Kompletowanie sprzętu HSPA+
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Kompletowanie sprzętu HSPA+
No dobra ale antena ktorą zalinkowales wcale nie jest na 900Mhz, które nawiasem mówiąc nie ma dc. W prędkości na u900 rzędu 8Mb/s tez raczej nie ma co liczyć. Nie twierdze ze nikt takich nie osiąga,ale ciezko o nie
ZTE MF 283+
E3372s-153 Hilink+WR1043ND Gargoyle
Orange FreeNet 10GB+ORANGE LTE DOMOWY
PLUS INTERNET 15GB
PLUS INTERNET 15GB
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Na tym maszcie Orange którego łapię sygnał 3 G bez anteny zewnętrznej ,jest też T-Mobile NetWorks! muszę chyba kupić starter aby zobaczyć jak to działa.
-
- Początkujący użytkownik forum
Z racji tego, że jest to mój pierwszy post witam wszystkim bardzo serdecznie.
O dwóch dni również jestem w posiadaniu D-Link DWR 923. Kupiłem go bez dwóch antenek. Do nadajnika mam 300-400m, a na stronie routera pokazuje zasięg 90% i informacje, że łączy się z UMTS, WCDMA 2100. Jednak prędkości jakie osiągam to max DL 8-10Mb/s i UL 1-2Mb/s. Próbowałem go postawić w wielu miejscach w mieszkaniu i to najlepsze prędkości jakie udało mi się uzyskać. Mam kartę z Orange. Czy jest szansa na lepszą prędkość? Czy kupno tych antenek(wydatek pewnie 80-100zł) mogłoby coś poprawić?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
O dwóch dni również jestem w posiadaniu D-Link DWR 923. Kupiłem go bez dwóch antenek. Do nadajnika mam 300-400m, a na stronie routera pokazuje zasięg 90% i informacje, że łączy się z UMTS, WCDMA 2100. Jednak prędkości jakie osiągam to max DL 8-10Mb/s i UL 1-2Mb/s. Próbowałem go postawić w wielu miejscach w mieszkaniu i to najlepsze prędkości jakie udało mi się uzyskać. Mam kartę z Orange. Czy jest szansa na lepszą prędkość? Czy kupno tych antenek(wydatek pewnie 80-100zł) mogłoby coś poprawić?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
JKvdh, antenki te raczej niewiele dadzą. Jaki masz sygnał? Sprawdzisz to w panelu administracyjnym, albo w ustawieniach sieci 3G (nie mam chwilowo dostępu do routera).
Próbowałeś wystawić router na parapet, na zewnątrz? Jeśli to da jakąś poprawę to będziesz wiedział czy sieć jest słabo wydolna w twojej lokalizacji czy to problem zasięgu (ustawienia routera w doku).
Za taką cenę jaką trzeba wydać na dwie antenki, które prawdopodobnie niewiele dadzą, lepiej kupić antenę kierunkową i ją zamontować na zewnątrz.
Próbowałeś wystawić router na parapet, na zewnątrz? Jeśli to da jakąś poprawę to będziesz wiedział czy sieć jest słabo wydolna w twojej lokalizacji czy to problem zasięgu (ustawienia routera w doku).
Za taką cenę jaką trzeba wydać na dwie antenki, które prawdopodobnie niewiele dadzą, lepiej kupić antenę kierunkową i ją zamontować na zewnątrz.
-
Router stoi cały czas pod oknem - nadajnik jest tak jak mówiłem 300-400m w linii prostej wzdłuż ulicy, więc jedyne co może przeszkadzać to moja okno+drzewa itp. Problemów być nie powinno, chodziło mi raczej o to, czy te antenki są niezbędne, ale z tego co widzę, działają na tej samej zasadzie co anteny zewnętrzne, czyli wzmacniają sygnał, ale u mnie problemów zasięgiem nie powinno być.
Wcześniej router stał na parapecie - 90% zasięgu, teraz router stoi na wysokiej półce przy samym parapecie i jest 100%(stoi też ok 1m przy tv ale chyba nie powinno być problemów z zakłóceniami). Siła sygnału wynosi (-77dbm). Jutro spróbuje wystawić router na zewnątrz, ale nie wiem czy to coś da, bo balkon jest wbudowany, więc po każdej stronie są ściany.
[center]

[/center]
Wcześniej router stał na parapecie - 90% zasięgu, teraz router stoi na wysokiej półce przy samym parapecie i jest 100%(stoi też ok 1m przy tv ale chyba nie powinno być problemów z zakłóceniami). Siła sygnału wynosi (-77dbm). Jutro spróbuje wystawić router na zewnątrz, ale nie wiem czy to coś da, bo balkon jest wbudowany, więc po każdej stronie są ściany.
[center]

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Szyby mają domieszkę metali i wbrew pozorom nieźle tłumią sygnał. U ciebie jednak jest od bardzo dobry. Prędkości jakie osiągasz wynikają raczej z obciążenia stacji bazowej.
-
Udało mi sie ustawić router tak, żeby sygnał był na -72dbm i lepiej już pewnie nie będzie(a nie jest też chyba tak źle).

Wiadomo coś, kiedy będzie uruchomione LTE na 800/900/2600? Czytałem gdzieś, że w 2016 r. podobno najwcześniej... Gdyby się udało uruchomić wcześniej, ten router w końcu mógłby stać się na prawdę super sprzętem za taką cenę.

Wiadomo coś, kiedy będzie uruchomione LTE na 800/900/2600? Czytałem gdzieś, że w 2016 r. podobno najwcześniej... Gdyby się udało uruchomić wcześniej, ten router w końcu mógłby stać się na prawdę super sprzętem za taką cenę.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
JKvdh, sygnał nie jest jakiś powalający.
Sam mam ten router i czekam na LTE 800/2600. Aukcja podobno ma być zakończona do końca tego roku, ale uruchomienia tej sieci nie spodziewam się w pierwszym półroczu 2015 r.
Sam mam ten router i czekam na LTE 800/2600. Aukcja podobno ma być zakończona do końca tego roku, ale uruchomienia tej sieci nie spodziewam się w pierwszym półroczu 2015 r.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Z antenkami byłoby jeszcze lepiej. 100% zasięgu to nie jest zasięg pełny,patrząc na Twoje dbm.
Co do 800 juz dawno by było gdyby nie odwlekali z pozwoleniami Sferii. Ogryzek co prawda,ale zawsze coś. Ciekawe jak by chodziło te 5 MHz. Prędkości pewnie podobne jak w hspa+dc. Może chociaz pingi byłyby niższe. Może przekonamy się już po nowym roku? Jest artykuł na telko na ten temat
Co do 800 juz dawno by było gdyby nie odwlekali z pozwoleniami Sferii. Ogryzek co prawda,ale zawsze coś. Ciekawe jak by chodziło te 5 MHz. Prędkości pewnie podobne jak w hspa+dc. Może chociaz pingi byłyby niższe. Może przekonamy się już po nowym roku? Jest artykuł na telko na ten temat
ZTE MF 283+
PLUS INTERNET 15GB
PLUS INTERNET 15GB
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ciekawe jak to będzie działać. Znów grupa SŻ będzie do przodu z LTE.
-
Witam! właśnie dziś podpisałem umowę 18miesięcy z Orange tylko SIM , posiadam modem e3131 i po woli zaczynam kompletować inny sprzęt - w mojej okolicy jak na razie działa NetWorks! na 900mhz . więc zastanawiam się nad ruterem np.TP-Link-mr3220 . W zasadzie sam modem mi obecnie wystarcza ,ale chciałbym rozdzielić sygnał po wi-fi dla tabletu i konsoli ps3 z których czasem korzystam
czy powyższy ruter jest dobry? Pozdrawiam.

- onken
- ** Moderator **
Lepeij wybierz WDR 1043, 3600
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Dlaczego? mnie interesuje tylko pasmo 900mhz. No i kolejne pytania - chcę zamówić antenę , czy wystarczy ATK 10 czy brać ATK20 odległość 5km. przez las .onken pisze:Lepeij wybierz WDR 1043, 3600
-
- Guru bezprzewodowy
Z E-3131 nie ma problemów w działaniu MR-3220. Do twoich zastosowań jest wystarczający. Jak obecnie wygląda poziom sygnału UMTS900 na zewnątrz domu? Na 5 km wystarczyłaby wprawdzie ATK-10/900 ale problemem może być las.
-
Na chwilę obecną nie mam możliwości tego sprawdzić , mam PC stacjonarny - modem w domu bez anteny , na 1,5m przedłużaczu usb, jeśli mnie pamięć nie myli ,to wcześniej bez przedłużacza pokazywał -113dBm , nie mogę teraz tego sprawdzić ,gdyż TNI coś się obraziłmatek451 pisze:poziom sygnału UMTS900 na zewnątrz domu

-