Jaki najlepszy modem LTE??
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki najlepszy modem LTE??
Hej,
poszukuję modemu LTE, który będzie osiągał jak najlepsze wyniki jeśli chodzi o przesył danych.
Docelowo modem będzie służył w domku jednorodzinnym, gdzie będa 2-3 komputery + konsola.
W domku mam switch z 5 portami rj-45, który rozdziela sygnał po pokojach, tak więc nie musi być mobilny.
Jaki model jest aktualnie na topie jeśli chodzi o przepustowość? Cena nie gra roli bo to inwestycja na długo.
Dzieki za pomoc!
poszukuję modemu LTE, który będzie osiągał jak najlepsze wyniki jeśli chodzi o przesył danych.
Docelowo modem będzie służył w domku jednorodzinnym, gdzie będa 2-3 komputery + konsola.
W domku mam switch z 5 portami rj-45, który rozdziela sygnał po pokojach, tak więc nie musi być mobilny.
Jaki model jest aktualnie na topie jeśli chodzi o przepustowość? Cena nie gra roli bo to inwestycja na długo.
Dzieki za pomoc!
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaki najlepszy modem LTE??
Do swoich potrzeb potrzebujesz nie modem a router z wbudowanym modemem LTE lub zestaw modem+router z nim zgodny. W pierwszym przypadku polecany router to B-593s-22. W drugim modem LTE np. E-3372, E-3272 czy E-3276 i do jego obsługi router Dovado PRO. Koszt B-593s-22 z Plusa/CP na Allegro, OLX to ok. 400 zł. W drugim przypadku za zestaw modem LTE+Dovado Pro około 750-800 zł.
-
A czy modem z plusa (z aukcji) bedzie dzialac w play bez problemu?
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Obecnie modemy z polskiej dystrybucji(Play,Plus,T-mobile) nie mają simlocja, a tym samym działać będą z kartą sim dowolnego operatora(nie jestem pewnien co do modemów z Orange, bo z telefonami do tej chwili potrafią modzić). Dodam, iż z modemami zagranicznymi(tańsze o około 20zł) mogą być problemy(simlocki,ograniczenia oprogramowania itp).
Jeśli opcja modem to tj.wyżej podano one będą dobre przy czym nie ma się co bać modemów HiLink(szczegóły możliwości po zmianie oprogramowania w tematach o tych modemach są opisane).
Jeśli opcja modem to tj.wyżej podano one będą dobre przy czym nie ma się co bać modemów HiLink(szczegóły możliwości po zmianie oprogramowania w tematach o tych modemach są opisane).
darekka
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
darekka, 4 miesiące temu dostałem Huawei E3276s-151 w Orange i miał simlocka, ale koszt zdjęcia to 4-5 zł.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Czyli dobrze pisałem, że Orange nadal modzi
. Wiesz jeśli kupić modem z simlockiem i ganiać za zdjęciem(raczej da sie samemu przez "Huawei unlock new" ale trzeba troszkę wiedzy) to średni interes. Mając wybór wolałbym kupić bez simlocka z polskiej dystrybucji z z papierami(gwara itp).

darekka
-
- Użytkownik forum
A po co taki drogi dovado? Na zwykłym tp linku z gargoyle + modem można osiągnąć wyniki takie jak na huawei b593s. A i 4 00 zł to kosztuje zwykły b593 a wersja b593s 600 zl.
-
- Guru bezprzewodowy
Dovado to zupełnie inna klasa sprzętu niż budżetowe modele TP-Link. Nawet na Gargoyle maja problemy z zasileniem modemów LTE i potrzebny dodatkowy HUB z własnym zasilaniem. Nie bez znaczenia jest gigabitowy switch, który do multimedialnej sieci domowej ma też znaczenie. Budżetowe routery mają słabsze jednostki obliczeniowe i mało pamięci co przy budowie zaawansowanej sieci domowej powoduje problemy. Stąd zakup zaawansowanego routera jest lepszym wyborem. Dovado często aktualizuje OFW i na bieżąco dodaje obsługę najnowszych modemów LTE. Ponieważ autor nie określił budżetu podałem mu dwa rozwiązania w tym z B-593s-22.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie każdego zadowalają najtańsze urządzenia na rynku a wiadomo, że Tp-Linki mają poważny problem z zasilaniem modemów USB (szczególnie LTE) jeżeli modemy maja słabszy zasięg sieci. Zwykle kończy to się dokupieniem HUBa USB.Graba11 pisze:Na zwykłym tp linku z gargoyle
Nie ma czegoś takiego jak zwykły B593, podaj pełne oznaczenia.Graba11 pisze:zwykły b593 a wersja b593s
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Z dostępnych w Polsce modeli występują, najstarszy model B-593u-12 pochodzący z Plusa/CP. Jego następca z tych sieci i Orange czyli B-593s-22. Ostatnio w T-Mobile pojawił się B-593s-12 z dwoma gniazdami USB ale bez Voip i RJ11. Wszystkie są zwykłe, nie widzę w nic nic nadzwyczajnego 

-
- Użytkownik forum
Chodziło mi tylko o to że na allegro pełno jest b593 B2000 czy jakoś tak kosztują one 400 zł ale są tylko do 100 Mb/s.
Co do Tp-linka mam wersję tl-mr3220 + modem e398 i nie zauważyłem żadnych problemów. Brałem obydwa modemy b593-s22 i komplet z tp-linkiem w podróż pod BTS play. Na obydwu wyciągałem ok. 55 Mb/s czyli maks który może dać w mojej miejscowości. W domu 13 km od nadajnika oba także działają tak samo czyli ok 35 Mb/s dlatego ja nie zauważyłem żadnych problemów.
Odnośnie budowy sieci to racja, że dobry gigabitowy router może zrobić dobrą robotę. Ja u siebie używam mikrotika co też jest dobrym rozwiązaniem.
Tak ogólnie to nie chciałem być nie miły czy coś tylko napisać, że na tanim sprzęcie też może być dobrze :-)
Co do Tp-linka mam wersję tl-mr3220 + modem e398 i nie zauważyłem żadnych problemów. Brałem obydwa modemy b593-s22 i komplet z tp-linkiem w podróż pod BTS play. Na obydwu wyciągałem ok. 55 Mb/s czyli maks który może dać w mojej miejscowości. W domu 13 km od nadajnika oba także działają tak samo czyli ok 35 Mb/s dlatego ja nie zauważyłem żadnych problemów.
Odnośnie budowy sieci to racja, że dobry gigabitowy router może zrobić dobrą robotę. Ja u siebie używam mikrotika co też jest dobrym rozwiązaniem.
Tak ogólnie to nie chciałem być nie miły czy coś tylko napisać, że na tanim sprzęcie też może być dobrze :-)
-
- Mistrz bezprzewodowy
A Dovado nie ma problemów z zasilaniem modemów LTE? Jeśli tak to chyba jako jedyny. Zresztą w ruterach problemy z zasilaniem to jedno a problemy z sterownikami to drugie i należy je rozróżniać. Jeśli ten sam modem z oprogramowaniem hilink uzyskuje wyższe prędkości niż na zwykłym oprogramowaniu to problemem są sterowniki, które są w jądrze linuxa.
Ktoś ma Dovado i modem na którym można zmieniać oprogramowanie? Jeśli tak i jeśli... dobro ludzkości, pokój na świecie i co tam jeszcze.... zrobił by test... było by super.
Sam mam WDR4300, aktywny HUB(wszyscy pisali że trzeba to kupiłem, nie sprawdzałem bez) i E3272(hilink). Działa.

WAN2 to modem. Konfiguracja load balancing(rozkłada ruch na 2 wany).
Ktoś ma Dovado i modem na którym można zmieniać oprogramowanie? Jeśli tak i jeśli... dobro ludzkości, pokój na świecie i co tam jeszcze.... zrobił by test... było by super.
Sam mam WDR4300, aktywny HUB(wszyscy pisali że trzeba to kupiłem, nie sprawdzałem bez) i E3272(hilink). Działa.

WAN2 to modem. Konfiguracja load balancing(rozkłada ruch na 2 wany).
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie widziałem takich.Graba11 pisze:na allegro pełno jest b593 B2000 czy jakoś tak kosztują
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
-
- Guru bezprzewodowy
To wersja B-593u-12.
-
a ja CI polece Alcatela y800 mam od tygodnia i jestem w szoku jak to fajnie chodzi.
Domek tez nie jest jakis malutki a daje rade
Domek tez nie jest jakis malutki a daje rade
vipster
-
- Guru bezprzewodowy
Dla wszystkich, którzy zastanawiają się nad Y800 polecam lekturę http://forumplay.pl/search.php?searchid=512738
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Cześć
Jeśli chodzi o router to polecam Dovado tiny od momentu kiedy go kupiłem i włączyłem do teraz działał jak brzytwa na huawey e398w CP. Teraz przesiadłem się na e3372 w PLY i działał ale niestety chyba router się kończy po 2 latach i 2 miesiącach wspólnej zabawy non stop bo coś mi warjuje z zasilaniem
Testowałem też router Huawey E5170 i działał lepiej niż zestaw dovado i e398 na tych samych antenach !!
PS Dovado Tiny można kupić w niemczech za 60-70 Euro co daje dużą różnice niż nasze około 400 PLN
Jeśli chodzi o router to polecam Dovado tiny od momentu kiedy go kupiłem i włączyłem do teraz działał jak brzytwa na huawey e398w CP. Teraz przesiadłem się na e3372 w PLY i działał ale niestety chyba router się kończy po 2 latach i 2 miesiącach wspólnej zabawy non stop bo coś mi warjuje z zasilaniem
Testowałem też router Huawey E5170 i działał lepiej niż zestaw dovado i e398 na tych samych antenach !!
PS Dovado Tiny można kupić w niemczech za 60-70 Euro co daje dużą różnice niż nasze około 400 PLN
Huawei E3372 + Dovado Tiny + 2x Antena Panel Max 15 dBi (Lte Play) było
Huawei B618s-22d + 2x Antena ATK 504
Huawei B618s-22d + 2x Antena ATK 504