który router od plusa do lasu??? pomocy!!!

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
brezniev
Początkujący użytkownik forum

który router od plusa do lasu??? pomocy!!!

Post autor: brezniev »

Witam. Mieszkam w miejscowości stary jarużyn, woj. kujawsko-pomorskie. Mam internet od plusa i korzystam z modemu lte ZTE MF821 i anteny zewnętrznej. Niestety wejścia antenowe są delikatne i nie zdają egzaminu. Obecnie mam możliwość skorzystania z oferty routera, który byście polecili?
Huawei B593S-22
czy ZTE MF28D? A może jakiś inny? Dodam, że do tej pory udawało mi się łapać zasięg HSPA+ i necik śmigał całkiem śmiało. Nie orientuję się za bardzo w temacie więc proszę o pomoc. Czy potrzebna będzie antena zewnętrzna? Mapka z moją lokalizacją w załączniku.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: który router od plusa do lasu??? pomocy!!!

Post autor: matek451 »

Bierz B-593s-22. MF28D sprawia wiele problemów użytkownikom. Najpierw w Play teraz w Plusie. Wg. mapy zasięgu Plusa jesteś poza LTE. Najbliższy BTS LTE1800 Mobylandu w Nakle,około 9km od ciebie. Można popróbować na antenie DUAL LTE na 1800MHz ale bez testu trudno wyrokować. Na 3G masz zasięg z BTS-a UMTS900 Aero2 w Nakle, Przemysłowa 1.( 6 km od ciebie). Antena kierunkowa na 900MHz ATK-20, ATK-10/900.
brezniev

czyli jednak musi być z anteną? Do wspomnianego modemu miałem zwykłą kupioną gdzieś w necie po taniości i dawało radę, tylko to wejście szlag trafiał...
A co byś powiedział na Router domowy IDU Wi-Fi i zewnętrzny modem ODU LTE? Jak to działa i z czym to się je?
matek451
Guru bezprzewodowy

Na UMTS900 przeniesienie miejsca poboru sygnału dawało radę. Jakie miałeś transfery? Do LTE antena konieczna ale i to nie daje gwarancji, ze z tej odległości zadziała. Trzeba zrobić testy. Na temat IDU-ODU się nie wypowiadam.
brezniev

Na lte mi specjalnie nie zależy, przy limicie transferu rzędu 20 GB wystarczy to co miałem - HSPA+. Jeśli ten router miałby działać w tym zasięgu bez anteny - tym lepiej. Zależy mi na stabilnej pracy bez rozłączania i szukania zasięgu. Co do transferu to chciałem sprawdzić, ale wtyczkę antenową mi szlag trafił i nie ma wcale, kiedyś zerknąłem było chyba 11 mb download i jakieś 5 up. Kiedyś na parterze w środku budynku łapał mi HSPA+, teraz na poddaszu z laptopem na zewnątrz nie da rady - rozłącza co chwilę. Czy to zależy od obciążenia sieci?
Jeszcze jedno. Mam mini maszt do anteny tv naziemnej na której wisi aktualnie talerz cyfrowego polsatu czy antena od neta nie będzie się z nim gryzła? Jeśli to głupie pytanie to przepraszam, ale jestem w tym temacie zielony...
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

Nie będzie się gryzła, tylko zamontuj trochę wyżej jak możesz np, tak z 50 cm nad anteną sat.
marek_30
Stały użytkownik forum

Post autor: marek_30 »

matek451 pisze: Na 3G masz zasięg z BTS-a UMTS900 Aero2 w Nakle, Przemysłowa 1.( 6 km od ciebie). Antena kierunkowa na 900MHz ATK-20, ATK-10/900.
Po co taka antena przy takiej odległości. Ja mam do Btsa 12 km to stosuje antenę Atk-20 ale przy 6 km to raczej zbędny wydatek. Moja kuzynka mieszkająca o kilometr bliżej niż ja do Btsa używa anteny tego typu TU i ma lepszy zasięg ode mnie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Na poparcie swoich "odkrywczych" wniosków dotyczących porównania zasięgu UMTS900MHz z odległości 12km na ATK-20 oraz bacika za 20 zł z 11km od BTS-a i wyższości tego ostatniego podaj konkretne loklizacje, operatora oraz poziomy sygnału w obydwu przypadkach. Przydałoby się też podać dł. i rodzaj kabla łączącego anteny z modemem. Inaczej to informacja typu jedna Pani drugiej Pani.
brezniev

Zdecydowałem się na Huawei B593. Anteny nie mam żadnej i wszystko działa. Zasięg pokazuje 3G szybkości na zdjęciu poniżej. Wczoraj było 1,92, 0,92 Ping 48. Raz jest lepiej raz gorzej, ale ogólnie w porządku.
Nie będę się bawił w anteny bo LTE i tak pewnie nie złapie. Dokupie ewentualnie dwie małe antenki wkręcane z tyłu w router i tyle (w standardzie nie było).
Ogólnie taki router super sprawa - Wi-Fi jest, z internetem nie trzeba się łączyć (komp mam stacjonarny i podłączyłem przez kabel), sieć LAN do grania można sobie zorganizować... Dziękuję wszystkim za porady. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ