Internet radiowy czy Internet Dropss

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
grzes831
Początkujący użytkownik forum

Internet radiowy czy Internet Dropss

Post autor: grzes831 »

Witam mam pytanie dotyczące Internetu Radiowego a dokładnie chodzi o to czy warto taki 7 Mb/s w technologi 5 GHz za 60 złoty a mam do wyboru Neostradę do 10 Mb/s lub Dropss za 59 złoty do 10 Mb/s ale u mnie internet chodzi z prędkością 3.77 Mb/s na BSA co wybrać?
Grzegorz
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Re: Internet radiowy czy Internet Dropss

Post autor: robertnik »

Lipne te oferty. Radio weź na testy, tudzież testuj LTE z Play.
Nadajnik masz 7.4km od siebie:
Grabów n. Prosną
Klasztorna 12

Obrazek

Po drodze nie ma lasów, więc mogło by się udać.
W RBM do końca roku masz 200GB/miesiąc za darmo. Jeśli policzyć ile wydasz na abonamety wymienione przez Ciebie zwraca Ci się całkiem sporo z wydatku na zakup modemu i anteny zewnętrznej.
A co w 2015... to już się zobaczy, w najgorszym razie weźmiesz tylko sim z PLAY na 18mcy, bo sprzęt już będziesz miał.
grzes831

Do robertnik a jeśli przyszło by wybierać pomiędzy radiowym internetem a coś na łączach Orange to co lepiej wybrać? Bo jedyna najtańsza oferta to Dropss od Neti który na BSA kosztuje 59 złoty bez telefonu i bez opłat za utrzymanie łącza. A radiowy 7 Mb/s jest za 60 złoty to która opcja będzie lepsza?

[ Dodano: 2014-09-17, 13:29 ]
grzes831,
Grzegorz
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: robertnik »

grzes831 pisze:ale u mnie internet chodzi z prędkością 3.77 Mb/s
Ze względu na przepustowość lokalnego ISP, ze względu na stabilność, ping teoretycznie kabel. Teoretycznie, bo przy osiąganych prędkościach widać że na tych kablach jest więcej śniedzi niż miedzi...
Przetestuj ten Play, moim zdaniem warto.
grzes831

no tak kable mają około 15 lat ale nie wiem co oni zrobili ale internet chodzi teraz właśnie te 3.80 Mb/s nie całe a wcześniej to max 2 Mb/s wiem tyle że światłowód w mojej gminie kładli bo ja nie mieszkam w Kraszewicach tylko 6.5 kilometra dalej wiec do centrali mam też 6.5 kilometra to jak na te odległość i tak net dobrze działa
Grzegorz
grzes831

Witam potrzebuje informacji czy internet radiowy który posiadam 5 Mb/s 5 GHz i Pobieranie plików z prędkością od 100 kB/s do 400 kB/s a często jest miedźy 80 kB/s do 200 kB/s czy to normalną prędkość tego internetu a speed test pokazuje często powyżej 5 Mb/s więc Pobieranie plików powinno mieć około 600 kB/s proszę o odpowiedz
Grzegorz
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Speedtest działa trochę jak torrent, tj. otwiera kilka połączeń jednocześnie.
A jeśli pobierasz pliki z jednego źródła to może tak być jak mówisz.
grzes831

czy to normalne czy zgłosić to do dostawcy
Grzegorz
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Jeśli pobierasz z pewnego źródła które wiesz, że potrafi więcej, to możesz zgłosić.
grzes831

Jak miałem neostrade która chodziła 4 Mb/s to pliki pobierało między 460 kB/s a 510 kB/s z tej samej strony co teraz pobieram na przykład w neo plik 4 mega pobrałem w 8 sekund to tu to trwa nawet 30 sekund

[ Dodano: 2014-10-27, 15:08 ]
Witam w mojej gminie będą światłowody które mają węzły dystrybucyjne jak myślicie czy znajdzie się jakaś firma która rozprowadzi dalej światłowody przez kilka miejscowości po drodze do mojej dodam że w mojej miejscowości są 22 domostwa proszę o odpowiedzi
Grzegorz
ODPOWIEDZ