Play Online UMTS 900Mhz

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kemmil50
Stały użytkownik forum

Play Online UMTS 900Mhz

Post autor: kemmil50 »

Witam.
Zastanawiam się nad zmianą operatora internetu z t-mobile na play. Mieszkam 8km od nadajnika posiadam antenę AKT-10 do tego modem i router tp-link MR3220. Na prędkość nie narzekam waha się od 4 do 8 Mb a czasami nawet 12Mb. Posiadam 70% zasięgu (mierzone w topnetinfo).
No tylko niestety limit jest mały (5GB) a nawet jeśli bym wziął u nich nową umowę to dużo więcej nie dostanę.
Zainteresowałem się natomiast ofertą play bez urządzenia za 29zł. Nadajnik tej sieci znajduje się w tej samej miejscowości co z T-mobile. Gdy włożyłem kartę play (na kartę) zasięg był taki sam jak z t-mobile. Problem jednak pojawił się gdy pożyczyłem od znajomego kartę play online (na abonament). Zasięg zmalał do 20% i modem bardzo ciężko miał się przełączyć na HSPA+ i puki się nie przełączył internetu nie miałem.
Na mapie BTS zobaczyłem że w innej miejscowości oddalonej o taką samą odległość jest drugi nadajnik playa i może to na niego powinienem kierować antenę bo może ta pierwsza nie nadaje na 2100 i łączy mi się z tą drugą?
Czy play ONLINE nadaje wgle na umts 900Mhz i czy na tej częstotliwości miał bym przez 6 miesięcy internet bez limitów?

I mam jeszcze jedne pytanie czy dane nadajników z BTSearch są dobre? Bo np w miejscowości Rychnowo w Warmińsko Mazurskim nadajnik play nadaje tylko GSM 900 a na mapie ze strony play pokazane jest że właśnie w tej miejscowości nadawane jest UMTS a nawet LTE :szok:
Ostatnio zmieniony 2014-10-05, 18:14 przez kemmil50, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Play Online UMTS 900Mhz

Post autor: matek451 »

Podaj lokalizację, oczywiście że Play korzysta z UMTS-900. Jeśli taki BTS jest w pobliżu to będziesz mógł skorzystać z oferty bez limitu przez 6 m-cy Czy ta karta Play pre-paid była głosowa? Jeśli tak to korzystałeś na niej z roamingu krajowego, pewnie T-Mobile przy pakietach internetowych . Taryfy internetowe pre-paid i abonamentowe w Play korzystają tylko z własnej sieci LTE/3G.
kemmil50
Stały użytkownik forum

Moja miejscowość to Elgnówko. T-mobile łapie z miejscowości Olsztynek a kartę play miałem właśnie w roamingu z plusa. Pytanie tylko z którego nadajnika łączył mi się play Online jeśli na mapie bts ten w olsztynku nadaje umts a ten z Rychnowa tylko GSM . Czyżby mapa miała błędy?
matek451
Guru bezprzewodowy

W T-Mobile oprócz Olsztynka możesz korzystać z BTS-ów UMTS900 NetWorks Warlity Małe, Tomaszyn i Mańki. Jeśli chodzi o Play to w Olsztynku działa UMTS900 i UMTS2100. W Rychnowie działają UMTS900, UMTS2100 oraz LTE1800.
kemmil50
Stały użytkownik forum

Twierdzisz ze w olsztynku play tak samo jak t-mobile nadaje umts 900 to dlaczego t-mobile mam z olsztynka 70% zasiegu a z play 20% a nadajniki znajduja sie obok siebie. Czyzby nadawaly z inna mocą? Czy tak jak w telewizji naziemnej nadajniki od internetu maja rozne moce nadawania?
matek451
Guru bezprzewodowy

Tego to nie wiem, ale często mają inaczej ustawione sektory. Na 2100MHz bez odpowiedniej anteny nie połączyłbyś się z BTS-em UMTS2100Play w Olsztynku, za daleko.
kemmil50
Stały użytkownik forum

Internet zamówiłem we wtorek. Dzisiaj do mnie przyszedł. Jako że sygnał z playa miałem słabszy niż z T-mobile router poszedł na strych a antena na sam czubek dachu. Zasięg 40 % no i puki co po pierwszym teście jestem zadowolony 8Mb Download 60ms PING tylko Upload troche słaby 200kb. No trudno wszystkiego mieć nie można ważne że pobierać będę szybko no i przez pół roku bez limitu :]
Dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
mesjasz19
Użytkownik forum

Post autor: mesjasz19 »

Nie zawsze moc zasięgu zapewni Ci max wykorzystanie łącza, kombinuj anteną, kręć w różne strony i znajdź najoptymalniejsze rozwiązanie. U mnie przekręcenie anteny o 2stopnie powoduje wzrost uploadu z 1Mb/s na 12... z 200kb UP to nawet ciężko maila wysłać.
ODPOWIEDZ