antena 3g / LTE
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
antena 3g / LTE
Witam,
Posiadam modem sierra 320U i w tej chwili korzystam z Internetu 3g (T-Mobile). Problem, że w pomieszczeniu, z którego korzystam z Internetu mam słaby zasięg. Potrzebuję dobrą antenę do 3g (kabel ok.15m). Może ktoś z was coś poleci?
Szukam też dobrej anteny do LTE. Rozumiem, że nie znajdę jednej anteny w obu pasmach? Lepiej mieć 2 anteny?
Jak mogę sprawdzić w tej chwili zasięg LTE, nie mając karty LTE, czy to jest możliwe? Jakimi programami dokonujecie pomiarów mocy sygnału? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Moja lokalizacja to Bydgoszcz, ul. Wielorybia, Homarowa.
Posiadam modem sierra 320U i w tej chwili korzystam z Internetu 3g (T-Mobile). Problem, że w pomieszczeniu, z którego korzystam z Internetu mam słaby zasięg. Potrzebuję dobrą antenę do 3g (kabel ok.15m). Może ktoś z was coś poleci?
Szukam też dobrej anteny do LTE. Rozumiem, że nie znajdę jednej anteny w obu pasmach? Lepiej mieć 2 anteny?
Jak mogę sprawdzić w tej chwili zasięg LTE, nie mając karty LTE, czy to jest możliwe? Jakimi programami dokonujecie pomiarów mocy sygnału? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Moja lokalizacja to Bydgoszcz, ul. Wielorybia, Homarowa.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: antena 3g / LTE
Dobrej anteny na obydwa pasma faktycznie ciężko znaleźć, taka ze specyfikacją producenta na dwa pasma.pysiok83 pisze:nie znajdę jednej anteny w obu pasmach?
Praktycznie natomiast używam anteny cybertecha, dokładnie tej:
http://www.cybertech.com.pl/p97,antena- ... mf821.html ,
a właściwie to dwóch takich anten, bo do LTE są potrzebne dwie, albo jedna tzw. dualna, na zmianę do LTE lub UMTS2100. Zakresy pasm są bardzo blisko a te panele nie są aż tak selektywne. Oczywiście nie możesz ich używać jednocześnie, tzn na obydwa pasma w tym samym czasie, to nie telewizja.
Ja przełączam pasma w modemie, jak jest potrzeba. Z początku nie miałem LTE, to anteny chodziły na 2100, później włączyli LTE, to na 1800, jak przyszła wiosna i sygnał LTE się pogorszył, to wróciłem na 2100. Teraz mam nowy modem 3372 i mam znów LTE, na E398 latem nie miałem stabilnego połączenia na LTE, na 3372 mam, jest czulszy niż 398.
Na koniec, to nie jest zalecane rozwiązanie przez producenta Ja tak mam, modem E398 wytrzymał prawie 3 lata (nadal działa, ale już jako przenośny przy laptopie), robię to na własne ryzyko.
[ Dodano: 2014-10-13, 19:35 ]
Nie jest możliwe.pysiok83 pisze:Jak mogę sprawdzić w tej chwili zasięg LTE, nie mając karty LTE, czy to jest możliwe?
Top_NetInfopysiok83 pisze:Jakimi programami dokonujecie pomiarów mocy sygnału?
-
dziękuje za odpowiedź
Czyli reasumując taka antena co podałeś spełni wymagania? Dodatkowo nie będzie problemu z kablem 15m? Odnośnie pasm to piszesz o UMTS 2100, z tego co sprawdzałem to 3g u mnie chodzi na 900. Tu może pojawić się problem. Czy w takim wypadku nie lepiej mieć inną antenę do LTE a drugą do 3g? Nie chciałbym znowu montować kilku anten. Dlatego szukam czegoś co pozwoli mi korzystać z 3g + w przyszłości LTE (najlepiej dualna).
-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli korzystasz z UMTS900 to musisz kupić antenę na to pasmo http://www.cybertech.com.pl/k8,anteny-l ... 00mhz.html , kabel H-155 stosowany przez producenta na 900MHz ma tłumienność 0,3dB/m. razem z konektorem stracisz na 15m około 5- 5,5 dB. Dlatego stosuje się możliwie jak najkrótsze kable. Antena na 900MHz nie nadaje się do LTE1800. Anteny szerokopasmowe są do wszystkiego czyli do niczego. W Bydgoszczy na Wielorybiej nie powinieneś mieć problemów z zasięgiem 3G w T-Mobile, podobnie z LTE. Zacząłbym od razu od zmiany karty na USIM i aktywacji LTE w T-Mobile. Testy i zakup ewentualnej anteny na 1800MHz. Jak sprawiają problemy to warto pomyśleć o zmianie operatora. Konkurencja ma w tej lokalizacji no-limit za niewielką kasę.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Tak, jak napisał kolega matek451, antena na 900MHz. Jedna na 900 i 1800 się nie nadaje.pysiok83 pisze: to 3g u mnie chodzi na 900
Dokładnie, masz tylko 420 m do nadajnika i jeśli masz problem z sygnałem w pomieszczeniu, to nie potrzebujesz dobrej anteny, tylko w ogóle anteny, żeby przenieść punkt odbioru na zewnątrz. Wystarczy antena o zysku powyżej strat na kablu, uważam, że taka:matek451 pisze:W Bydgoszczy na Wielorybiej nie powinieneś mieć problemów z zasięgiem
http://www.cybertech.com.pl/p17,antena- ... k-sma.html
w zupełności Ci wystarczy, za mocna może przesterować tor nadawczo-odbiorczy modemu.
-
dzięki za odpowiedź
Co do zasięgu LTE, to z tego co się dowiadywałem najbliższa stacja jest na Ołowianej, ta na Wielorybiej nie obsługuje LTE. I tu właśnie jest problem, ponieważ do Ołowianej jest kilka kilometrów.
Co do pasma, czy mogę jakoś sprawdzić czy 3g pójdzie mi na czymś innym niż 900MHZz? Czy to już stacja narzuca na jakiej modem ma chodzić?
GPS: 53,162500,17,913889 - to jest namiar stacji, która LTE nie obsługuje - tak mi powiedzieli.
GPS: 53,148056,17,901389 - to stacja jaka wspiera LTE, jednak jest daleko.
Jeśli mogę zmienić pasmo na inne w 3g (jeśli tak to jak to sprawdzić czy będzie działać np. 2100MHz) to znaczy, że wówczas mogę kupić antenę do LTE dedykowaną i obsłuży mi 3g oraz ewentualny LTE - tak?
[ Dodano: 2014-10-14, 20:39 ]
Top_NetInfo
Gdzie znajdę tutaj info o mocy?
Co do pasma, czy mogę jakoś sprawdzić czy 3g pójdzie mi na czymś innym niż 900MHZz? Czy to już stacja narzuca na jakiej modem ma chodzić?
GPS: 53,162500,17,913889 - to jest namiar stacji, która LTE nie obsługuje - tak mi powiedzieli.
GPS: 53,148056,17,901389 - to stacja jaka wspiera LTE, jednak jest daleko.
Jeśli mogę zmienić pasmo na inne w 3g (jeśli tak to jak to sprawdzić czy będzie działać np. 2100MHz) to znaczy, że wówczas mogę kupić antenę do LTE dedykowaną i obsłuży mi 3g oraz ewentualny LTE - tak?
[ Dodano: 2014-10-14, 20:39 ]
Top_NetInfo
Gdzie znajdę tutaj info o mocy?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Wszystko o TNI znajdziesz tu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557&start=0
Jest opis programu i co gdzie jest.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557&start=0
Jest opis programu i co gdzie jest.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Trzeba dodać że TNI ma czasami problemy z tym modemem a w szczególności z przełączaniem pasm
Na pewno bez problemu zadziała AirCard Watcher
Na pewno bez problemu zadziała AirCard Watcher