Cyfrowy Polsat , realne dane

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Maciek_Trzynik
Początkujący użytkownik forum

Cyfrowy Polsat , realne dane

Post autor: Maciek_Trzynik »

Posiadam internet z Cyfrowego Polsatu , mam ruter Huawey B593 , dostałem w komplecie antenę AK C2.
Zasięg w budynku ze standardowymi antenkami jest na jednej kresce i jest napisane 3G prędkość na speed teście jest w granicy 1 Mb , wyniesienie rutera na poddasze nadal pokazuje sygnał na jednej kresce ale prędkość dochodzi nawet do 4 Mb.

Podłączyłem antenę zewnętrzną i w sumie zmiany na lepsze nie było , doradzono mi aby odkręcić jedną część anteny i podłączyć tylko tą pionową w jedno wejście antenowe rutera.
Poprawa polega na tym że z anteną mam około 2 MB w domu i na poddaszu jest podobnie.
Ping jest w granicach 50 do 70 ms.
Powiedziano także aby kierować antenę w stronę nadajnika w Leszczynie ale w czasie prób lepsze osiągi mam w kierunku na Gościno.
I tu moje pytania , jeżeli ma pomóc antena to jaka oraz, na który nadajnik się kierować.
W tej chwili na pojedyńczej antenie przystawionej do okna mam około 1 Mb.
Jakie realne prędkości mogę osiągnąć na tym terenie.
Na stronie Bt Search nie ma mojej wioski ale od nadajnika w Leszczynie mampo prostej około 5,2 km z nadajnika w Gościnie około 6,5.
Wieś znajduje się między Drozdowem a Kamicą.

Ustawienia rutera mam na automatyczne.

Proszę o podjęcie tematu.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Cyfrowy Polsat , realne dane

Post autor: matek451 »

Kupiłeś złom nie antenę . Kto ci doradził ten tłumik. Jedyne co osiągnąłeś to przeniosłeś punkt poboru na zewnątrz. Tego śmiecia nie można ustawić na konkretny BTS, bo to dookólny złom. Podziękuj temu "fachowemu doradcy' a AK C2 uni do elektrośmieci. Kup jedną z anten http://www.cybertech.com.pl/k8,anteny-l ... 00mhz.html kabel max.10m, do tego konektor http://www.cybertech.com.pl/p33,konekto ... fme-m.html . Ustaw po kolei na Leszczyn, Robuń i Gościno ,wybierzesz ten o najlepszych parametrach. W swojej lokalizacji w Plusie/CP korzystasz z sieci UMTS900 Aero2 a BTS-y w tych miejscowościach.
Maciek_Trzynik

Zakup właśnie został dokonany.
Rozumiem słabą wiedzę sprzedawców ale choć trochę powinni się podszkolić nawet we własnym zakresie czytając to forum.

Dzięki za szybką odpowiedź i pozdrawiam.
matek451
Guru bezprzewodowy

Znalezienie inteligentnego konsultanta graniczy z cudem. Oni mają sprzedawać a nie doradzać, za to im płacą.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Maciek_Trzynik pisze:Rozumiem słabą wiedzę sprzedawców ale choć trochę powinni się podszkolić nawet we własnym zakresie czytając to forum.
Po co? Zadaniem "szarego" sprzedawcy jest sprzedać to co dostał do sprzedania, czyt: wcisnąć klientowi. Jakby mieli lepsze do ty sprzedawali, ale mają co mają.

Świadomy klient sam musi się dowiedzieć czego potrzebuje, pilnując przy tym niezależności źródeł swojej wiedzy.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
bomber
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bomber »

@Maciej Trzynik kompletnie nie rozumiem pomiarów, które opisujesz. Opisywaną antenę należy umieścić jak najwyżej, poza murami i szybami, nazywa się ją przecież kominową, a speedtest robi się najlepiej kompem połączonym przez kabel do rutera.
Dla porównania można wystawić ruter (po odłączeniu anteny) za okno, osiągi powinny być trochę gorsze.
5 km jak na HSPA+ 900 to nie jest duża odległość, antena dookólna powinna wystarczyć, chyba, że sam las między Tobą a nadajnikiem.
Realne osiągi zależą w znacznym stopniu od liczby użytkowników korzystających z Twojego sektora.
Operator nie poleci Ci anteny kierunkowej i ich nie sprzedaje. bo obniża ona poziom usługi w skali całego sektora.
Maciek_Trzynik

Jeszcze raz w skrócie.
Antena zewnętrzna była poza domem około 1m nad dachem ale uchwycenie wyższego poziomu sygnału nie było , podobnie jest gdy dam ruter na poddasze bez anteny zewnętrznej.
Tyle jeżeli chodzi o sygnał.
Co do prędkości to mam teraz antenę zewnętrzną nad dachem i osiągam czasem 2 mb ale niestabilne.
Stąd moje pytanie nt jak polepszyć zasięg i zwiększyć tym samym prędkość.
Dlatego zakupiłem powyższą antenę, jak już dojdzie i zamontuję to dam znać.
W rzeczywistości są u mnie niewielkie górki i doliny oraz trochę drzew .
Poczekam na sprzęt i sprawdzę co w trawie piszczy.
matek451
Guru bezprzewodowy

Testy wykonałeś prawidłowo. Dookólny szmelc zwany AK C2uni przeniósł jedynie punkt poboru sygnału na zewnątrz. Jego zysk na 900MHz to 2-3dBi, Zastosowany do niego kabel H-155 dł. 10m na 900MHz powoduje straty ok 3-4dB więc w rzeczywistości to tłumik nie antena. Na 1800MHz czy 2100MHz te straty sa jeszcze dużo większe. Porządna antena kierunkowa zapewni ci zysk 10-13dBi i powinna poprawić transfer i stabilność połączenia. To legalna antena nie wprowadzająca zakłóceń do sieci operatora. Nie obniża wcale poziomu usług innym użytkownikom wbrew temu co wypisują tutaj niektórzy. Anteny na 900MHz ATK-10/900 i ATK-900 są produkowane przez Dipol i wykorzystywane przez użytkowników od 8 lat. Początkowo używane do 2G na GSM900 , obecnie do 3G i UMTS900 wszystkich operatorów.
Maciek_Trzynik

Sprawdziłem Twoje sugestie jeszcze w innym miejscu , i powiem szczerze że zakupiony przeze mnie zestaw powinien poprawić osiągi internetu.
Także szczerze dziękuję za odpowiedź na mój post.

Pozdro.
bomber

matek451 pisze:Nie obniża wcale poziomu usług innym użytkownikom wbrew temu co wypisują tutaj niektórzy.
Skąd wiesz, że nie obniża? Masz kontakty osobami zawodowo zajmującymi się obsługą sieci radiowej? Jeśli nie, to może warto sobie zadać pytanie dlaczego operator nie sprzedaje anten, które istotnie powiększałyby mu zasięg?

[ Dodano: 2014-07-11, 11:28 ]
Maciek_Trzynik pisze: Co do prędkości to mam teraz antenę zewnętrzną nad dachem i osiągam czasem 2 mb ale niestabilne.
No to trudno mi powiedzieć, na 4 km wystarczała mi podobna antena dla LTE 1800, gdzie tłumienie sygnału jest dużo większe. Z kierunkową oczywiście spróbować Tobie nie zaszkodzi poza dodatkowym wydatkiem.
matek451
Guru bezprzewodowy

Piszesz kolejne bzdury, doszukujesz się nie wiadomo czego. Operator pozostawia wybór anteny użytkownikowi, anteny ich dobór i sprzedaż nie są głównym celem jego działalności. Pasywne urządzenia jakim są anteny nie wprowadzają zakłóceń do sieci. Na oficjalnym forum Plusa pracownicy forum polecają w wielu przypadkach( duże odległości od BTS-a) właśnie anteny kierunkowe uznanych producentów :Dipola, Cybertecha. Czy gdyby miały zły wpływ na działanie sieci to czynili by to? Wprowadzasz zamieszanie na forum, brak ci podstawowej wiedzy więc nie zaniżaj poziomu i nie wprowadzaj użytkowników w błąd.
bomber

Nie odpowiedziałeś na moje pytanie, masz kontakt z osobami zawodowo utrzymującymi sieć radiową? Konsultowałeś się z nimi? Bo ja kiedyś tak, w tej właśnie kwestii.
Operator pozostawia wybór? To czemu "wciska" całą paletę "śmieci" jak to nazywasz a nie daje wyboru kupna u niego anteny, która zwiększałaby mu zasięg? Zwracam uwagę, że pytanie powtarzam. Nie uważam, aby to co piszesz o forum Plusa dowodziłoby czegokolwiek. Zdajesz sobie sprawę, że 99% użytkowników usługi o której piszemy nie wie co to antena kierunkowa?
Czy ja pisałem gdzieś o "zakłóceniach"? Czemu przekręcasz?
Zwracam Twoją uwagę, że antena jest podłączona już do urządzenia aktywnego.
Jakiej "podstawowej wiedzy" mi brakuje? Owszem, nie jestem inżynierem RF, ale tym forum to raczej rzadkość. Zakładam, że jednak taki ktoś tu się pojawi i wyjaśni Ci jak to jest z antenami kierunkowymi.
matek451
Guru bezprzewodowy

Na forum i w internecie jest mnóstwo na temat działania anten, proponuję douczyć się. Pisałeś o obniżaniu "poziomu usług w ramach sektora"( co to jest w twoim mniemaniu?) przez kierunkową antenę zewnętrzną na wybrane pasmo co jest kompletną bzdurą. Jeśli uważasz inaczej podaj dowody na to. Urządzenia pasywne nie wpływają w ten sposób na wydajność sieci. Nie ogarniasz tematu,np. każdy dostawca lokalnego internetu radiowego używa jako anten klienckich anteny kierunkowe na 2,4MHz lub 5GHz a najczęściej zewnętrznych punktów dostępowych z wbudowaną antena kierunkową. Więc jakich fachowców chcesz pytać, po co mam rozmawiać z nimi, o oczywistych faktach? Mam dostateczną wiedzę na temat sieci radiowych i anten więc co i kto ma udowodnić mi, ze anteny kierunkowe na wybrane pasmo obniżają poziom usług :szok: Wg. ciebie jedyne słuszne anteny , to te które oferuje Plus/CP. Zapewniam cię, że w większości lokalizacji te anteny są bezużyteczne a jedynym wyjściem jest zastosowanie anteny kierunkowej na określone pasmo( nawet doradcy Plusa polecają). Twoje posty to demagogia, ludzie poszukują tutaj sprawdzonych, legalnych metod poprawy sygnału a ty wprowadzasz ich w błąd, min autora tego tematu.
bomber

matek451 pisze:Jeśli uważasz inaczej podaj dowody na to.
"Dowodów" nie podam, moja wiedza pochodzi od inżynierów RF operatora, którzy rekomendowali negatywnie wprowadzenie do sprzedaży anten kierunkowych z tych właśnie powodów. Nie będę weryfikował tej wiedzy w Internecie. Jeśli byłoby prawdą to co piszesz, to wynikałoby z tego, że na wskutek czyjegoś błędu CP i Plus tracą od lat mnóstwo kasy.
matek451 pisze:Więc jakich fachowców chcesz pytać
Gdzie i kogo ja chciałem pytać?
matek451 pisze: każdy dostawca lokalnego internetu radiowego używa jako anten klienckich anteny kierunkowe na 2,4MHz lub 5GHz
Ale ja się odezwałem w kwestii HSPA+, a nie o lokalnych dostawców np. WiFi. Nie twierdzę, że w WiFi jest tak samo.
matek451 pisze:Wg. ciebie jedyne słuszne anteny , to te które oferuje Plus/CP.
Poproszę cytat tej mojej rzekomej wypowiedzi.
matek451 pisze:Zapewniam cię, że w większości lokalizacji te anteny są bezużyteczne
Jak zmierzyłeś, że to jest >50% i czego? Jeśli masz na myśli powierzchnie zasięgu, to znane mi mapy operatorów są liczone na outdoor i w zdecydowanej większości powierzchni zasięgu w zupełności powinno wystarczyć "przeniesienie za okno".
matek451 pisze:jedynym wyjściem jest zastosowanie anteny kierunkowej
Gdyby było prawdą to co piszesz, to by znaczyło, ze większość klientów musiała zakupić anteny kierunkowe, w co uwierzyć trudno.
matek451 pisze:ludzie poszukują tutaj sprawdzonych, legalnych metod poprawy sygnału
Drugi raz powtarzasz słowo "legalnych". Czy ktoś się tu wyraził, że anteny kierunkowe (jak mniemam) są nielegalne? Jeśli tak, to znów poproszę o cytat.

W dalszym ciągu nie odpowiadasz na pytanie, czemu operator nie sprzedaje anten kierunkowych tylko takie, które są wg Ciebie "bezużyteczne w większości lokalizacji".

Przyznam ze smutkiem, że jestem zmęczony wytykaniem Twoich nieścisłości, otrzymywanymi epitetami, przypominaniem o braku odpowiedzi na pytanie. Od osób z którymi dyskutuję wymagam zwykle nieco więcej.
matek451
Guru bezprzewodowy

Dyskusja z tobą jest pozbawiona sensu. Jeśli dla ciebie mapy operatorów są wiążące to gratuluję optymizmu. Podobnie myśli większość klientów i stąd później płacz i narzekanie , że nie działa a na mapie był zasięg. Anteny sprzedawane przez Plus/CP służą jedynie do przeniesienia miejsca poboru sygnału na zewnątrz i tyle, nie zapewniają żadnego zysku na 900MHz a na 1800MHz i 2100MHz wręcz tłumią sygnał. Takie są prawa fizyki i tłumienność kabli na tych częstotliwościach pożera ich teoretyczny zysk 2-3dBi. Działają tylko w pobliżu BTS-a, przy większych odległościach są bezużyteczne szczególnie na wyższych częstotliwościach. Poczytaj opinie o nich użytkowników, którym ci twoi fachowcy rekomendowali te wynalazki.Taniej wyjdzie umieszczając modem na zewnątrz. Przy większych odległościach antena kierunkowa jest niezbędna, a większość użytkowników musi liczyć się z jej zastosowaniem jesli chce korzystać bezproblemowo z mobilnego.Póki co BTS-y nie są stawiane co 5 km. Porównanie z WiFi jak najbardziej właściwe, tylko częstotliwość inna. Pytanie czemu Plus/CP nie sprzedaje innych anten kieruj do nich , nie do mnie. Nie wiem jaka jest polityka firmy w tej sprawie. Pracownicy Plusa rekomendują anteny sprzedawane przez operatora z wiadomych powodów, żyją z tego. To zrozumiałe nawet dla małego dziecka. Twoja sprawa, że bierzesz to za pewnik zamiast poczytać jak jest naprawdę. Nie trać czasu na śledzenie moich wypowiedzi tylko sam doradzaj ale uczciwie zamiast robić reklamę produktom Plusa/CP. Jeśli chcesz dyskutować o antenach poczytaj o nich i teorii związanej z szeroko pojętą komunikacją radiową. Konsultanci i fachowcy z Plusa to ostatni nauczyciele w tym temacie
bomber

matek451 pisze:Jeśli dla ciebie mapy operatorów są wiążące to gratuluję optymizmu.
Gdzie napisałem, że są "wiążące"? Poproszę znów o cytat, a nie podałeś dwóch poprzednich odnośnie moich rzekomych wypowiedzi, które wymyśliłeś. Jako, że takich cytatów nie ma to zmuszony jestem stwierdzić, że przekręcasz moje wypowiedzi w trybie notorycznym. Wystarczyłoby napisać, rzeczywiście przekręciłem, przepraszam.
matek451 pisze:i tyle, nie zapewniają żadnego zysku
Zapewniają zysk w stosunku do modemu umieszczonego wewnątrz budynku, przeczysz sam sobie. Myślę, że w tym nie ma Twojej złej woli, po prostu nie umiesz się wyrażać w sposób precyzyjny.
matek451 pisze: Działają tylko w pobliżu BTS-a,
Nie wiem co masz na myśli pisząc "pobliże", ale chciałem zwrócić uwagę, że pierwszym pierścieniem wokół stacji jest indoor, czyli w jego pobliżu nie trzeba mieć żadnej anteny. Anteny "śmiecie" przydają się gdzieś między indoorem a skrajem outdooru.
matek451 pisze: a większość użytkowników musi liczyć się z jej zastosowaniem jesli chce korzystać bezproblemowo
Ponawiam pytanie o "większość", jak policzyłeś ile użytkowników używa anten kierunkowych czy też musi się liczyć z ich używaniem?
matek451 pisze:Poczytaj opinie o nich użytkowników
Mam czerpać wiedzę na podstawie opinii być może promila użytkowników, którzy mieli akurat problem i napisali o tym w Internecie??? :rotfl:
matek451 pisze:Taniej wyjdzie umieszczając modem na zewnątrz.
Mogłoby być taniej, tylko że modemy nie lubią wilgoci i mogłoby wyjść jednak drożej . Czasem też klient chce mieć większą swobodę w umieszczeniu modemu, toteż wymyślono anteny, które nazywasz śmieciami
matek451 pisze: Pracownicy Plusa rekomendują anteny sprzedawane przez operatora z wiadomych powodów, żyją z tego. To zrozumiałe nawet dla małego dziecka.
Mógłbyś zdradzić po co to napisałeś? Ja o to nie pytałem, a rzeczywiście jest to oczywiste.
matek451 pisze:Twoja sprawa, że bierzesz to za pewnik zamiast poczytać jak jest naprawdę.
Hmm, właściwie jeśli byłbyś uprzejmy podrzucić mi jakiś artykuł, który stwierdza brak przeciwwskazań co do stosowania anten kierunkowych w HSPA+ lub LTE z puntku widzenia operatora, to chętnie się zapoznam i być może odświeżę kontakty z radiowcami operatora. Hmm, właściwe to można byłoby kupę kasy za takie info zarobić, bardzo proszę, podrzuć!
matek451 pisze:Konsultanci i fachowcy z Plusa to ostatni nauczyciele
Hmm, ja mówiłem o fachowcach (inżynierach RF), a nie konsultantach. Poza tym przecież nie pochwaliłeś się znajomościami z tymi inżynierami. Czyli obrażasz kogoś z kim nie miałeś kontaktu. Bardzo to o Tobie źle świadczy.

[ Dodano: 2014-07-11, 15:56 ]
matek451 pisze:Póki co BTS-y nie są stawiane co 5 km
No nie są, nikt ich przecież nie stawia zgodnie z kratownicą. Jak są umieszczane to wiesz przecież sam, znasz btsearch. Co właściwie chciałeś przez to powiedzieć?
Bari
Stały użytkownik forum

Post autor: Bari »

Z tą anteną dookolną to jak najbardziej prawda, mam przykład z praktyki z zeszłej niedzieli. Internet chodził fatalnie, nie dość że powoli to jeszcze przerywało, choć sygnał był na poziomie -89 dBm. Przeniosłem się bliżej okna, -83 dBm, dalej źle. Podłączyłem antenę zewnętrzną (taką dookólną, na każdą częstotliwość, czyli na żadną) i co? Sygnał -91 dBm. Także jak do kogoś nie przemawia teoria, to ma ode mnie przykład z życia.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

matek451, bomber ochłonijcie troszkę. Wasze wywody ciężko się czyta a wycieczki osobiste nie są tu mile widziane. Myślę że w tym wątku powiedzieliście już wszystko.
Nie pomagam na PW!
bomber

Jeśli o mnie chodzi to nie potrzebuję "ochłonąć".
Myślę, że dobrze byłoby jednak gdyby moderator zadał sobie jednak trochę trudu i przeczytał te "wywody". Przypominam, że posty matka w tym wątku zgłaszałem już do moderacji, jako m. in. obrażające mnie. Czy była jakaś reakcja? Bo nic mi o niej nie wiadomo.
Jaka jest na tym forum polityka odnośnie irracjonalnych twierdzeń w które brnie tutejszy "guru"? Polecam lekturę "wywodów", pod koniec jest już wręcz zabawnie.
Dlaczego pozostawia się bez konsekwencji notoryczne przekręcanie przez wypowiedzi przez "guru" innego użytkownika? W "wywodach", znajdziesz przykłady, moje prośby o cytaty przypisanych mi wypowiedzi i poglądów pozostały bez odpowiedzi
Czy nie zwróciło Twojej uwagi, że guru matek451 może brać kasę za promocję produktów cybertecha? Idąc za jego radą zajrzałem na inne forum i znalazłem w pierwszej minucie jego wypowiedź, gdzie poleca antenę kierunkową komuś kto ma 60 Mb/s transferu indoor i mieszka "pod masztem", a antenę kierunkową doradzoną przez matek451 musiał zwrócić (link na życzenie). Ile takich "porad" jest na tym forum?
matek451
Guru bezprzewodowy

Jeśli faktycznie nie masz co robić to popisz sobie na forum takie posty. Na pewno nie przybędzie ci "pomógł"po nich. Nie zamierzam dać ci się sprowokować. Stosuję się do zaleceń moderatora. A tutaj link http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2859203.html Za kasę od Cybertecha kupuję właśnie nowe Ferrari :D
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

matek451 pisze:Stosuję się do zaleceń moderatora.
Nie bardzo, moje zalecenie to "Milczenie jest złotem" i riposta na każde stwierdzenie innego użytkownika nie do końca ma sens. To forum publiczne, każdy ma prawo do własnego zdania a ciągnięcie pewnych dyskusji na siłę nie ma sensu. To realne życie a wirtualna rzeczywistość. Tu nie miejsce na przekonywanie innych do swoich poglądów.
Nie pomagam na PW!
sunnyluk
Użytkownik forum

Post autor: sunnyluk »

Nie chcę zakładać nowego tematu dla raczej błahej sprawy, otóż mam LTE z CP, który działał w miarę OK (transfer ok. 15/2 Mbps), zaoferowali mi za grosze patyczki AK C2 Uni, zamontowałem, podłączyłem pod mój E3276, zasięg z ok 60% wzrósł do ok 93%, transfery ciągłe 20/13 Mbps, czuć było poprawę, pingi mniejsze.
Jednak co kilka dni muszę resetować router, zwiesz się, nie wiem o co biega, było tak już przed montażem anteny zewn. Nagle wczoraj zniknął net, po resecie zasięg 51%. Odłączyłem antenę, reset, podłączałem, ciągle 51%, jakby anteny nie było.

Pomyślałem, że może jest źle podłączona (pionowa pod wejście w modemie na poziomą i odwrotnie), w żadnym configu zasięg nie wzrosnął z 51%.

Powiedzcie mi czy mogło się coś uszkodzić w modemie/antenie podłączając polaryzację "odwrotnie"???

Wiem, że muszę na 100% sprawdzić, który kabelek jest z patyczka "pionowego" i na 100% dobrze podłączyć, ale to jutro, dzisiaj antenka jest odłączona.
ODPOWIEDZ