Jaka Antena

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tomekbielawa
Początkujący użytkownik forum

Jaka Antena

Post autor: tomekbielawa »

Witam mam małe pytanie. Posiadam obecnie modem e3272 i starą antene od e3131 atk20 na 900mhz. Ostatnio uaktywnili u mnie LTE w play. Testy w terenie wykazały że 1 kreska LTE pojawia się jakieś 400 m od mojego domu ale prędkość zerowa. Ogólnie prędkość zadowalająca LTE na jakiś trzech kreskach która wynosi jakieś 25 Mb jest z 7 km od mnie a bts jest jakieś 10 km w tą samą stronę. Na starej antenie wyciągam w hspa+ od 2 do 8Mb w zależności w jakich godzinach. I teraz jaką kupić antenę żeby załapać zasięg LTE choćby na prędkość 11Mb czyli zasięg jakiś gdzieś z 5km ode mnie. No i czy warto kupować te MIMO czy kupić zwykłą i zostawić tą moją ATK bo jeżeli chodzi o HSPA+ to kiedyś to chodziło tylko na paśmie 900MHz tak to puszczał play no ale to było z 3 lata temu jak brałem internet teraz <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> na jakich pasmach puszczają. Jedyną nowością jaką pokazał nowy modem to jak wpiąłem go do laptopa to na podwórku załapał DC+HSPA+ ale nie wiem na jakiej częstotliwości play to puszcza.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jaka Antena

Post autor: ja.michal »

LTE w Play działa na 1800 MHz. Potrzebna antena z dwoma złączami (różne polaryzacje w przypadku uploadu i downloadu). Na jednym złączu niestety nie będzie działać to odpowiednio.
HSPA+ DC w każdej polskiej sieci działa na 2100 MHz.
ODPOWIEDZ