Który to BTS?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
xPredatorx88
Stały użytkownik forum

Który to BTS?

Post autor: xPredatorx88 »

Nie będę się rozpisywał.

Dziś moja kochana antenka od Cybertecha miło mnie zaskoczyła, siedząc na necie, wyskoczył mi komunikat o barku zasięgu :)
http://zapodaj.net/a25585080c924.jpg.html
Wkurzyłem się wziąłem drabinkę i do anteny.

Poruszałem pokręciłem i jakiś zasięg się znalazł. Z tym że pisze Pd - Se w tym powyżej Zachód. Obydwa nadajniki nie znajdują się w bazie danych (clv v3), a ni nie ma ich, na btsearch.pl

Drugie zdjęcie już z zasięgiem:
http://zapodaj.net/62de252b54042.jpg.htm

Krótka historia. Po pierwszym zainstalowaniu anteny. Max zasięg jaki złapałem był 22% i nigdy go już nie zobaczyłem standardowo to tak: 9%, 12 % i 16% (tak samo modem łapał bez anteny) W tni pisało pd se jak w tym ostatnim zdjęciu. po jakimś miesiącu, internet dostał kopa i miał 32% zasięgu i pisało zachód. Po tym odkryciu upłyneły ze 2 tyg.i powrót do tego pd - se. Czyli tak jak teraz. Antena jest skierowana na Kunów. Z drugiej strony domu jest nadajnik na Krynkach, zasłania go dom i las i on jest na górze, także ja wyjde dość spory kawałek od domu to go widzę ledwo co, tylko anteny wystają, a tak to mu prócz dużego lasu jeszcze inne domu przeszkadzają. A dodam że kolega co mieszka w lini prostej przy tej samej drodze, ma 22-32% bez anteny, fajnie co nie? Ja już więcej nic od Cybertecha nie kupie, mogłem wziąść od bestpartnera antenę 25 dBi.

ps. Moja to panel 17 dBi, a operator to play. Dziękuje za uwagę.

[ Dodano: 2014-02-13, 19:13 ]
Właśnie, przed chwilą było zero sygnału, a po 10 sekundach skoczyło do 16% i stoi teraz na 9%. :facepalm:
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Który to BTS?

Post autor: matek451 »

Jesteś pewny, ze antena w ogóle działa , czy jest właściwie zamontowana. Ewentualnie czy złącze antenowe jest sprawne. W przypadku gdy TNI pokazywał SE( południowy -wschód) łączyłeś się z BTS-em w Krynkach. A antena na pewno nie działała lub była źle połączona( ten sam poziom zasięgu na modemie, antena na Kunów a więc TNI powinno wskazywać E). Po miesiącu wygląda że złącze zadziałało i antena załapała zasięg z Kunowa , który mimo ,że jest dalej to na antenie zasięg był lepszy. Podejrzewam, że masz problemy ze złączami stąd te zmiany. Sprawdź je dokładnie, szczególnie te przy konektorze i wtyk anteny zew. w modemie. Pozwoli to wykluczyć lub potwierdzić awarię anteny. Warto spróbować z innym modemem z CRC9. Dziwne, że od początku ustawiałeś na Kunów a nie Krynki. Kolega korzysta z niego bez anteny. Jeśli masz uwalone złącze w modemie lub konektorze to nawet najlepszy, drogi panel z Bestpartnera nie pomoże.Jeśli potwierdzisz ,że antena z Cybertecha jest wadliwa możesz reklamować. zamontowałem sobie i kilku znajomym te anteny i działają bez zarzutu. zwracam uwagę, że złącze CRC9 w E-3131 jest delikatne i łatwo je uszkodzić.
xPredatorx88
Stały użytkownik forum

O teraz jest zachód czyli Kunów, 16%. Jutro dokładnie jeszcze wyreguluje antenę. Może i wejścia są wadliwe, a tak w ogóle, to jak mi przysłali tą antenę to w 2 miejscach kabel był przetarty, to ta plastikowa otoczka, do tego metalu. Ogólnie źle paczkę, przygotowali. Tak jak wcześniej pisałem zasięg na jaki max złapałem to 32% z Kunowa, ale co dziwniejszego jak w TNI pisało pd - se czyli krynki. Ale właśnie ten nadajnik znajduje się na zachodzie. Czy Tni pokazuje tylko z jakiej anteny BTS'a się łącze, czy całego BTS'a?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

TNI pokazuje sektor BTS-a z którym się łączysz.Jak pokazuje południowy -zachód to Krynki bo twoja miejscowość jest właśnie na pd-zachód niego. i korzystasz z anteny z tego sektora. Jak wskazuje zachód to prawdopodobnie Kunów- analogiczne rozumowanie jak powyżej, Kunów na zachód od ciebie. Ten uszkodzony kabel może być przyczyną wadliwego działania anteny. Warto by to sprawdzić i ewentualnie reklamować.
dexter18

Post autor: dexter18 »

matek451 pisze:TNI pokazuje sektor BTS-a z którym się łączysz.Jak pokazuje południowy -zachód to Krynki bo twoja miejscowość jest właśnie na pd-zachód niego. i korzystasz z anteny z tego sektora. Jak wskazuje zachód to prawdopodobnie Kunów- analogiczne rozumowanie jak powyżej, Kunów na zachód od ciebie. Ten uszkodzony kabel może być przyczyną wadliwego działania anteny. Warto by to sprawdzić i ewentualnie reklamować.

W panelu dziwnie się kabel lutuje i trzeba to robić naprawdę dokładnie. Sprawdź konektor, kabel.
xPredatorx88
Stały użytkownik forum

Ok, jutro zrobię zdjęcie tych przetarć.

[ Dodano: 2014-02-13, 22:58 ]
Teraz to pisze pd se, i tak się ciągle zmienia, z zachodu na pd se.
xPredatorx88
Stały użytkownik forum

Szału zaraz dostanę.
Teraz antenka zmieniał sobie BTS o takich danych:
Zdjęcie dodam potem, bo mi się nawet strona nie chce załadować.
Pisze tak jak jest w TNI:
CiD: 52277, 7 - N NE (pn - ws), lac 16, a po najechaniu na 52277 wyskakuje: CC35.
Sygnał: -109 dBm, 6% CQS 2.
Więc, antenka sobie wybrała raz Krynki, Raz Kunów, a teraz? Nie wiem, może dać na gwarancje tą pieprzoną antenę? Albo kupić na 900mhz? Widziałem na BTS search, że w tym Kunowie, zamontowali anteny LTE na 1800mhz. Więc pytanie. Taka antena na 900mhz jak i 1800mhz, lepiej łapie sygnał niż panel na 2100mhz? Bo się zastanawiam, czy nie sprzedać, tej mojej, albo wyrzucić jak nie jest sprawna. Bo szrotu nikomu nie sprzedam.
Teraz tak, mam ogromne skoki pingu, jak gram w gry online, obojętnie jakie, od 90ms do nawet 999ms, czasem jest że, ogromny ping utrzymuje się przez dłuższy czas i po chwili spada do normalnej wartości. Strony otwierają się bardzo długo. Dzwoniłem do tych złodziei z play, 3 razy resretowali mi internet. Za trzecim razem pomogło na 2 godziny. Ale jak antena wychwyci południowy wschód. Jak w moim pierwszym poście, to jest już normalnie. I mam pytanie, czy możecie sprawdzić z jakiego nadajnika łapie teraz antena, dane napisałem na początku tego postu. I co robić? Kable są w porządku, modem zmieniłem i to samo.
ODPOWIEDZ