Zastanawiam się nad zmianą operatora internetu z t-mobile na play. Mieszkam 8km od nadajnika posiadam antenę AKT-10 do tego modem i router tp-link MR3220. Na prędkość nie narzekam waha się od 4 do 8 Mb a czasami nawet 12Mb. Posiadam 70% zasięgu (mierzone w topnetinfo).
No tylko niestety limit jest mały (5GB) a nawet jeśli bym wziął u nich nową umowę to dużo więcej nie dostanę.
Zainteresowałem się natomiast ofertą play bez urządzenia za 29zł. Nadajnik tej sieci znajduje się w tej samej miejscowości co z T-mobile. Gdy włożyłem kartę play (na kartę) zasięg był taki sam jak z t-mobile. Problem jednak pojawił się gdy pożyczyłem od znajomego kartę play online (na abonament). Zasięg zmalał do 20% i modem bardzo ciężko miał się przełączyć na HSPA+ i puki się nie przełączył internetu nie miałem.
Na mapie BTS zobaczyłem że w innej miejscowości oddalonej o taką samą odległość jest drugi nadajnik playa i może to na niego powinienem kierować antenę bo może ta pierwsza nie nadaje na 2100 i łączy mi się z tą drugą?
Czy play ONLINE nadaje wgle na umts 900Mhz i czy na tej częstotliwości miał bym przez 6 miesięcy internet bez limitów?
I mam jeszcze jedne pytanie czy dane nadajników z BTSearch są dobre? Bo np w miejscowości Rychnowo w Warmińsko Mazurskim nadajnik play nadaje tylko GSM 900 a na mapie ze strony play pokazane jest że właśnie w tej miejscowości nadawane jest UMTS a nawet LTE