Przejście z Orange Freedom Pro na Orange Free Net

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
machonis
Stały użytkownik forum

Przejście z Orange Freedom Pro na Orange Free Net

Post autor: machonis »

Cześć,
umowa na internet w Orange Freedom Pro w technologi CDMA kończy mi się 2014-10-30. Płacę 49zł(tzn moja mama) za 10GB więc rozumiecie już chyba, że wzmianka o mamie była istotna :D
Teraz widzę w ofercie promocyjnej za 44,95zł 35GB.
Mamy u nich internet od jakichś 5-6lat, ale niestety chyba nic z tego nie mamy, bo dają nam z roku na rok coraz bardziej śmieszne oferty.

Mieszkam w miejscowości Dobryszyce, Galonki, woj. łódzkie. Teren ten był ostatnio modernizowany, pytanie tylko czy ta modernizacja się zakończyła i taki zasięg pozostanie jaki jest teraz, bo nie wiem czy nadal muszę korzystać z CDMA czy router złapie mi tu zasięg 3G(telefon ma zasięg wahający się między -95dBm a -105dBm w BTSEARCH).

Czy starać się o lepszą ofertę i męczyć ich telefonami czy przystać na tą, która jest na stronie? Jeśli starać się o lepszą, to jakiej oferty mogłabym się spodziewać po Orange.

Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
elcidx
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Przejście z Orange Freedom Pro na Orange Free Net

Post autor: elcidx »

Nie lepiej przejść do Play? Około 4km masz maszt Play ID: RDM4410 który ma LTE z tego co widzę.
Za 50 zł masz unlimited, ja w odległości 4,3 km korzystając z samego modemu mam 15 Mbps.
A widzę, że tak jak u mnie tak i u Ciebie to teren wiejski.
Tu jest podpis.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

machonis pisze:w technologi CDMA
W CDMA nic więcej nie ugrasz, zrezygnuj i weź coś innego.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W Orange uruchomiono BTS NetWorks UMTS 2100w Stobiecku.Jest też pozwolenie na UMTS900.Możliwe, że już działa.Wg.mapy Orange jesteś już w zasięgu 3G. Jeśli chcesz pozostać w Orange to zacznij od złożenia wypowiedzenia obecnej umowy.A następnie poproś o kontakt z DUK.Możesz wynegocjować przejście na FreeNet. Ze sprzętem możesz mieć 49 GB za 62,97 zł i router B-593s-22 za 39 zł.Bez sprzętu 49GB za 44,95zł w umowie na dwa lata. Sprzęt musisz kupić sama. LTE Play z Gomunic lub 3G na UMTS900 z tej samej lokalizacji. W Play masz internet bez limitu na 3G i LTE.
machonis
Stały użytkownik forum

Dziękuję za odpowiedzi! ;)
Z tym CDMA rzecz jest taka, że nie działa mi on tak tragicznie, a od tylu lat ani razu nie miałam z nim problemów. Boję się tylko, że przy 3G może być z zasięgiem problem u mnie, a nie mogę przetestować tego nijak, jak tylko na telefonie.
Oferta PLAYa jest kusząca, ale jak znam moją mamę to nie będzie chciała żadnej oferty, która przekracza kwotę 50zł.
V4NzI
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: V4NzI »

W Playu teraz za 50 masz bez limitu jak dobrze pamiętam ;)
Plus 20GB/ Play 55GB / Huawei E5170 LTE / Huawei E3131

Play
http://www.speedtest.net/result/3633946541.png

Plus
http://www.speedtest.net/result/3537145216.png
matek451
Guru bezprzewodowy

Wobec takiego podejścia czarno to widzę.Mama należy do osób .które latami płacą operatorowi jak za zboże, Są niechętni do zmian itp.CDMA to technologia schyłkowa.Pozwolenia na BTS-y wygasają z końcem 2016.Do korzystania z 3G potrzebujesz nowy router to koszty ok. 200 zł. Sprzęt można wykorzystać w Orange czy Play. Do LTE koszt to ok.400 zł.Do tego antena 100-150 przy 3G i 200 zł do LTE.
machonis
Stały użytkownik forum

@matek451
Niestety, jest dokładnie tak, jak piszesz. Jej to nie przeszkadza, że jest tyle limitu i że płaci za niego tak chore pieniądze, ale ja się z tym nie mogę pogodzić.
Zamierzam kupić router bo przecież mam trupa Axesstela MV410.
Z tego co już tu kiedyś pytałam to chyba nie opłaca się za bardzo brać umowy w Orange z routerem bo mają słaby sprzęt? Czy coś się może zmieniło?
@V4NzI
w Playu jest bodajże 50 zł przez 6 miesięcy przy umowie na 24 miesiące.
matek451
Guru bezprzewodowy

Dlatego musisz spokojnie rozegrać sprawę. Podstawa to złożenie wypowiedzenia w Orange.Pozwala to negocjować lepszy abonament z Działem Utrzymania Klienta. Tak jak pisałem można mieć 35+14GB=49GB za 44,95. Do tego za 2,99 noce 0-8 bez limitu.Umowa bez sprzętu na 2 lata. Ze sprzętem to samo ale za 62,93 +2,99 za noce. W tej taryfie sensowny router B-593s-22 kosztuje 39 zł. W innych jest nieopłacalny. Jeśli nie wywalczysz oferty z Orange to powiesz im bay bay imasz wybór innego operatora. A wybór jest. Play możesz wziąć na siebie,uwolnisz mamę. Bez sprzętu internet bez limitu w 3G i LTE jest przez 6 m-cy za 29,99, pozostałe 12 to 49,99. Średni koszt około 43 zł. Dobry router jakim jest B-593s-22 kupisz za około 400 zł.Posłuży parę lat. Na dodatek możesz zmieniać operatora na najkorzystniejszego co roku biorąc tylko SIM. Pozwala też to negocjować rabaty z dotychczasowym. Taka jest wolność wyboru. Płacenie 50 zł latami za jakiś pakiet 10GB to bezsens. Musisz popracować nad mamą :)
Awatar użytkownika
Orange Ekspert
Pracownik operatora

Post autor: Orange Ekspert »

W przypadku nowej oferty Orange Free Net to oferujemy w niej zarówno technologię 2G/3G jak i CDMA. Obecnie w Twoje lokalizacji najlepiej sprawdza się zasięg CDMA. Jeszcze w tym roku chcemy uruchomić nadajnik w technologii UMTS900. Wtedy też nie powinno być większego problemu z zasięgiem 3G. Jeśli chcesz porozmawiać na temat oferty to napisz do nas http://pomoc.orange.pl. Chętnie coś doradzimy.

Pozdrawiam
Tomek
Ostatnio zmieniony 2014-09-12, 11:05 przez Orange Ekspert, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

CDMA900? Pierwszy raz słyszę, chodzi oczywiście o UMTS900 NetWorks. Znając życie konsultanci będą ci wciskać badziewny, przestarzały MVH650. Bez złożenia wypowiedzenia nic nie ugrasz, tylko realna groźba odejścia do konkurencji działa na operatora. Pora przetestować Play.
Awatar użytkownika
Orange Ekspert
Pracownik operatora

Post autor: Orange Ekspert »

Oczywiście miałem na myśli UMTS900 :)
machonis
Stały użytkownik forum

@Orange Ekspert no niestety, `pomoc` waszych konsultantów standardowo pozostawia wiele do życzenia. Kiedy pytam o ofertę dla przedłużającej umowę osoby to oczekuję, że ktoś mi ją przedstawi, a nie przedstawi mi ofertę dla nowych klientów ze strony Orange. Trochę to smutne, że macie gdzieś swoich Abonentów po tylu latach. To i tak dobrze, że mówimy tu tylko o internecie bo jakbym powiedziała co proponujecie za ofertę telefoniczną po 10 latach korzystania z waszych usług to ludzie popadaliby tu ze śmiechu.

Po tym, jak dzisiaj zadzwoniłam do Orange udało mi się uzyskać 40gb za 49 zł w umowie na 18m. Bez urządzenia więc nie jest tak źle w porównaniu do tego co było ;) Teraz będę szukać odpowiedniego urządzenia do obsługi 3g i LTE i chyba utworzę kolejny temat na forum ;)
Dzięki ogromne za dotychczasową pomoc! ;)
matek451
Guru bezprzewodowy

Składałaś wypowiedzenie? Ta oferta to z DUK i czy jesteś pewna, że to 40GB za 49,90 i umowa na 18m-cy? W standardzie jest 20GB za taką kasę czyli uzyskałaś o 100% więcej. Zdajesz sobie sprawę, że w Orange nie masz LTE a do 3G musisz korzystać z anteny zew. i na razie nie wiadomo czy UMTS900 w Stobiecku już działa( wg. mnie i map zasięgu oraz postępu prac NetWorks jeszcze nie). Szkoda, że nie wybrałaś Play.
machonis
Stały użytkownik forum

@matek451 nie składałam, tak 100% więcej a rozmawiałam z BOK, pytałam kilka razy dla pewności. Na LTE i tak długi czas nie będzie można tutaj liczyć. Z CDMA na razie jakoś przeżyję, i tak korzystam często z 3G na telefonie. Z PLAYem niestety moja mama nie chciałaby umowy, głównie ze względu na warunki bo po 6 miesiącach trzeba by było płacić 70 zł a nam to nie jest potrzebne.
matek451
Guru bezprzewodowy

W Play bez sprzętu miałabyś umowę z LTE i 3G bez limitu na 18 m-cy. Z tego pierwsze 6 m-cy płaciłabyś 29,99 a pozostałe 12 m-cy 49,99. Średnia cena wychodzi około 43,33zł na m-c. Oferta dużo korzystniejsza niż w Orange. Kto wam naopowiadał bzdur , ze kosztuje 70 zł ?. Taka cena to w umowie z modemem. A na CDMA nie warto się męczyć, na UMTS2100 masz 3G ze Stobiecka i wkrótce uruchomią tam UMTS900. Do korzystania potrzebny router/modem z 3G i UMTS900 , ewentualnie antena zew. Na CDMA z ich ~1Mb/s to nawet 40GB nie wykorzystasz. A co z nocami poza limitem 0-8? dali ci za darmo czy musisz aktywować za 2,99?. Jeśli dopłacisz to w sumie 53 zł czyli o 10 więcej niż w Play a oferta dużo gorsza.
machonis
Stały użytkownik forum

Ja sprawdzałam ofertę na stronie:
http://www.play.pl/oferta/play-internet ... tylko-sim/
matek451
Guru bezprzewodowy

No i na tej stronie możesz kupić z 29,99. Przez 6 m-cy masz bez limitu na LTE i 3G. Potem przez 12m-cy możesz zadecydować czy wystarcza ci limit 30GB i noce bez limitu 0-9 za 29,99 czy chcesz dopłacić 10 zł i mieć za 39,99 limit 55GB z nocami 0-9 bez limitu . Ewentualnie dopłacać po 20 zł czyli za 49,99 mieć internet bez limitu( 100GB). Tak z grubsza wygląda oferta Play. Można też od razu wziąć no-limit za 49,99 na 24 m-ce z tego pierwsze 6 jest za 29,99. W sumie dużo korzystniej niż Orange.
machonis
Stały użytkownik forum

Kurczę, szkoda, że dokładniej nie poznałam tej oferty. No ale 18 miesięcy z głowy ;) I po tym czasie będę mądrzejsza mam nadzieję ;)
matek451
Guru bezprzewodowy

Jeszcze nic straconego, przecież umowa nie podpisana. Czekasz przecież na kuriera z umową od Orange, nie podpisujesz i po sprawie. A jak przyjedzie to najpierw ja dokładnie przeczytaj, na jaki okres, ile GB za jaką cenę i co z nocami. Gadka konsultanta z BOK to jedno a co w papierach to drugie.
ODPOWIEDZ