Pomoc przy wyborze internetu mobilnego

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rambosek
Początkujący użytkownik forum

Pomoc przy wyborze internetu mobilnego

Post autor: rambosek »

Witam,

Niestety nie mogę mieć internetu stałego w swoim mieszkaniu (właściciel się nie godzi) i musze zadowolić się internetem bezprzewodowym. I teraz mam problem z wyborem czy Orange czy Play. Najbardziej zależało mi żeby umowa była na krócej niż 2 lata (12 albo 18 miesięcy, a najlepiej 6), żeby limit danych był minimum 10 GB no i cena nie przekraczająca 50 zł. Teoretycznie i Orange i PLAY spełnia te wymogi lecz PLAY wydaje się być dużo korzystniejsza, tylko nie wiem jak z zasięgiem. Chciałbym też was o to spytać, mieszkam w Warszawie dzielnica Targówek. Czy zasięg będzie dobry czy to w play czy w orange?

Generalnie oferta jest taka że w PLAY mam za 30 zł 25GB transferu danych 4G LTE blabla, a w Orange nie dość że pakiet danych wynosi 10GB to jeszcze jest o 20zł droższy miesięcznie. Jedyny plus to taki że umowa w tym przypadku z Orange to 12 msc, a z PLAY 18 msc.
Mowa tu o abonamencie bez urządzenia.

A jeszcze jest inna kwestia, że kiedyś zakupiłem starter PLAY z modemem Huawei e3131. Jakie prędkości jestem w stanie osiągnąć na tym modemie? być może nie będę musiał poki co kupować sprzętu? Zawsze jak będę chciał zadowalać się LTE mogę dokupić modem obsługujący LTE, ale jeżeli na tym modemie osiągać będę powiedzmy 10mb/s i ping 50ms to myślę że taka prędkość by mnie zadowliła.

A i jeszcze takie pytanie, w każdej chwili mogę dokupić modem obsługujący LTE, odpowiednio skonfigurować i korzystać bez problemów? A może w ogóle lepiej jest wziąć abonament z urzadzeniem?

Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam!
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Pomoc przy wyborze internetu mobilnego

Post autor: matek451 »

Play możesz mieć 25GB i noce 0-9 bez limitu. Umowa na 18m-cy z tego 6 m-cy internet całą dobę bez limitu. Nie znajdziesz lepszej oferty bez sprzętu. E-3131 wykorzystasz bo Play ma no-limit też w 3g. Co do prędkości to sprawdzisz po testach. Umowa na 6 m-cy jest w Play dla firm na taryfie głosowej http://dlafirm.play.pl/oferta/kampanie/ ... ecy-9.html regulamin http://www.play.pl/resources/pdf/2014/R ... 072014.pdf Wówczas w technologii LTE możesz korzystać przez te 6m-cy bez limitu. Wtedy potrzebny zasięg LTE Play i własny modem z LTE.
rambosek

No to wezmę umowę z tym Play. Zobaczę najpierw na modemie który obecnie posiadam, ale jeżeli nie będą mnie zadowalały osiągi i jednak będę chciał skorzystać z LTE to jaki modem niedrogi polecalibyście kupić?

Tylko najważniejsze pytanie: czy nie będzie problemu z zasięgiem internetu PLAY, LTE 3g itp? Mieszkam Warszawa/Targówek zaraz niedaleko domu kultury zacisze (tam podobno są jakieś nadajniki)

a jeszcze idiotyczne pytanie no ale nie znam się kompletnie:
czy te Play dla firm to można wziąć w przypadku gdy ma się swoją własną działaność? w innym przypadku nie ma takiej możliwości?
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: robertnik »

A nie lepiej RBM z darmowym LTE do końca roku bez umowy? Niestety w tym wypadku konieczny jest zakup modemu z LTE.
W Wawie teoretycznie jest zasięg każdej sieci, bez testów nie dowiesz się niczego więcej.
rambosek

No niby fajnie ale wiem że potrzebuje internetu na dłużej, a tu żeby korzystać to i tak muszę wpłacić 30 zł i mieć ważne konto więc w zasadzie wyjdzie to samo, to wolałbym chyba już wczesniej umowe wziąc z playem. Bo co potem w tym RBM w 2015 roku?
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

rambosek pisze:Bo co potem w tym RBM w 2015 roku?
Nie wiadomo. Play wprowadził usługę abonamentową, więc raczej przedłużenia tej promocji nie należy się spodziewać. Oczywiście może pójść na noże z Plusem i zostawić ją dla zadowolonych użytkowników Power LTE, ale sobie samemu również robił by konkurencję...
Na razie jest do końca roku i Ci którzy chcieliby to raczej powinni się spieszyć, bo koniec roku coraz bliżej.
rambosek

A jeszcze mam takie pytanie. Tu w regulaminie przy zawarciu umowy:
http://www.play.pl/resources/pdf/2014/C ... 082014.pdf

jest w 2 tabeli JEDNORAZOWA OPŁATA AKTYWACYJNA 182zł...

Co to oznacza? że żeby korzystac z 4G muszę jeszcze zabulić im mimo abonamentu 30 zł miesiecznie to 200 ponad złotych?
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Jak nie skorzystasz z promocji to obowiązuje Cie ten cennik. Ty chcesz kupić z promocji. Kliknij kup(czy coś podobnego, nie pamiętam) i tam wyskoczą Ci ceny.
Ostatnio zmieniony 2014-09-14, 07:15 przez robertnik, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ