Skąd sie biorą takie różnice prędkości w Play??
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Skąd sie biorą takie różnice prędkości w Play??
Witajcie. Mam nr w Play. Niedawno udałem się z kumplem w drogę przez miejscowości Góra Kalwaria, Piaseczno, Konstancin i prosto do centrum warszawy.
Kolega ma Play abonament i tel Xperia Z Compact LTE a ja MIXa Samsuna Core
Podczas jazdy wpadłem na pomysł aby porównać prędkości HSPA+ i tu SZOK mój telefon jak zawsze zapinał sie na ok. 3-5Mb/s co było dla mnie standardem bo tak miałem zawsze.
Ale kolegi telefon w tej samej sieci nie schodził mniej jak 10Mb co jedynie w centrach Piaseczna i Warszawy spadał do 3Mb. najwięcej poleciał między Piasecznem a Konstancinem zapiął sie na 18Mb/s podczas gdy mój złapał ledwo 2Mb
Skąd się biorą takie różnice w prędkości?? Oba telefony w jednej sieci, oba połączone z HSPA
Kolega ma Play abonament i tel Xperia Z Compact LTE a ja MIXa Samsuna Core
Podczas jazdy wpadłem na pomysł aby porównać prędkości HSPA+ i tu SZOK mój telefon jak zawsze zapinał sie na ok. 3-5Mb/s co było dla mnie standardem bo tak miałem zawsze.
Ale kolegi telefon w tej samej sieci nie schodził mniej jak 10Mb co jedynie w centrach Piaseczna i Warszawy spadał do 3Mb. najwięcej poleciał między Piasecznem a Konstancinem zapiął sie na 18Mb/s podczas gdy mój złapał ledwo 2Mb
Skąd się biorą takie różnice w prędkości?? Oba telefony w jednej sieci, oba połączone z HSPA
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Re: Skąd sie biorą takie różnice prędkości w Play??
Nie znam tych telefonów ale dedukuję że jedeń chodzi na HSPA+ lub DC a drugi na HSDPA
U mnie też wyświetla się HSPA+ a telefon chodzi na HSDPA (2-3MB/s) bo fizycznie "bebechów" nie ma od HSPA+
U mnie też wyświetla się HSPA+ a telefon chodzi na HSDPA (2-3MB/s) bo fizycznie "bebechów" nie ma od HSPA+
- onken
- ** Moderator **
Ale to chyba powinna być różnica maksymalnie dwu-krotna a nie 3 a 18 Mb/s :-) ?
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Galaxy core HSPA (7.2/5.76) Z1C HSPA+ DC (42/5.76)onken pisze:Ale to chyba powinna być różnica maksymalnie dwu-krotna
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Sorry za wprowadzenie w błąd Mam Galaxy Core Plus i jego specyfikacja to HSPA+ 21 / 5,76 (900 / 2 100)
Galaxy Core owszem do HSDPA 7.2Mb oczym nie widziałem bo myslałem że maja tak samo
Więc do tych 21 powinno działać.
Włożyłem wczoraj kartę z Plusa i wyciskałem do 16Mb/s, wkładam kartę z Playa wyciskam do 3Mb. Nosz kurna żółw ciezko chwilami FB przeglądac czy forma internetowe już całkiem cięzko
Ale całe szczęście niebawem zrywam z nimi umowę i wybieram coś z LTE w Plusie bo jednak maja najlepszą ofertę dla przenoszących nr z innej sieci
Włożyłem swoja kartę do Z Compact i też wyciskam 3Mb tak jak by Play mi to ograniczał
Galaxy Core owszem do HSDPA 7.2Mb oczym nie widziałem bo myslałem że maja tak samo
Więc do tych 21 powinno działać.
Włożyłem wczoraj kartę z Plusa i wyciskałem do 16Mb/s, wkładam kartę z Playa wyciskam do 3Mb. Nosz kurna żółw ciezko chwilami FB przeglądac czy forma internetowe już całkiem cięzko
Ale całe szczęście niebawem zrywam z nimi umowę i wybieram coś z LTE w Plusie bo jednak maja najlepszą ofertę dla przenoszących nr z innej sieci
Włożyłem swoja kartę do Z Compact i też wyciskam 3Mb tak jak by Play mi to ograniczał
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Rozumiem, że chodzi o połączenie w Play, ale urządzenie połączone z siecią Plus (roaming wewnętrzny)?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
MKwiatusz3K pisze:kartę z Plusa
ja.michal, chodzi o to że gość robi test na kartach dwóch różnych operatorów i prędkości mu się nie zgadzająMKwiatusz3K pisze:kartę z Playa
- wojteks
- *** Administrator ***
Co w tym dziwnego, nie wiadomo jaką ma kartę Playa więc trudno zgadywać.Andrzejz78 pisze:robi test na kartach dwóch różnych operatorów i prędkości mu się nie zgadzają
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Andrzejz78, dlatego pytam czy karta Playa loguje się do sieci Plusa czy do macierzystej Playa. Jeżeli do sieci Plusa to jest najpewniej nadal limit do 3 Mb/s, jak to było dawnej. Limitu chyba nie ma w T-Mobile.
-
Macierzysta sieć Play
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W takim razie stacja zatkana.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Nic nie jest zapchane, poprostu Play obcina prędkość ludziom prepaid i mix do 7.2Mb/s a na abonament chyba do 30 roaming i 70 swoje nadajniki. Czytajcie regulaminy. Obojętnie czy to stary tel z hsdpa czy hspa+/DC. 

-
- Początkujący użytkownik forum
W takim razie Play niezbyt ładnie postępuje ze swoimi klientami. Wydaje mi się, że nawet Orange ma o wiele lepsze warunki w zakresie prędkości dla wszystkich klientów - ale ja to już jestem do wszystkich operatorów w Polsce uprzedzony 

Dom to nie miejsce, w którym mieszkasz, ale miejsce, gdzie Ciebie rozumieją http://testertrzezwosci.com/fold/play.png