Axesstel MV-610VR z Orange

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
miloniu
Użytkownik forum

Axesstel MV-610VR z Orange

Post autor: miloniu »

Witam wszystkich.
Proszę o poradę - siostra moja posiada ww router z Orange z usługą CDMA, najpierw korzystałą z tego jakieś 20km od miasta i zasieg był w miarę, ale internet chodził kiepsko. Obecnie siostra mieszka w mieście i internetu prawie w ogóle nie ma, po zalogowaniu sie na router widać że się łączy z siecią, dioda Connect migała, niby sie łączył, na chwile i koniec. TKtos mi doradził że w mieście jest słaby zasieg CDMA i zeby kartę SIM wymienić na dualną która działa na CDMA/3G/LTE i wówczas będzie działało. Niestety obecnie dioda Connect świeci na stałe ale Signal i Network wcale, czasem sie zapalą i za chwilę znowu gasną.
Moze ten router nie działa z siecią 3G/LTE ??
Jesli tak jest, to czy da się cos zrobił żeby działał internet w mieście. Siostra już rok czasu płaci jakieś 100pln abonamentu, dwa razy już reklamowała touter i zawsze twierdzą że wszystko działą a internetu jak nie było tak niema.
<font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> czy czasem nie złożymy reklamacji z tytułu niezgodności towaru z umową, bo w salonie za każdym razem każdy mówi też co innego o tym internecie, jakby sami nie mieli pojecia, prócz tego, że "sprzęt sprawny".
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Axesstel MV-610VR z Orange

Post autor: ja.michal »

Jakie miasto?
Ten router działa tylko i wyłącznie z siecią CDMA 450 MHz. Do 3G/LTE potrzebny inny sprzęt. Jeżeli umowa to Freedom PRO to niestety, ale karty dualnej nie dostaniesz, a jak dostaniesz to nie połączysz się z niczym innym poza CDMA.
miloniu
Użytkownik forum

Post autor: miloniu »

Dzięki za odpowiedzi.
Miasto Płock, na kartę dualną wymienili, szkoda tylko że nie powiedzieli że nie będzie działać....
Co teraz zrobic?? Net jest potrzebny/
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Wg mapki operatora pokrycie CDMA powinno być. Niestety najbliższa stacja CDMA to ponad 11 km, ale zasłania ją las, a najbliższa nieprzesłonięta to koło 14 km.

miloniu, jaką masz dokładnie taryfę?
fulo
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: fulo »

CDMA jest na tereny wiejskie, w miastach jest 3g/lte.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Nic nie robić, masz kartę dualna R-UIM/SIM to korzystaj z 3G. W Płocku jest zasięg UMTS2100 z HSPA+DC do 43,2Mb/s. Aby korzystać kup modem/router z jego obsługą i tyle. A przyszłościowo to najlepiej jeszcze z LTE, w Płocku juz działa w Orange i nie tylko. Do kiedy umowa? jeśli mozliwe to proponuję zmianę operatora. Badziewny MV610 do elektrośmieci. CDMA to już trup.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

matek451 pisze:Badziewny MV610 do elektrośmieci.
Bez przesady jeszcze gdzieś do głębokiej puszczy się komuś przyda.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Tylko trzeba się spieszyć bo niewiele czasu zostało na użytkowanie :) . Pewnie za dwa lata CDMA 450 w Orange umrze śmiercią naturalną. Wszak Orange rozmyśla nad LTE450 a pozwolenia na BTS-y wygasają.
ODPOWIEDZ