Czas wyboru..

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Baldwin
Stały użytkownik forum

Czas wyboru..

Post autor: Baldwin »

Witam. W innym wątku jakiś czas temu opisywałem testy wszystkich sieci w moim miejscu zamieszkania. Od czasu kiedy robiłem te testy zmieniły się oferty wszystkich operatorów zdecydowanie na korzyść. LTE oferował tylko CP/Plus. W ostatnich pewnie 2 tygodniach Play także zaświecił na niebiesko. Właśnie kupiłem starówkę, mimo że miłe dziewczę w salonie twierdziło że nie mam zasięgu (tak jej pokazuje system po wejściu na moje konto telefonu). Nie uwierzyłem bo BTS znajduje się niespełna kilometr od domu. Miałem rację. Lampka w modemie B 593-22 z fabrycznymi antenkami świeci na niebiesko. Jest jednak problem. Otóż dziwne wolne jest to LTE a dokładniej Download. Max. do 15 Mb/s. Upload natomiast jest prawie dwa razy wyższy. Dziwne to, bo gdy miesiąc temu testowałem Play (LTE jeszcze nie było) to miałem D- średnio 25 Mb/s i U- do 5 Mb/s. Było to HSPA-DC sądząc po szybkości i oczywiście 3G. Chwilę temu wymusiłem w modem 3G i D.. jest jak było czyli prawie 2 razy szybciej od 4G. Nie wiem jak mam to rozumieć. W związku z tym że dopiero to zainstalowali wiec nie jest to jeszcze dograne czy też Play na karte chodzi wolniej. Ale dlaczego tylko Download i tylko na LTE ?

Obrazek
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Re: Czas wyboru..

Post autor: onken »

A kolega nie wie że Play z reguły ogranicza prędkości maksymalne ( poza wyjątkami )

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Baldwin
Stały użytkownik forum

Kolega odwiedza to forum od wielu miesięcy i wie że tak było. Wie także że około 2 miesiące temu Play przestał ograniczać szybkość i każdy ma w zależności od sprzętu, warunków terenowych, obciążenia sieci czy odległości od BTS-a. Kolega także napisał że w 3G szybkość downloadu jest nawet w tej chwili 2 razy wyższy jak w LTE.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

No właśnie jak widać nie każdemu przestał, chyba tylko tym co otrzymali smsa z taką informacją a najpewniej u tych co mają abonament

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Baldwin
Stały użytkownik forum

Onken ..bez obrazy. Jeśli na tej samej karcie 3G chodzi 2 razy szybciej od 4G (do mnie) a w drugą stronę na LTE jest b.dobrze a w 3G normalnie to raczej nie można mówić o ograniczaniu szybkości. Tak myślę.. :gwiazdki:
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Ograniczne było zawsze 4G a nie 3G

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Stacja przeciążona. onken, ograniczenie obowiązywało w całej sieci, niezależnie czy 3G czy LTE.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Przeciążenia i akurat 15 Mb/s , eee, nie sądzę :-) szczególnie że na 3G miał 25 Mb/s a to ten sam BTS raczej

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

@Baldwin jaki masz poziom sygnału na LTE w Play?Po drugie pewnie BTS w fazie optymalizacji, stąd takie wyniki.
Baldwin
Stały użytkownik forum

Panowie wydmuchałem już całe 500 MB ze startówki wiec nie mogę sprawdzić jak jest teraz. Wczoraj było RSSI - 69
RSRP - 89
RSRQ -6

Modem z antenkami fabrycznymi stoi na biurku, przy ścianie od strony BTS ale nie przy oknie. Rezerwy wiec są bo modem można przemieścić w inne miejsce nie wspominając o antenie zewnętrznej. Pewności nie mam ale ten słaby download na LTE wynika chyba z tego iż te anteny zostały już uruchomione ale jeszcze nie zoptymalizowane. Ustawili wiec szybkość max. do 15 MB. To wszystko jest jeszcze nie oficjalnie gdyż na stronie Play nie ma nawet informacji ze na tym BTS jest LTE. Sądzę wiec że w najbliższych dniach to zostanie dograne do końca. Stacja ta nie może być przeciążona gdyż mało kto wie że jest już tam LTE. Jeszcze miesiąc temu do testu dostałem modem 3131 nie obsługujące LTE ale także HSPA DC które jest na tym BTS. Wiem jednak o tym dzięki mojemu modem. Zresztą wspomniałem że na 3G jest 2 razy szybciej. Pozdrawiam..
V4NzI
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: V4NzI »

Pierwsze dni tak może być zanim zoptymalizują wszystko. Miałem to samo, teraz prawie 70Mb/s.
Plus 20GB/ Play 55GB / Huawei E5170 LTE / Huawei E3131

Play
http://www.speedtest.net/result/3633946541.png

Plus
http://www.speedtest.net/result/3537145216.png
Awatar użytkownika
elcidx
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: elcidx »

Trzeba było sprawdzić czy wynik był by taki sam po wystawieniu urządzenia za okno.
Tu jest podpis.
Baldwin
Stały użytkownik forum

W związku z tym że LTE nie pracuje jeszcze na pełny gwizdek postanowiłem kupić starter RBM. Doładowałem 50 zł i teraz będę spokojnie sobie obserwował jak to pracuje i kiedy przyspieszy. Oferta RB trwa tylko do końca roku ale może zrobią jeszcze coś równie interesującego po nowym roku. Na ten moment test wygląda podobnie do testu wyżej na karcie Play. Obrazek

Jak ruszy pełną parą to zamieszczę wiadomość.. :D
ODPOWIEDZ