Router TP-LINK WR720N jako Access Point
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router TP-LINK WR720N jako Access Point
Witam, mam problem z ustawieniem routera tp-link wr720n jako access point. W panelu routera nigdzie nie mogę znaleźć opcji zmiany jego ustawień tak aby chodził właśnie jako ap. Zastanawiam się czy trzeba zrobić to bardziej manualnie wg. ustawień w panelu a jeśli tak to w jaki sposób? Dołączam zdjęcie panelu tegoż routera. Router dostępowy jest bez żadnego hasła.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Router TP-LINK WR720N jako Access Point
wolas99, co rozumiesz przez "działanie jako AP"?
-
Jako punkt dostępowy do internetu. Czyli podłączam pod ten router np. dekoder satelitarny i mam dostęp do neta na nim do neta.
-
- Stały użytkownik forum
A co stoi na przeszkodzie? Jeśli inne urządzenia mają dostęp do internetu to nie ma powodów dla których dekoder miałby nie mieć.wolas99 pisze:Czyli podłączam pod ten router np. dekoder satelitarny i mam dostęp do neta na nim do neta.
Tylko dekoder musi mieć adresacje z tej samej podsieci w Twoim przypadku 192.168.0.0 i jako bramę domyślną ustawiony adres routera. Jak masz dhcp to wystarczy podpiąc jak nie to musisz przypisać statyczny adres na dekoderze.
-
No tak ale router ten drugi jako ap musi się przecież zalogować do głównego routera (muszę wskazać mu jakby drogę), bo przecież sam się nie zaloguje. Tak robiłem na wr543g i zawsze mi wyszukiwał dostępne połączenia i tylko wybierałem i się ładnie łączył i wtedy dostęp już miał. Tutaj brakuje mi tej opcji w automacie, wydaje mi się że muszę to zrobić wszystko ręcznie i teraz pojawia się pytanie jak?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
wolas99, ty nie chcesz trybu AP tylko Client. A ten router go najwyraźniej po prostu nie posiada.
-
No ok możliwe, że źle to ująłem to co powinienem zrobić, dhcp na routerze mam, ip zmienić tego routera drugiego? Bo na razie nie widzi tego routera głównego podczas wyszukiwania. Chyba, że mam zmienić router to wtedy proszę o poradę na co w cenie ok 50 zł (nowego).
-
- Guru bezprzewodowy
Możesz podpiąć go tylko po LAN do routera głównego i skonfigurować jako AP. Po WiFi się nie połączy. Pozostaje zakup WR-743 lub 8level WRT-150, WRT-300 i konfiguracja AP Client.
-
Ok, dzięki za pomoc zdecyduje się na WR-743, tam konfiguracja przebiega już jak w wr543g?