Odbiór wi-free/przekazanie sugnału dalej

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Xtract
Początkujący użytkownik forum

Odbiór wi-free/przekazanie sugnału dalej

Post autor: Xtract »

Witam

Ostatnio zmagam się z próbą połączenia do sieci Wi-free i przekazania sygnału na router.
Nie jestem orłem w sprawach sieci.
Jestem abonentem UPC, która udostępnia Wi-free dla swoich klientów. Mój problem polega na tym, że w pracy potrzebuje sieci (dotychczas była możliwość korzystania z int. mobilnego) jednak po pojawieniu się tej usługi w UPC próbuje się do niej podłączyć. Na zewnątrz czasami udaje mi się do niej podłączyć z laptopa (sygnał od abonentów w sąsiednim bloku) jednak w pomieszceniu sygnał znika. Myślę o połączeniu sie z Wi-free i przekazaniu na swoją sieć.
W necie wyczytałem, że prawdopodobnie będę potrzebował AP z obsługą WPA/WPA2 Enterprise tak abym mógł przy podłączaniu się do sieci podać usera i hasło.
Nie wiem jednak jakie urządzenie będzie w stanie się połączyć z tą siecią. Do tej pory zdążyłem już wydać 3 stówki po poradach panów z dwóch znanych sieci handlowych na routery z różnymi funkcjami, które rzekomo połaczą się z tą siecią, jednak nic z tego nie wyszło (na szczęście 1 z nich udało mi się oddać).
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i porady.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Odbiór wi-free/przekazanie sugnału dalej

Post autor: krystianb »

W zasadzie Twoja wiedza jest wystarczająca. Autentyfikacja WPA2 PEAP powinna wystarczyć.
Napisz jaki sprzęt Ci został bez możliwości oddania, ewentualnie jak się nie nadaje to trzeba będzie wysmarować pismo o niezgodności towaru z umową. Sprzedawca co prawda ustnie ale zapewniał, że zadziała.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Xtract
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Xtract »

Pozostał mi Asus RT-N12 ale myślę, że mógłby pozostać do rozesłania sieci.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Po szybkim przejrzeniu manuala oczywiście zostałeś wpuszczony w maliny, bo ten sprzęt trybu Client nie ma.

W zasadzie uda się jeśli AP będzie na zewnątrz, najlepiej będzie kupić CPE np. nanostatnion 2 (którą dokładnie to nie powiem, nie wiem jak sobie radzą z 802.11n ) bądź jakiegoś klona typu TP-link TL-WA7210N.
No i jeszcze nie wiem jak wygląda sprawa z <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> dzielenie wifree też może się UPC nie spodobać, zawsze mogą dać bana na login.

Choć teraz patrząc na symulator http://www.tp-link.com.pl/resources/sim ... /Index.htm to zaczynam wątpić czy w trybie klient uda się nawiązać połączenie w trybie wpa2 PEAP.
Najlepiej by supportu zapytać, bo w symulatorze może być błąd.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ