Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
od niedawna jestem „szczęśliwym” użytkownikiem usługi blueconnect niestety mapa zasięgu prezentowana na stronie ma niewiele wspólnego z rzeczywistością i zamiast dostępu poprzez HSDPA mam tylko EDGE Wynik AT+CSQ zawsze poniżej 10 natomiast AT+CREG? daje:
+CREG: 2,1,777E,ED3C (podejrzewam ze jest to BTS oddalony o kilka kilometrów w terenie zabudowanym) czy w takiej sytuacji przy zastosowaniu anteny (kierunkowej?) są jakieś realne szanse na uzyskanie dostępu do Internetu poprzez coś szybszego niż EDGE? Jeśli tak to jaką antenę należałoby zastosować?
Napisz, czy chcesz poprawić ten EDGE, czy zależy ci głównie na UMTS/HSDPA. Mapka prezentuje zasięg raczej na zewnątrz budyków (żeby był największy ). Jeśłi obejmuje cię mapa to pewna jakaś szansa jest. Musisz sprawdzić, czy masz jakikolwiek sygnał 3G. Wymuś tryb 3G w modemie (no właśnie, jaki to modem?) i wejdź na dach i zobacz, czy coś łapie. Jeśłi nic, to chyba należy dać sobie spokój z UMTS/HSDPA.
EDGE to juz na strychu było całkiem niezłe ale mnie zależy na UMTS/HSDPA i rzecziwiście na dachu coś łapie ale tylko wtedy gdy zmusi sie modem do 3G (w aplikacji dostarczonej z modemem musiałem wybrac "3G tylko" bo w preferowanym 3G nie przełaczał sie) bo sygnał jest bardzo słaby pomimo to można było osiągnąć transfery powyżej 300kb/s
Modem (HUAWEI E220) niestety nie możliwia podłączenia zewnętrznej anteny ale znalazłem na forum jakis konektor który można przykleić do modemu i teoretycznie wtedy antenę można być podłaczyć (testował to ktoś z Was?) Co do BTS to nie wiem gdzie on sie znajduje bo nie mogłem go znaleźć w żadnej bazie dostępnej w Internecie. A wracajac do pytania to jaką antenę należałoby zastosować jeśli <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> przy takim słabym sygnale to ma sens?
Jeśli cokolwiek łapiesz to na pewno jest sens. Co do konektora uniwersalnego (przyklejanego) to chyba nikt nie próbował, być może będziesz pierwszy. Antena najlepsza będzie kierunkowa.
Modem (HUAWEI E220) niestety nie możliwia podłączenia zewnętrznej anteny ale znalazłem na forum jakis konektor który można przykleić do modemu i teoretycznie wtedy antenę można być podłaczyć (testował to ktoś z Was?)
Ja testowałem an telefonach i naprawdę działa. Trochę tylko musiałem przerobić ten konektor, ale było warto. http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=5730
Na inny konektor ktoś się tam skarżył, więc różnie z nimi bywa. Ja swój sprawdzałem też na SE D750i, który na antenę pod baterią i też bardzo poprawia zasięg. Będziesz musiał ustalić położenie anteny wewnętrznej w swoim modemie i tam przyłożyć konektor
Co do BTS to nie wiem gdzie on sie znajduje bo nie mogłem go znaleźć w żadnej bazie dostępnej w Internecie.
A wracajac do pytania to jaką antenę należałoby zastosować jeśli >>w ogóle<< przy takim słabym sygnale to ma sens?
Jeśli połączyłeś się na tym dachu przez UMTS to warto spróbować. Antenę weź kierunkową YAGI pod UMTS, bo one lepiej współpracują z konektorem indukcyjnym, a będziesz przecież musiał go użyć.