Problem z D-Link DWR-923
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z D-Link DWR-923
Witam, mam taki problem, zakupiłem ten model routera, nie posiadam do niego antenek, niestety. Po włączeniu routera bez problemu wyszykuje go komputer i połączenie sieciowe jest możliwe tzn WLAN na zielono, 3g i internet na czerwono, natomiast po włożeniu karty sim ikonka 3g świeci się na zielono, natomiast ikonka internetu na czerwono nadal, internet nnie działa. Czy możliwe jest że bez antenek nie łapie internutu z PLAY? A może wina leży po innej stronie, może miał ktoś podobny problem? Żadnej płytki nie otrzymałem do rutera.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Problem z D-Link DWR-923
Zasięg masz. Musisz profil ustawić odpowiednio dla Play. Domyślnie ustawiony jest APN dla sieci szwedzkiej.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Tak. Te antenki to nie są anteny WiFi, tylko anteny GSM, jak je odłączymy, to będzie lipa.lukaszslowicki pisze:Czy możliwe jest że bez antenek nie łapie internutu z PLAY?
Ten router ma wewnętrzną antenę WiFi przyklejoną od środka do górnej pokrywy obudowy (z przodu po prawej stronie).
-
Czy ktoś może powiedzieć jak to zrobić?ja.michal pisze:Zasięg masz. Musisz profil ustawić odpowiednio dla Play. Domyślnie ustawiony jest APN dla sieci szwedzkiej.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Teraz niestety nie jestem przed routerem więc nie napiszę dokładnie co i jak, ale musisz wejść w zakładkę Internet i po lewej będziesz miał coś z profiles. Tam musisz wejść w pierwszy profil, wcisnąć edit, zmienić ustawienia i zapisać. Po tym zabiegu zrobić reboot routera (ponownie uruchomić). Powinien połączyć się automatycznie. PINu nie masz na tej karcie jak rozumiem?
-
pomogłoja.michal pisze:Teraz niestety nie jestem przed routerem więc nie napiszę dokładnie co i jak, ale musisz wejść w zakładkę Internet i po lewej będziesz miał coś z profiles. Tam musisz wejść w pierwszy profil, wcisnąć edit, zmienić ustawienia i zapisać. Po tym zabiegu zrobić reboot routera (ponownie uruchomić). Powinien połączyć się automatycznie. PINu nie masz na tej karcie jak rozumiem?

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To fajnie. 

-
Czy w tym routerze jest jakiś sposób wymuszenie łączenia się z LTE? W opcja jest tylko 4G/LTE. Choć mam dobry zasięg LTE to zdarzyło mi się połączyć z 4G gdzie za 45mb danych zjadła mi całe środki z konta.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
kolego chyba nie piszesz o dwr-923
W Polsce na dwr-923 jeszcze nie działa LTE, trzeba czekać na uruchomienie 800MHz ( w dużym uproszczeniu)
W Polsce na dwr-923 jeszcze nie działa LTE, trzeba czekać na uruchomienie 800MHz ( w dużym uproszczeniu)
ZTE MF 283+
E3372s-153 Hilink+WR1043ND Gargoyle
Orange FreeNet 10GB+ORANGE LTE DOMOWY
PLUS INTERNET 15GB
E3372s-153 Hilink+WR1043ND Gargoyle
Orange FreeNet 10GB+ORANGE LTE DOMOWY
PLUS INTERNET 15GB
-
Nie chce się kłócić ale mi na tym darmowe LTE w play działa. Cały czas się z nim łączyło i tylko raz na minutę straciłem zasięg LTE co spowodowała utratę środków.
Przepraszam, faktycznie masz racje a ja się pomyliłem. Właśnie spojrzałem na pudełko i mam D-Link DWR-921 4G LTE. To jest jakaś opcja aby wymusić tylko LTE?
Przepraszam, faktycznie masz racje a ja się pomyliłem. Właśnie spojrzałem na pudełko i mam D-Link DWR-921 4G LTE. To jest jakaś opcja aby wymusić tylko LTE?
-
- Użytkownik forum
mam ten router od tygodnia, wchodzisz kolejno w Setup -> Manual Internet Connection Setup, ustawiasz Prefer Service Type na 4G, wtedy łączy się z LTE
to moje ustawienia:
chyba prawidłowe?
to moje ustawienia:

chyba prawidłowe?
-
- Guru bezprzewodowy
A w czym problem przecież w normalnej nomenklaturze 4G to LTE. Oczywiście nie w playowskiej. Wybierz tylko 4G/LTE zamiast Auto aby nie łączył z 3G.
-
Mam ustawione only 4G(reszta opcji nie ruszałem) i na dobre 30s połączyłem się z 4G przez co traciłem środki na koncie(też dokładnie nie wiem ile razy miałem utratę LTE, bo play aktualizuje dane z 2 dniowym opóźnieniem). Spróbuje twoich ustawień może wtedy nie będę miał takich problemów.
- zurek
- Mistrz bezprzewodowy
Czy ktoś wie, czy te routery z sieci norweskiej TELENOR maja założone simlocki? Czy będą działać bez problemu po przywiezieniu ich do Polski?
ZTE MC889A PRO
PLAY Internet Domowy
PLAY Internet Domowy
-
- Użytkownik forum
Minęło już prawie dwa lata od zadania pytania, ale te routery nadal do nas trafiają, głównie z norweskich "wystawek", więc skoro niedawno mi się taki trafił, to podzielę się informacją:zurek pisze:Czy ktoś wie, czy te routery z sieci norweskiej TELENOR maja założone simlocki? Czy będą działać bez problemu po przywiezieniu ich do Polski?
Mój norweski DWR-923 (nawet miał starą kartę SIM w środku) działa już od miesiąca z T-mobile bez żadnych zwiech, przerw itp. Dla polepszenia transferu, umieściłem go na dachu, więcej informacji podałem tutaj:
http://radom.city/index.php?n=Misc.D-Link-DWR-923
Jedna ważna cecha tych norweskich (i chyba nie tylko norwerskich) routerów może być istotna: one mają pasma tylko 800, 900 i 2600MHz. U mnie na 800 transfer jest bardzo słaby, na szczęście na 2600 z Play i T-mobile jest bardzo dobrze.