2100 mhz 10 km od nadajnika

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cegulla
Specjalista bezprzewodowy-junior

2100 mhz 10 km od nadajnika

Post autor: cegulla »

Witajcie! Nie bardzo wiedziałem gdzie się skierować to napisałem tu. Czy odległość w linii prostej 9km od btsa 3G 2100 jest duża ? Teraz gdy play wprowadził ofertę bez limitu w 3G to bym zaryzykował zmianę wimaxa na 3g z play. Według strony plusa akurat u mnie kończy się zasięg HSPA+DC, którzy przecież jest na 2100 to skoro nadajnik play stoi obok plusa to i zasięg powinien być taki sam. Oczywiście w grę wchodzi kupno anteny kierunkowej. Pomyślałem, że skoro mam zasięg LTE to i to powinno być. Prędzej bym podłączył się pod LTE, ale boję się, że mnie będzie rozrywać. W końcu na 2100 chyba z transferami tragedii nie będzie, zwłaszcza, że to siec pojemnościowa nieprawdaż ?
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Re: 2100 mhz 10 km od nadajnika

Post autor: darekka »

Z tego co widzę na mapie zasięgu Play http://4glte.play.pl/ jesteś w zasięgu LTE więc nie powinno być problemu.Wg pozwoleń radiowych nadajnik masz Żuromin, Wyzwolenia 35/37 i Żuromin, Lidzbarska 50 szczegóły http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 06&zoom=15 .

Podaj dokładniejszą lokalizację w, której zamieżasz korzystać z internetu bo powyższe dotyczy miejscowości z twojego podpisu. Na zżucie poniżej masz zasięg LTE Play na zewnątrz budynków.
darekka
cegulla

Z podpisu to tak ogólnie. Mieszkam w Sinogórze. Szok. Według mapy na stronie play mam zasięg LTE na zewnątrz budynku. Zasięg faktycznie jest w realu sęk w tym, że telefon nie chce mi się z nim połączyć. Mapa plusa pokazuje, że nie mam żadnego zasięgu, dziwne. Ale plusem to i tak nie jestem zainteresowany ;)
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

I to już coś konkretnego wiemy.Wg. mapy zasięgu LTE Playa w Twojej miejscowości są ślady zasięgu co już dobrze wruży ale w tej sytuacji bez testu praktycznego(starter Play) się nie obędzie ale widzę spore szanse na LTE z anteną zewnętrzną(zresztą większe niż na HSPA(LTE ma niższą częstotliwość a więc większy zasięg niż UMTS2100).

Skombinuj modem LTE(od kogoś najlepiej) starter Play z LTE i wskakuj na dach w celu obadania konkretów. Jak masz taką opcję to pożycz antenę panelową na LTE1800(od biedy to i panel na UMTS2100 może wystarczy).

Z tego co obadałem do najbliższego BTS masz około 8,5km a są na forum koledzy co i z 13km mają dobrze działajace LTE z Play: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=489989#489989 więc jeśli masz zasięg na telefonie to z anteną Cybertecha lub Sorensen nie powinno być problemu.

Ten telefon to ma chociaż LTE i czy karta ma dostęp do tej technologii?

[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2014-10-02, 16:33 ]
Kategoryczny zakaz umieszczania map operatora na serwerze forum!
Ostatnio zmieniony 2014-10-02, 15:28 przez darekka, łącznie zmieniany 3 razy.
darekka
cegulla

Tak tylko pojawia się problem stabilności, czy taki internet z anteną może działać stabilnie.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Patrz post wyżej :roll:
Jeśli chodzi o testowanie stabilności takiego neta nie chcąc się pakować w umowę proponuję testowanie kilkumiesięczne darmowego LTE Play na starterze Playa lub RedBullMobile(warunek posiadanie 30zł i ważności połączeń wychodzących). W takiej sytuacji to nic nie ryzykujesz, bo umowy brak a sprzęt i tak się przyda.
darekka
cegulla

Sęk w tym, że nie mam od kogo pożyczyć modemu i anteny :( Wszyscy albo jeżdżą na WiMaxie z multimedii albo na jeszcze starych CDMA, więc tu jest problem, ale można go rozwiązać i pożyczyć z play na 7dni ;) Tylko gorzej z anteną. Obstawiam, że play anten jakości sorensena nie wypożycza i to jest problem. W weekend postaram się wejść na dach z telefonem. Co do tej mojej karty to już nie raz korzystałem z niej w LTE w nieco większych miejscowościach niż moja, choćby i w Żurominie.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Jeśli chodzi o antenę to kupując przez internet(np .All.gro) od firmy masz 10dni na zwrot(oczywiście zalecam ostrożność podczas testowania aby jej nie porysować itp). Koszt całkowity to koszta dostawy zwrotnej(kurier 15zł.), bo za zakup zwrócone zostaną.
darekka
cegulla

Kurde jak zajrzałem do ofert playa to szoku doznałem. Trochę mają drogo. 79 zł miesięcznie z routerem to trochę dużo :/ Nie da się zrobić tego taniej ? Kupno sprzętu też tak trochę mi nie na rękę gdyż router kosztuje jakieś 500zł i do tego antena 200 to razem 700 zł! Gdyby to była pewna inwestycja to co innego, ale tak w ciemno ?
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Jakie 700? TP-Link MR3420v2 jakieś 130zł. modem np.Huawei E3372-sam wczoraj kupiłem nowy za -199zł(ewentualnie E3272,E3276 a od biedy i E398) .Razem 330zł plus antena max.200.
W razie wpadki można opchnąć z niewielką stratą a może i z wyjściem na 0.
Do tego Nielimitowane LTE na starterze Play lub RBM i zero strachu o umowę, bo jej nie ma. Jak wszystko będzie OK to po jakimś czasie testowania można myśleć o umowie choć do końca roku w RBM masz 200GB(w praktyce mojej i forumowiczów nie ograniczają prędkości po tych 200GB) za free w LTE bez umowy a puźniej może przedłużą promocję ewentualnie umowa w Play.
Ostatnio zmieniony 2014-10-02, 16:05 przez darekka, łącznie zmieniany 1 raz.
darekka
cegulla

Pomyślę nad tym. Takie rozwiązanie było by ok, tylko że by mieć pewność iż play po nowym roku nie wycofa się z nielimitowanego internetu na karcie.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Takiej pewności nigdy nie ma.Dla przykładu podam, iż Plus ze swoim PowerLTE zrobił ludzi tak w karolka, że szok(mają umowy i nic nie poradzą).Dokładnie mieli mieć nielimitowane LTE a w praktyce dostają lejek nawet 0,5(pół)Mb(Megabita) często już po niewielkim przekroczeniu pakietu podstawowego. Ci to mają problem, bo dla nowych klientów Plus od 1.10 każe za niby nielimitowane LTE bulić dodatkowe 10zł oraz ograniczył maksymalną prędkość po limicie do 30Mb(niewiadomo po jakim transferze dostaną lejek).
W naszym przypadku powinniśmy się cieszyć z tego co mamy bez umów i za darmo.
darekka
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Patrząc na ostatnie praktyki Plusa obawiam się że Play pójdzie w podobne praktyki no BTSy już zaczynają pękać w szwach....

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
cegulla

Znam praktyki plusa, gdyż śledziłem wątek o ich internecie na plus forum. Ostatnio taki wynik uzyskałem będąc obok w miejscowości Żuromin. Jak widać to <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nie jest pękanie w szwach. W playu jest o tyle lepiej, że mają tam napisane: Mogą ograniczyć do 2mb/s po 100GB. Takie warunki mogą być.

http://www.speedtest.net/my-result/a/981988030
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Wszyscy mogą ograniczać a wyniki polecam sprawdzić kilka razy na dobę i w godzinach szczytu ;)

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

W RBM do 2Mb po 200GB ale tak jak napisałem jeszcze chyba nikt na forum nie otrzymał lejka a niektórzy przetransferowali grubo ponad 400GB/msc(ja zwykle około 250GB),dodam, iż jeśli się uruchomi usługę Nielimitowany YouTube to dodatkowo transfer z niego nie jest wliczany w te 200GB. Sądzę, że oferta niezła dodatkowo bez lojalki a co do słynnych "czerwonych lampek" na BTSach Play to jeszcze trochę brakuje. U mnie to tak działa z ponad 5km przez las(2,5km) Obrazek Obrazek Obrazek ,sam modem w miejscu anteny wyciągał 20Mb. A koledzy mają dużo lepsze wyniki.
darekka
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Przecież ja nie mówię że każdy BTS siada. Ten z którego ja korzystam ma wyniki jak z podpisu ale już w godzinach wieczornych jest nawet 30/15 więc coraz słabiej

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Nie twierdziłem tego ale jeśli chodzi o spadki osiągów w godzinach szczytu telekomunikacyjnego to norma (nawet łącza kablowe słabną wieczorami) ale jeśli chodzi o Play(jeden z beneficjentów aukcji LTE1800) to musi on zbudować minimum połowę z 3200 zaproponowanych nowych lokalizacji BTS z LTE w miejscach słabo zaludnionych(gminy wiejskie i miejscowości poniżej 100tyś.mieszkańców)więc pojemność w związku z powiększeniem gęstości BTSów w tych rejonach powinna ulec poprawie, a co za tym idzie osiągi nie powinny mocna spaść.
darekka
cegulla

Jeszcze Lte800 zapewne znacząco odciąży 1800.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Kiedy to będzie skoro z aukcją się już tyle czasu bujają. Wg. polskiego scenariusza będzie aukcja a w niej wygrani znając realia ci przegrani zrobią wszystko(odwołania itp.) aby opóźnić konkurencję w rozwoju sieci w tej częstotliwości. Cieszmy się LTE1800, bo inne późno nadejdą...
Ostatnio zmieniony 2014-10-02, 19:27 przez darekka, łącznie zmieniany 1 raz.
darekka
Awatar użytkownika
elcidx

Post autor: elcidx »

Co do Play i RBM na kartę i darmowego LTE to na pewno zostanie "zlikwidowany" w nowym roku, Play nie jest świętym Mikołajem i musi zarabiać (a może się mylę?)
Ale mam nadzieję, że zaproponują coś ciekawego jeszcze na kartę, aby nie było potrzeby wiązania się umową :)

Od początku w Play podobało mi się to, że mają napisany jasno regulamin, co może być prze określonym scenariuszu a nie jak w Plusie, że mamy prawo założyć lejek ale nie powiemy kiedy :)
Obecnie pozostaje być po prostu dobrej myśli.
Tu jest podpis.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Kto ich tam wie ale z marketingowego punktu widzenia poprzez ten darmowy internet LTE mają darmowy i pozytywny pijar oraz darmowe testy sieci, a użytkowników LTE w Play na kartę i RBM nie jest w porównaniu z resztą klientów zbyt wielu(mało kto wie o takiej możliwości, a salony wciskają umowy). Dodatkowo przecież mają naszą kase z doładowań, a to już daje jakieś wpływy(więc bycie Mikołajem nie jest takie oczywiste).
Dodatkowo dobrze wruży obniżka cen pakietów internetowych w RBM http://www.my-mobile.com.pl/index.php/2 ... ll-mobile/ .
darekka
Awatar użytkownika
elcidx

Akurat takie ceny są już od dawna w Play na kartę.
Tu jest podpis.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Piszę przecież o RBM, który był akurat w tej kategorii gorszy od Play ale wygrywał w kategorii lejek po 200GB LTE 2Mb v 32kbps (oczywiście RBM to wirtualna marka Play).
darekka
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Czemu wygrywał ?

W Play na kartę też mamy 200 GB

Co jest w sumie śmieszne bo w przypadku abonamentu limit regulaminowy to 100 GB ;)

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Wygrywa jak już wspominałem tym, że po 200GB Play może obciąć prędkość do 32kbps, a RBM obciąć może do 2Mb(jest różnica) ale na szczęście tego nie robią(choć kto wie jak długo tak będzie). Łatwiej chyba podziałać na necie z prędkością 2Mb czy 32kbps?.
darekka
Awatar użytkownika
elcidx

Coś nieuważnie czytałeś regulamin Playa, tam też ucinają do 2Mb w razie czego.
Tu jest podpis.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Na 32kbps nie da się działać :-) to fakt. Jak będzie respektowany regulamin i co będzie po Nowym Roku czas pokaże...

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Mój błąd-coś mi się musiało pomerdać z tymi 32kbps :facepalm:
darekka
cegulla

A jak jest z gwarancją w przypadku gdybym kupił na allegro modem ? Przykładowo załóżmy, że sprzedający ma modem z cyfrowego polsatu i teraz bym ja w razie jego awarii mógł iść zanieść na bezpłatną naprawę gwarancyjną czego będę potrzebował ? Dowód zakupu ? Mam nadzieję, że nie wymagają umowy na internet.
ODPOWIEDZ