Tani i dobry router do 3G/LTE+antena do domu jednorodzinnego

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
machonis
Stały użytkownik forum

Tani i dobry router do 3G/LTE+antena do domu jednorodzinnego

Post autor: machonis »

Cześć,
Mieszkam w miejscowości Dobryszyce, Galonki, woj. łódzkie. Za miesiąc przechodzę na Orange Free Net, a co za tym idzie, zmieniam CDMA na 3G.
Chciałabym wydać na router max. 150 zł + ewentualnie dokupić do niego antenę bo obawiam się trochę o słaby sygnał 3G na nim terenie.
Głównie zależy mi, żeby nie było problemów z internetem po odłączeniu urządzenia od prądu, żeby nie zrywał połączenia oraz żeby miał możliwie jak najlepszy zasięg Wifi.
Jeżeli znacie jakieś konkretne propozycje sprzętu, który według was powinnam zakupić to chętnie się z nimi zapoznam ;)
Pozdrawiam
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Re: Tani i dobry router do 3G/LTE+antena do domu jednorodzinnego

Post autor: robertnik »

Masz 5,5km do nadajnika Play z LTE
Gomunice
Gomunice, dz. nr 181

Obrazek

Niestety jak widać zahacza o las.... Trzeba by potestować i zdecydowanie liczyć się z wysoko umieszczoną(np na kominie) anteną zewnętrzną.
Na antenę, modem + router lub modemorouter niestety budżet będzie musiał urosnąć z trzykrotnie...
Acha w Play kupić tylko sim, bo ceny sprzętu mają droższe niż na wolnym rynku.
machonis
Stały użytkownik forum

@robertnik niestety już z Orange zawarto u mnie umowę więc muszę się raczej liczyć z łączeniem z nadajnikiem w Stobiecku. Hm, czyli nie ma ani jednego w miarę dobrego routera w takiej cenie? Jestem skazana tylko na CDMA na starym routerze?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Nie przesadzaj, na LTE na razie nie masz szans. Twoim problemem jest prawdopodobnie na razie brak UMTS900 w Stobiecku ale to kwestia dni-tygodni. Na UMTS2100 już możesz korzystać z 3G. Ciekawe czy ten zasięg 3G na telefonie to na UMTS900 czy UMTS2100, masz go wewnątrz czy na zewnątrz? Musisz się jednak liczyć z zakupem ewentualnej anteny na 900MHz za 100 zł. Router bez LTE i HSPA+DC na UMTS200 kupisz za ok. 150 zł. http://allegro.pl/promocja-router-huawe ... 76494.html licytacja nawet taniej http://allegro.pl/router-huawei-b683-wi ... 26469.html
machonis
Stały użytkownik forum

Z zasięgiem na telefonie w domu wygląda to mniej więcej tak, zasięg się trochę waha:
http://www.tinypic.pl/b6ufxsrvphu1
Ostatnio zmieniony 2014-09-17, 17:28 przez machonis, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Jaki to telefon? wygląda na to, że ten zasięg może być na UMTS900. Z odległości 5km trudno złapać zasięg wewnątrz domu na UMTS2100. Jeśli tak to podobny zasięg może być też na routerze z UMTS900. Wskazywałoby to, że UMTS900 NetWorks w Stobiecku już działa.
machonis
Stały użytkownik forum

Xperia SP. Kiedyś nawet udostępnianiałam z niego internet na komputer i chodził bez zacięć i bez zwiech mimo niepełnego zasięgu. Na zewnątrz zdarzało się, że miałam pełny zasięg. Sprawdzałam go też w miejscowości Rożny i chodzi dosyć przyzwoicie. Jak się telefonu nie rusza i kieruje go w stronę nadajnika to zasięg jest stabilny.
machonis
Stały użytkownik forum

Mam jeszcze jedno pytanie, jaki router z wbudowanym modeme polecalibyście, który działałby też na częstotliwości HSPA+DC? Jak najtańszy najlepszy dla mnie :)

Ewentualnie co sądzicie o D-LINK DWR-923?
Dodam, że mam w domu tylko modem Huawei E3131.
ODPOWIEDZ