Nie działa APN VPN w Orange

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szuki
Specjalista bezprzewodowy-junior

Nie działa APN VPN w Orange

Post autor: szuki »

Czy ktoś z was zauważył, że od kilku dni po połączeniu z APN VPN w Orange nie działa Internet? Połączenie jest nawiązywane lecz reakcji brak. Wygląda jakby nie działały Dnsy. Testowałem na LTE i 3 G to samo. Też macie taki problem?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Nie działa APN VPN w Orange

Post autor: ja.michal »

Wczoraj i w nocy wszystko działało ok. Teraz próbuje się połączyć z siecią i niestety brak łączności - połączenie jest, ale pakiety nie lecą (ping nawet nie działa). Będę jednak próbować dalej.

[ Dodano: 2014-10-20, 18:48 ]
W 3G problem, ale w GSM wszystko działa poprawnie.

[ Dodano: 2014-10-20, 18:51 ]
Jeszcze raz próbowałem w 3G i problem na vpn. Chyba jakiś problem z systemem u operatora.

[ Dodano: 2014-10-20, 19:44 ]
Już ponownie wszystko działa po APN vpn. W szczególności 3G (nie mam zasięgu LTE).
szuki

Hmm, niby ożyło:) @ja.michal a powiedz mi w wykazie połączeń pokazuje Ci apn : VPN ? Bo mi od stu lat już nie i zastanawiam się dlaczego.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Tak, mam rozróżnienie na fakturze. Zarówno na karcie głównej, jak i dodatkowej we Free Net i na karcie w telefonie z planem Smart Plan.

Coś takiego:
Obrazek
szuki

Obrazek
To ja mam coś nie tak. Łączy się ładnie ale rozliczane jest jako Internet i OW. Kiedyś bardzo dawno temu nie rozliczało mi pakietów via APN: VPN może wtedy mi coś zmajstrowali.
Zresztą dziwna jest ta "nomenklatura". Jak widać rejestruje też Strefe BB10 co ciekawe BB10 mam w Play, a jak moja jeżyna łączy się po WI-FI z netem od Orange to takie coś się pojawia na wykazie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

szuki, dziś w telefonie nie chciał internet działać po vpn, dopiero za kilka godzin wróciło do normy.
Mają cyrki w tym systemie bo wyskoczyło mi gdzieś kiedyś transfer danych nawigacja Orange jak nie mam i nie miałem takiej aplikacji. Zliczyło prawidłowo z resztą, ale rozpoznawanie coś im zawodzi.

[ Dodano: 2014-10-22, 20:35 ]
Znów problemy na APN vpn, ale w telefonie. Jakoś w ciągu dnia nie chce działać za bardzo internet (3G, 2G - nie ma różnicy).
Chyba trzeba będzie pisać reklamacje.
ODPOWIEDZ