PROBLEM Z BEZPRZEWODÓWKĄ...HELP!!!
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
PROBLEM Z BEZPRZEWODÓWKĄ...HELP!!!
--------------------------------------------------------------------------------
Na początek dla usprawiedliwienia dodam że jestem kobietą i prawie totalnym laikiem w temacie komputerów. Nie znam też fachowego nazewnictwa ale spróbuję w sposób obrazowy opisać o co chodzi.
A więc: Mam w domu Router (to chyba tak się nazywa, chodzi o to urządzenie z antenką). A w moim Laptopie urządzenie do odbioru sygnału MSI CardBus CB54G2. Z połączeniem nie miałam problemów ale jakiś tydzień temu się zaczęły.
Włączam kompa....połączenie z bezprzewodówką jest...Wszystko działa...Aż do czasu kiedy codziennie (przeważnie wieczorem) zrywa sygnał. Próbuję znaleźć sieć bezprzewodową...nie znajduje żadnej..pomimo że Router jest w tym samym pokoju 3 kroki ode mnie. Przeważnie restart kompa pomaga...choć nie zawsze. Czasami już się nie połączę tego wieczoru...ale rano jak włączam Laptopa...wszystko znów działa jak należy. Czasmi też...choć też nie zawsze.. w folderze "połączenie sieciowe" znika mi ikonka od połączenie bezprzewodowego. Pojawia się znów rano...kiedy ponownie uruchamiam komputer.
Wiem że to nie wina Routera...tylko coś w moim kompie jest nie tak.
Nie wiem co mogłąbym jeszcze napisać, jakie informacje są istotne.
Ale może ktoś ma jakiś pomysł gdzie leży problem.
Pozdrawiam
Na początek dla usprawiedliwienia dodam że jestem kobietą i prawie totalnym laikiem w temacie komputerów. Nie znam też fachowego nazewnictwa ale spróbuję w sposób obrazowy opisać o co chodzi.
A więc: Mam w domu Router (to chyba tak się nazywa, chodzi o to urządzenie z antenką). A w moim Laptopie urządzenie do odbioru sygnału MSI CardBus CB54G2. Z połączeniem nie miałam problemów ale jakiś tydzień temu się zaczęły.
Włączam kompa....połączenie z bezprzewodówką jest...Wszystko działa...Aż do czasu kiedy codziennie (przeważnie wieczorem) zrywa sygnał. Próbuję znaleźć sieć bezprzewodową...nie znajduje żadnej..pomimo że Router jest w tym samym pokoju 3 kroki ode mnie. Przeważnie restart kompa pomaga...choć nie zawsze. Czasami już się nie połączę tego wieczoru...ale rano jak włączam Laptopa...wszystko znów działa jak należy. Czasmi też...choć też nie zawsze.. w folderze "połączenie sieciowe" znika mi ikonka od połączenie bezprzewodowego. Pojawia się znów rano...kiedy ponownie uruchamiam komputer.
Wiem że to nie wina Routera...tylko coś w moim kompie jest nie tak.
Nie wiem co mogłąbym jeszcze napisać, jakie informacje są istotne.
Ale może ktoś ma jakiś pomysł gdzie leży problem.
Pozdrawiam
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: PROBLEM Z BEZPRZEWODÓWKĄ...HELP!!!
Sprawdź czy Twoi sąsiedzi nie mają jakiegoś routera z WiFi, który nadaje na takim samym lub podobnym kanale jak Ty. Bo to moze być przyczyną problemów u Ciebie. Więcej znajdziesz w jakimś moim starszym poście. Jeżeli będziesz miała problem żeby go odszukać, to podam Ci linka jak znajdę.
Spróbuj też odinstalować i zainstalować jeszcze raz kartę sieciową WiFi (tą o której pisałaś powyżej - MSI CardBus CB54G2.
EDIT:
Tu jeszcze mini manual: > Problemy z łączem radiowym i ich diagnozowanie <
Spróbuj też odinstalować i zainstalować jeszcze raz kartę sieciową WiFi (tą o której pisałaś powyżej - MSI CardBus CB54G2.
EDIT:
Tu jeszcze mini manual: > Problemy z łączem radiowym i ich diagnozowanie <
Ostatnio zmieniony 2007-09-28, 14:39 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Nie sądzę żeby to było to. W całkowicie innym miejscu gdzie również korzystałam z neta był ten sam problem.BliSki pisze:Sprawdź czy Twoi sąsiedzi nie mają jakiegoś routera z WiFi, który nadaje na takim samym lub podobnym kanale jak Ty. Bo to moze być przyczyną problemów u Ciebie. Więcej znajdziesz w jakimś moim starszym poście. Jeżeli będziesz miała problem żeby go odszukać, to podam Ci linka jak znajdę.
BliSki pisze:Spróbuj też odinstalować i zainstalować jeszcze raz kartę sieciową WiFi (tą o której pisałaś powyżej - MSI CardBus CB54G2.
Tego też próbowałam...zainstalowałam ponownie MSI CardBus (choć bez odinstalowania bo nie znalazłam w kompie ikonki odinstalowania.) Nie wiem czy zrobiłam ok
Pozdrówka
Kochani, jeszcze jakieś pomysły?
-
Zawsze najlepiej jest odinstalować a potem zainstalować ponownie po restarcie kompa.kati pisze:Tego też próbowałam...zainstalowałam ponownie MSI CardBus (choć bez odinstalowania bo nie znalazłam w kompie ikonki odinstalowania.) Nie wiem czy zrobiłam ok
Co do samego sprawdzenie kompa, to zabierz notebooka tam gdzie działa jakiś darmowy hot-spot (ich lista jest u nas w FAQ) i sprawdź jak będzie tam działał. To wiele wyjaśni.
Ja przygotowuję opracowanie jak w takich przypadkach postępować jak Twój. Ale nie wiem kiedy to skończę.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Sprawdziłam...wciąż to samo.BliSki pisze:Co do samego sprawdzenie kompa, to zabierz notebooka tam gdzie działa jakiś darmowy hot-spot (ich lista jest u nas w FAQ) i sprawdź jak będzie tam działał. To wiele wyjaśni.
Wciąż po krótszym lub dłuższym użytkowaniu zrywa się sygnał i przestaje wykrywać sieci bezprzeowodowe pomimo że na pewno jest dostęp do przynajmniej jednej.
I wciąż się zdarza (co mnie najbardziej dziwi) że ikonka połączenia bezprzewodowego w folderze połączeń sieciowych czasem znika. Raz pomogło że wyciągałam i włożyłam z powrotem CardBusa. Wykryło. Ale innymi razy nawet restart nie pomaga.
Nikt nie ma pomysłów co cię dzieje??
-
Czyli wszystko wskazuje na to, że to wina komputera a nie routera.kati pisze:Sprawdziłam...wciąż to samo.[...]po krótszym lub dłuższym użytkowaniu zrywa się sygnał i przestaje wykrywać sieci bezprzowodowe pomimo że na pewno jest dostęp do przynajmniej jednej.
Wygląda na to, że karta przestaje być w systemie widoczna. Teraz pozostaje pytanie czy to wina samego notebooka czy karty WiFi. Jednym ze sposobów sprawdzenia tego będzie podłączenie do Twojego notebooka innej katy WiFi a tej Twojej karty do innego notebooka. Wtedy będzie wiadomo co dokładnie jest przyczyną.kati pisze:I wciąż się zdarza (co mnie najbardziej dziwi) że ikonka połączenia bezprzewodowego w folderze połączeń sieciowych czasem znika.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Muszę gdzieś dorwać inny komputer i sprawdzić tak jak mi radzisz.
Właśnie znalazłam gdzie się odinstalowuje kartę sieciową..Start->panel sterowania->system->menedżer urządzeń.
I tam przy symbolu tej karty sieciowej był żółty wykrzyknik. Ale to nic...Odinstalowałam..zresetowałam...zainstalowalam ponownie CardBusa. I dalej nie wykrywa karty i wciąż jest żółty wykrzyknik.
Dzięki Ci Bliski za zainteresowanie moim problemem i próby pomocy..wielki buziak
Właśnie znalazłam gdzie się odinstalowuje kartę sieciową..Start->panel sterowania->system->menedżer urządzeń.
I tam przy symbolu tej karty sieciowej był żółty wykrzyknik. Ale to nic...Odinstalowałam..zresetowałam...zainstalowalam ponownie CardBusa. I dalej nie wykrywa karty i wciąż jest żółty wykrzyknik.
Dzięki Ci Bliski za zainteresowanie moim problemem i próby pomocy..wielki buziak
-
Ciekawe czemu tam jest ten wykrzyknik? Są jakieś szczegóły? Chciałbym mieć nadzieję, że jest to tylko problem z driverem lub konfiguracją. Ale obawiam się, że może to oznaczać także problem z samą kartą.kati pisze:Muszę gdzieś dorwać inny komputer i sprawdzić tak jak mi radzisz.
Ponieważ wkraczamy już na temat notebooków i problemach z nimi związanymi proponuję abyś problem związany z tym notebookiem i tą kartą opisała tu -> >KILK<
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Zajrzę tam potem...teraz lecę do pracy. Miłego wieczorku Ci życzę...:-)
EDIT:
No i po pracy wróciłam do domu...i wszystko działa teraz jak należy (bo całe przedpołudnie przez kabel się łączyłam)
Połączenie jest...żółty wykrzyknik przy karcie sieciowej znikł.
He..ale zawsze tak było..na początku super..a potem rwało się wszystko.
Więc nie cieszę się na zapas ale może to przeinstalowanie (z odinstalowaniem) pomogło.
Jeszcze chciałam dodać że kilka dni temu pobrałam aktualne sterowniki ze strony producenta bo myślałam że może w nich tkwi problem. Pobrałam i rozpakowałam bo byłu spakowane. Jeśli tak to się robi (bez jakiegoś instalowania ich) to to też nie wina driverów.
Pozdrówka szczególnie dla Ciebie Bliski
EDIT:
No i po pracy wróciłam do domu...i wszystko działa teraz jak należy (bo całe przedpołudnie przez kabel się łączyłam)
Połączenie jest...żółty wykrzyknik przy karcie sieciowej znikł.
He..ale zawsze tak było..na początku super..a potem rwało się wszystko.
Więc nie cieszę się na zapas ale może to przeinstalowanie (z odinstalowaniem) pomogło.
Jeszcze chciałam dodać że kilka dni temu pobrałam aktualne sterowniki ze strony producenta bo myślałam że może w nich tkwi problem. Pobrałam i rozpakowałam bo byłu spakowane. Jeśli tak to się robi (bez jakiegoś instalowania ich) to to też nie wina driverów.
Pozdrówka szczególnie dla Ciebie Bliski
-
Ciesz się, że już jest lepiej i może tak zostanie. A co do driverów, to samo rozpakowanie raczej nie wystarczy. Musisz je odpowiedni zainstalować, np. z poziomu menadżera urządzeń.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
No i nie zostało tak fajnie....zerwało mi wczoraj w nocy to cho...ne połączenie. Żółty wykrzyknik się pojawił. I przeczytałam co oznacza. Wyskoczył mi komunikat:
"To urządzenie nie może znaleźć odpowiednich wolnych zasobów, których można użyć. (Kod 12)
Jeśli chcesz używać tego urządzenia, musisz wyłączyć jedno z urządzeń występujących w systemie"
Próbowałam to naprawić z urządzeniem do rozwiązywania problemów.
I pierwsze co mi kazało to sprawdzić czy urządzenie nie jest dwa razy zainstalowane. Wydaje mi się że nie..ale nie znam się na tym i może coś przeoczyłam.
Następnie zasugerowało że CardBus ma konflikt z jakimś urządzeniem. Nakazano mi posegregować urządzenia wg. "Zasoby według typów" i znaleźć to urządzenie i ewentualnie wyłączyć. Ale nie znam się na tym i z tej listy urządzeń nie umiem nic wybrać.
Pomocy Bliscy i Dalecy :-)
PS: Teraz jest wszystko ok..ale już wiem że to tylko chwilowe. Jak to jest możliwe że wszystko działa jak komp sobie odpocznie a potem się wszystko sypie?
"To urządzenie nie może znaleźć odpowiednich wolnych zasobów, których można użyć. (Kod 12)
Jeśli chcesz używać tego urządzenia, musisz wyłączyć jedno z urządzeń występujących w systemie"
I pierwsze co mi kazało to sprawdzić czy urządzenie nie jest dwa razy zainstalowane. Wydaje mi się że nie..ale nie znam się na tym i może coś przeoczyłam.
Następnie zasugerowało że CardBus ma konflikt z jakimś urządzeniem. Nakazano mi posegregować urządzenia wg. "Zasoby według typów" i znaleźć to urządzenie i ewentualnie wyłączyć. Ale nie znam się na tym i z tej listy urządzeń nie umiem nic wybrać.
Pomocy Bliscy i Dalecy :-)
PS: Teraz jest wszystko ok..ale już wiem że to tylko chwilowe. Jak to jest możliwe że wszystko działa jak komp sobie odpocznie a potem się wszystko sypie?
-
Tak jak już wspomniałem. To wygląda na problem z komputerem/kartą/driverami. Ponieważ wykracza poza ramy forum o dostepie do internetu, to lepszym miejscem na rozwiązanie będzie tamto, które podałem w linku powyżej. Są tam specjaliści od notebooków i może coś doradząkati pisze:Wyskoczył mi komunikat:
[...]
Następnie zasugerowało że CardBus ma konflikt z jakimś urządzeniem.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Ok..to mi powiedz tylko czy mam tam jeszcze raz zacząć opisywać ten temat czy podać link do tego tematu czy jak?BliSki pisze:Tak jak już wspomniałem. To wygląda na problem z komputerem/kartą/driverami. Ponieważ wykracza poza ramy forum o dostepie do internetu, to lepszym miejscem na rozwiązanie będzie tamto, które podałem w linku powyżej. Są tam specjaliści od notebooków i może coś doradzą
-
Tytuł np: "MSI CardBus CB54G2 i notebook - żółty wykrzyknik.kati pisze:Ok..to mi powiedz tylko czy mam tam jeszcze raz zacząć opisywać ten temat czy podać link do tego tematu czy jak?
A potem wystarczy jak napiszesz to co poniżej:
Możesz dopisać, że to ja Cię tam wysłałem, i że ustaliliśmy, że to raczej problem ze sprzętem. Myślę, że linka możesz na końcu podać nic sie nie staniekati pisze:zerwało mi wczoraj w nocy to cho...ne połączenie. Żółty wykrzyknik się pojawił. I przeczytałam co oznacza. Wyskoczył mi komunikat:

Pozdr, (R) BliSki. (tm)