na"pandę'i to po odpłatnej wymianie karty SIM. T-mobile to najbardziej skostniały operator. Do niedawna był daleko w tyle. Teraz zrównał ofertę z Orange. Sprzęt do LTE od półtora m-ca na dodatek w horrendalnych cenach na raty. Zero innowacyjności.Jeśli chodzi o Orange to po okresie ofert z 80% rabatem dla stałych klientów osiadł na laurach i dołączył do T-Mobile. Sytuację ratuje rabatami dla klientów posiadających inne usługi oraz możliwością zakupu internet no-limit w godz 0-12 za 9,99zł( Szczęśliwe godziny). Dobrze, że Play 11 m-cy temu rozpoczął no- limit na LTE a Plus podążył jego droga.Choć nie są to oferty pozbawione regulaminowych kruczków to wyprzedzają partnerów NetWorks o kilka długości. W Plusie?CP na duży plus są ceny oferowanego, nowoczesnego sprzętu i promocja SmartDom. Play nie korzysta z roamingu krajowego za darmo,płaci niezła kasę a mimo to jest innowacyjny oferując no-limit jako jedyny na własnej 3G.
Ostatnio zmieniony 2014-09-10, 18:18 przez matek451, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Myślę, że prędzej czy później różowy i pomarańczowy operator będą musieli dostosować ofertę wymagań klienta. Póki co zasięg LTE tych sieci jest ograniczony tylko do większych miast i aglomeracji i tak jak pisze matek451, pod względem jakości to LTE szału nie robi. Więc chyba nie są póki co gotowi na uruchomienie usług z serii no limit.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Awatar użytkownika
elcidx

Osobiście korzystam z LTE na wsi, i pod względem prędkości LTE jest nieosiągalne dla lokalnych dostawcwów po kablu orange czy radiowo trochę większa sieć (ProgresNET).
Na razie korzystam z oferty darmowy do końca roku, potem może pojawi się coś ciekawego w ich ofercie, a jak nie to przejdę na abonament za 50 zł.

Największą niewiadomą jest to, jak będzie się zachowywało LTE gdy coraz większa liczba użytkowników zacznie się podłączać, wiadomo nadajniki nie są z gumy. Ale mam nadzieję, że ludzie nie zaczną ataku na LTE i będę mógł sobie dalej komfortowo korzystać tak jak dotychczas.
Tu jest podpis.
DejaVu
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DejaVu »

elcidx pisze: Ale mam nadzieję, że ludzie nie zaczną ataku na LTE
A czyż ludzie nie przechodzili z Neostrady jak weszło CDMA ? bo tu było taniej :facepalm:
Awatar użytkownika
elcidx

No nie.
Tu jest podpis.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

No nie wiem, ja przeszedłem z neostrady na LTE :-) i myślę że jednak wielu tak zrobi :-)

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

To zależy kto i gdzie mieszka.

Bo np. u mnie z Plusa zrobiła się komuna, wszystko siadło, nawet LTE nie odpalą.

Play ma 1 nadajnik 3 i jest 8 km od domuG, czeka pozwolenie na LTE. Prędkości ma ok, powiedzmy że wystarczające.

Natomiast T-Mobile i Orange stworzyli wspólną sieć. Mam w okolicy 3 nadajniki 3G, a 1 LTE czeka, Obstawiam, że któryś zawsze będzie działał. Poza tym jeśli ktoś będzie używał neta w różnych miejscach to wg mnie w tych sieciach nie będzie miał problemu z zasięgiem. Ja miałem nawet w środku lasu, czy na odludziu nad jeziorem.

Wg mnie każdy prowadzi trochę inną "politykę" ofertową - dlatego na pierwszy rzut oka wygląda to jak deklasacja 3 i 4 przez 1 i 2. Ale gdyby dobrze poczytać regulaminy to i w Plusie znajdzie się zapis o zmianach parametrów transmisji od 32 kbps.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

a w Playu do 16 kbps, czyli jeszcze gorzej

Bez LTE bez limitu dostałem lejek ( po przekroczeniu pakietu ) i net niezdatny do użytkowania

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Awatar użytkownika
elcidx

No jak wykorzystasz pakiet podstawowy to Ci tak przytną onken jak byś nie wykorzystał podstawowego, tylko ustawił obsługę wyłącznie LTE to nawet jak byś przekroczył "limit" to Ci przytną do 2 Mbps.

ra-v gdzie można sprawdzić czy będzie uruchomione LTE na nadajniku?
Jestem ciekaw czy w mojej okolicy uruchomia LTE na nadjnikach Plusa bo jest znacznie bliżej mnie niż Play.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

@elcidx , nie masz racji, dopóki nie mialem włączonego nielimitowanego LTE na 6 miesięcy to transfer został pryciętyvwe wszystkich technologiach, jakbym wyczerpał to co mam - na 3G to i na LTE przytną nie do użytku

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Awatar użytkownika
elcidx

Przecież właśnie napisałeś, to co ja sam napisałem.
Tu jest podpis.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

No nie do końca to samo bo miałem przycięte do 16 kbps :-) a Ty napisałeś o 2 Mb/s :-)

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Awatar użytkownika
elcidx

Napisałem, że miałeś przycięte do tych 16 kB/s ponieważ wyczerpałeś pakiet podstawowy. Gdybyś go nie wyczerpał, a operator założył by Ci lejek za przekroczenie limitu na LTE to miał byś 2 Mbps.
Tu jest podpis.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Ok. Teraz jasne :-)

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Awatar użytkownika
Rilicek

Post autor: Rilicek »

W mojej lokalizacji prędkości T-mobile i Play są porównywalne. Choć nie miałem możliwości przetestowania T-mobile dłużej. Mi T-mobile oferował 50GB za około 50zł + darmowe noce. Nie jestem niestety pewien, czy 50GB mi starczy, więc zdecydowałem się na Play.
Zdaję sobie jednak sprawę, że w przypadku wyjazdu na wakacje, zasięg T-mobile będzie lepszy. Choć możliwe, że tylko zbieg okoliczności, że na dwóch zad..ch na których byłem, T-mobile miał najlepszy zasięg szybkiego internetu (UMTS).
orange -> EchoLife HG612 + 2xNetgear R6220 (OpenWrt 19.07 z LuCI)
System: openSUSE
http://software.opensuse.org/
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

A o jakich prędkościach mówisz ?

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Awatar użytkownika
Rilicek

Post autor: Rilicek »

W mojej lokalizacji (LTE) około 50/20Mb/s. Moje pomiary nie są miarodajne, bo T-mobila sprawdzałem telefonem, a Play modem Huawei E3276.
Natomiast na zad..ch Plus miał tylko GPRS (strony internetowe otwierały się wieki) , natomiast T-mobile miał UMTS. Prędkości nie podam, ale transmisję meczu mogliśmy obejrzeć w wysokiej jakości (1,5GB limitu skończyło się przed karnymi).
orange -> EchoLife HG612 + 2xNetgear R6220 (OpenWrt 19.07 z LuCI)
System: openSUSE
http://software.opensuse.org/
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

No to wygląda że jak na T-mobile masz dobre wyniki LTE

Z tego co czytałem w różnych miejscach to Orange wypada gorzej.

Ale dziwi mnie fakt że Play od nich jest szybszy a ma przecież tyle samo pasma

Ogólnie to można porównać:

1- Plus/Polsat: 90-100/40-45 Mb/s ( o może ktoś miewa większy download ? )
2- Play: 65-70/20 Mb/s
3- T-mobile: 50/20 Mb/s
4- Orange: 40/15 Mb/s ??

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Tak jeszcze wracając do Orange. Jak się dobrze przypatrzy, to niektóre ich opcje wcale nie odstają mocno od reszty.
Choćby abonament bez sprzętu za 44,90 z pakietem 35GB.
Standardowo w cenie jest usługa "Szczęśliwe Godziny" od 0:00 do 8:00, ale przecież można dokupić inne opcje, choćby tą z nielimitowanym internetem od 0:00 do 12:00 za 10zł.

I przy łącznym abonamencie 54,89 mamy pół doby bez limitu, a drugie pół na całkiem pokaźnym pakiecie 35GB.
No i Orange póki co nie zastrzega, że obniży prędkości, jak będziemy szaleć ze ściąganiem w "Szczęśliwych Godzinach", no chyba, że między czasie skończy się limit przesyłania danych dostępny na numerze abonenckim.
A zasięg sieci 3G Orange bije na głowę Play, jest porównywalny (a może lepszy) z Aero2. I o wiele szybszy.
matek451
Guru bezprzewodowy

Poważny minus tej oferty to czas trwania czyli dwa lata. jak na ofertę bez sprzętu za długa. Wobec dynamicznych zmian w ofertach internetu mobilnego to stanowczo za długo. Ale pozostaje mieć nadzieję , że i Orange zareaguje na oferty Plusa/CP czy Play.
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: zurek »

Yanusz pisze: Standardowo w cenie jest usługa "Szczęśliwe Godziny" od 0:00 do 8:00.
Czy na pewno jest ta usługa "szczęśliwe godziny" w tym abonamencie za 44,95zł i 35GB.
Bo ja przedłużałem umowę bez sprzętu za 44,95zł i dostałem 49GB... ale "szczęśliwych godzin" w umowie nie widzę...
ZTE MC889A PRO

PLAY Internet Domowy
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Przy przedłużaniu umów warunki nowego kontraktu są zwykle inne, niż w przypadku klientów "nowych". Właśnie dlatego, dostałeś 49GB, a nie 35 jak nowi. Ale może w cenie nie ma gratisowych "Szczęśliwych godzin" tylko musisz sobie taką opcję dokupić.
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

elcidx pisze:ra-v gdzie można sprawdzić czy będzie uruchomione LTE na nadajniku?
Opcja 1: http://beta.btsearch.pl/ - po prawjej na górze wybrać UKE
Opcja 2 (pewniejsza): szklana kula. Plus np. zrezygnował u mnie z LTE, mimo że w opcji 1. wisiało pozwolenie 2 lata. Na dodatek u mnie sprzedawali ofertę Cyfrowego Polsatu mówiąc, że na zimę będzie LTE. Pożyjemy zobaczymy.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Awatar użytkownika
sosen86
Stały użytkownik forum

Post autor: sosen86 »

Jest jeszcze inna ważna rzecz. Tak jak telefony z Play działają w roamingu i korzystają z nadajników innych operatorów tak internet mobilny z Play działa tylko na nadajnikach Play a to już duża różnica. Wtedy internet mobilny od Play staje się już trochę mniej mobilny :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Oferty bez limitu Plus i Play wprowadził raczej dla użytkowników , którym nie zależy na mobilności. Korzystają ci , którzy nie mają alternatywy w postaci łącza kablowego i są w zasięgu tych operatorów. Wszyscy operatorzy dla mobilnych oferują teraz pakiety internetowe w taryfach głosowych.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

matek451 pisze:Poważny minus tej oferty to czas trwania czyli dwa lata. jak na ofertę bez sprzętu za długa. Wobec dynamicznych zmian w ofertach internetu mobilnego to stanowczo za długo.
Plus/Play wcale nie lepszy. W ofertach na ich stronach internetowych, w opcji bez sprzętu, umowy na 12 miesięcy nie znajdziesz. Jest 18 miesięcy w Play przy wyborze abonamentu za 29,90. W taryfie z nielimitowanym internetem umowa tylko na 2 lata. Tak samo w Plusie. Tylko 24 miesiące. Podobno w salonach można kupić oferty na krótszy okres czasu, ale szczegółów nie znam.
Tak więc operatorzy, jak jeden mąż, dążą do złapania klienta na jak najdłuższą umowę, zapewne na fali burzliwego rozwoju LTE, jak też i dużego pokrycia Polski zasięgiem HSPA+.
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: robertnik »

W Plusie były przed zmianą szaty graficznej, teraz brakuje tam wiele rzeczy. Oferta na 12m-cy podobno(tak pisał pracownik na Plus forum) jest nadal dostępna w salonach.
ODPOWIEDZ