Mam problemy z konfiguracją systemu (jak sądzę software), który docelowo ma umożliwić obsługę kamer przy pomocy mobilnego internetu, routera, modemu 3G/4G oraz kamery IP.
Na chwilę obecną mamy taki sprzęt:
1) Internet mobilny PLUS z przydzielonym statycznym zewnętrznym IP
2) Modem HUAWEI E3272 z HiLink
3) Router TP-LINK TL-MR3420 v2
4) Kamera Dericam H204W
Zgodnie z informacją PLUSA skonfigurowałem modem wpisując APN:m2m.plusgms.pl w ustawianiach modemu. Zaznaczyłem również opcję "static". Po tych czynnościach w ustawianiach urządzenia widoczny jest przydzielony mi zewnętrzy statyczny IP.
Następnie skonfigurowałem Router TL-MR3420 przez Quick Setup nadając ustawiania "3G/4G Only", w APN również m2m.plusgsm.pl.
W ustawianiach WAN wpisałem statyczne IP, bramę i maskę oraz DNS-y podane przez PLUSa.
Skutek:
Modem świeci na niebiesko. Internet działa (wolniej niż przy wpiętym modemie do laptopa no ale jest

W menu routera przekierowałem port na adres IP kamery (chyba dobrze ;P ). Niestety żaden program do obsługi kamery (na PC i Androida) nie łączy z kamerą po zewnętrznym IP (kamera po LAN-ie działa prawidłowo).
Jeżeli chodzi o modem, to ma zmienione oprogramowanie (na to rosyjskie ;P) i mogę zmieniać jego parametry dowolnie.
Problem leży na linii Modem - Router ale nie mam już pomysłów jak go rozwiązać.
Może macie jakąś propozycję ?