Modemy hilink i multiwan (agregacja połączeń)
Moderator: Moderatorzy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Modemy hilink i multiwan (agregacja połączeń)
Panowie, ma może, któryś z was na stanie dwa, albo więcej modemów w konfiguracji hilink?
-
- Stary wyga bezprzewodowy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak się zastanawiam jak działa agregacja łączy, ile roboty z tym pod linuksem w przypadku modemów hilink. Z tego co wiem modem w hilink jest widziany np. w Ubuntu jak karta sieciowa (tak jak w windowsie) i wystarczy plik konfiguracyjny i mamy jedno łącze z dwóch.
Nie mam jak spróbować bo niestety mam tylko jeden modem hilink.
Nie mam jak spróbować bo niestety mam tylko jeden modem hilink.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Czy te hilinki są w stanie wyświetlić CID i LAC komórki?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Multiwan MWAN3 Netia, Plus LTE mam na routerze. Co chcesz wiedzieć?

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
LAC nie widzę, ale długi CID jest.ŁW pisze:Czy te hilinki są w stanie wyświetlić CID i LAC komórki?
robertnik, jak to się spisuje i ile można takich urządzeń spiąć. Oczywiście bardziej na komputerze z kilkoma kontrolerami USB bo jeden i tak realnie prześle nie więcej jak 300 Mb/s.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Na razie testuję i jest bezobsługowe. Dodatkowo można tworzyć reguły np youtube przez to łącze, http przez inne, torrenty przez inne itp. Wanow, przynajmniej czytając opis możesz tworzyć ile chcesz(tego nie testowałem mam tylko 2).
Problemem może być tylko konflikt IP, ale z modowanym WEBUI dowolnie zmieniasz, ja mam 192.168.8.1.
Kierowanie ruchem odbywa się tak że steruje bramami, które są IP routerów.
Łatwiej nad tym zapanować wpisując parametry ręcznie zamiast z DHCP.
Prędkość się nie sumuje, ale używając downloadera, który rozbija na parę jednoczesnych sesji uzyskuje się sumę dwóch łączy.
Od strony użytkownika niewidoczne, chyba że będzie sprawdzał zewnętrzny IP...
EDIT
Na Windows również powinno być to możliwe, nawet jakiś art MS czytałem jak kierować ruchem przy wielu bramach.
EDIT2
Jeszcze mi się przypomniało że WAN jest przed WAN2, czyli pierwszy pakiet zawsze leci przez WAN. Zapewne da się to zmienić, ale obecnie mi to odpowiada, bo na WAN mam kabel Netii.
Problemem może być tylko konflikt IP, ale z modowanym WEBUI dowolnie zmieniasz, ja mam 192.168.8.1.
Kierowanie ruchem odbywa się tak że steruje bramami, które są IP routerów.
Łatwiej nad tym zapanować wpisując parametry ręcznie zamiast z DHCP.
Prędkość się nie sumuje, ale używając downloadera, który rozbija na parę jednoczesnych sesji uzyskuje się sumę dwóch łączy.
Od strony użytkownika niewidoczne, chyba że będzie sprawdzał zewnętrzny IP...
EDIT
Na Windows również powinno być to możliwe, nawet jakiś art MS czytałem jak kierować ruchem przy wielu bramach.
EDIT2
Jeszcze mi się przypomniało że WAN jest przed WAN2, czyli pierwszy pakiet zawsze leci przez WAN. Zapewne da się to zmienić, ale obecnie mi to odpowiada, bo na WAN mam kabel Netii.
- onken
- ** Moderator **
@robertnik
Powiedz mi, mam WDR1043
Czy na Gargoyle mogę zrobić dwa takie WANy ?
Czy musi być OpenWRT BB ?
Pytam o gargoyle bo mam plugin do sterowania przekaźnikiem RelayBoard jak usypia łącze to mi restartuje modem
I jeszcze sprawa czy dwa Hilinki zrobią mi "dobrą robotę" tzn będę miał np. zsumowaną prędkość a także w razie w jak jedno padnie to się przełączy na drugie ?
Powiedz mi, mam WDR1043
Czy na Gargoyle mogę zrobić dwa takie WANy ?
Czy musi być OpenWRT BB ?
Pytam o gargoyle bo mam plugin do sterowania przekaźnikiem RelayBoard jak usypia łącze to mi restartuje modem

I jeszcze sprawa czy dwa Hilinki zrobią mi "dobrą robotę" tzn będę miał np. zsumowaną prędkość a także w razie w jak jedno padnie to się przełączy na drugie ?
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Mistrz bezprzewodowy
Może być Gargoyle AA(bo o to pewnie pytasz). Mam BB z Luci, bo tak wyszło samo(miałem problemy z zaniżoną prędkością po LANie, winowajcą był Windows).
Różnica jest taka że w BB wszystko da się wyklikać, w AA coś tam trzeba było doinstalować.
Hilink sam radzi sobie z wznawianiem, nie miałem problemów, ale w routerze jest oczywiście ustawione monitorowanie połączenia. Wątpię jednak by działało przy aktywnym HUBie.
Na razie test trwa 2 i pół dnia, co widać na printscreenie. Wszystko działa, nie ma problemów.
U mnie pierwszy jest WAN(Netia) i widać że więcej przeleciało przez to łącze. To zapewne długie sesje jak youtube czy inne kolorowe(czerwone np)
Różnica jest taka że w BB wszystko da się wyklikać, w AA coś tam trzeba było doinstalować.
Hilink sam radzi sobie z wznawianiem, nie miałem problemów, ale w routerze jest oczywiście ustawione monitorowanie połączenia. Wątpię jednak by działało przy aktywnym HUBie.
Na razie test trwa 2 i pół dnia, co widać na printscreenie. Wszystko działa, nie ma problemów.
Tego nie zrozumiałem. MWAN3 możesz skonfigurowac na parę sposobów, ja mam load balancing(rozkłada ruch na 2 WANy). Tylko że rozkłada pakiety po równo, a nie sumę pobierania i wysyłania.onken pisze:I jeszcze sprawa czy dwa Hilinki zrobią mi "dobrą robotę" tzn będę miał np. zsumowaną prędkość a także w razie w jak jedno padnie to się przełączy na drugie ?
U mnie pierwszy jest WAN(Netia) i widać że więcej przeleciało przez to łącze. To zapewne długie sesje jak youtube czy inne kolorowe(czerwone np)

- onken
- ** Moderator **
Oki, a miałeś jakiś problem by zobaczyło na WAN Hilinka i czy mogą być dwa takie Hilinki jako dwa różne WANy ? Ps. Torrent też potrafi sciągać - zsumować oba :-) ?
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie jest ważne co podłączasz do WANów, mogą być modemy sterowane tradycyjnie. Ważne żeby miały inne adresy IP, z innej puli bo raczej ruter zgłupieje.
Tak torrenty idą w wielu sesjach, o ile nie ustawiłeś tego inaczej.
Tak torrenty idą w wielu sesjach, o ile nie ustawiłeś tego inaczej.
- onken
- ** Moderator **
Ok, czyli wygląda że mogę zyskać na takiej konfiguracji :-) to ostatnie pytanie, mam na jedym routerze w sieci postawionego klienta vpn, dla niego chyba nie wskazane jeest przełączanie się pomiędzy dwoma różnymi IP na różnych WANach, czy będzie miało to miejsce ? ( w przypadku awarii żeby się przełączyło tylko ) . Jeśli tak to czy można temu zapobiec ?
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie wiem. Ja ustawił bym porty dla IP, ale nigdy VANu na ruterze nie konfigurowałem i szczerze to się nie znam. Nawet nie wiem jak na tych nowych umowach masz IP widziane z zewnątrz.
Zresztą ciągniemy oftop w tym temacie. Na temat konfiguracji ruterów są odemknie mądrzejsi na eko.one.pl i tam proponuję dopytywać o szczegóły.
Zresztą ciągniemy oftop w tym temacie. Na temat konfiguracji ruterów są odemknie mądrzejsi na eko.one.pl i tam proponuję dopytywać o szczegóły.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
robertnik, to widzę, że w gotowym oprogramowaniu jest to dość proste.
Fakt, że są różne połączenia, nie ma co ich razem połączyć, jest mi znany. Z tego co czytałem można zrobić jedno szerokie łącze, ale potrzebny serwer (chyba XEN) gdzieś z szerokim łączem, aby pakiety dzielił i łączył, wysyłał do routera i router robił to samo.
A jak sprawa limitów. Da się ustawić np. aby poszczególne WANy puszczały określony ruch o określonych godzinach?
Ograniczeniem może być kontroler USB. Z tego co wyczytałem, realnie obsłuży transmisję do 300 Mb/s. W praktyce to max 3 modemy LTE.
P.S.
Wydzielę temat z multiwan do nowego wątku.
[ Dodano: 2014-10-21, 22:25 ]
robertnik, jeszcze jedno. Jaki masz dokładnie router?
Fakt, że są różne połączenia, nie ma co ich razem połączyć, jest mi znany. Z tego co czytałem można zrobić jedno szerokie łącze, ale potrzebny serwer (chyba XEN) gdzieś z szerokim łączem, aby pakiety dzielił i łączył, wysyłał do routera i router robił to samo.
A jak sprawa limitów. Da się ustawić np. aby poszczególne WANy puszczały określony ruch o określonych godzinach?
Dlaczego? Przecież szyna transmisyjna jest jedna, zasilanie jest różne. Skoro modemy są widoczne jak karty sieciowe i to z innym IP to nie widzę problemu.robertnik pisze:Wątpię jednak by działało przy aktywnym HUBie.
Ograniczeniem może być kontroler USB. Z tego co wyczytałem, realnie obsłuży transmisję do 300 Mb/s. W praktyce to max 3 modemy LTE.
P.S.
Wydzielę temat z multiwan do nowego wątku.
[ Dodano: 2014-10-21, 22:25 ]
robertnik, jeszcze jedno. Jaki masz dokładnie router?