Co po Orange Freedom Pro CDMA?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
em1L
Stały użytkownik forum

Co po Orange Freedom Pro CDMA?

Post autor: em1L »

Witam,
w listopadzie kończy mi się umowa na Orange Freedom Pro, mam możliwość przedłużenia na lepszych warunkach czyli zniżka na najwyższy abonament, 49 GB limitu i do tego modem Huawei B593. Niestety w mojej okolicy nie ma nadajników orange LTE i jedyne co mogę wyciągnąć to okolice 10 Mb/s po HSPA.
W tamtym tygodniu złapałem jednak LTE od Plusa na moim LG G2. jedna kreska, w porywach 2 i moc sygnału od -109 do -125 dBm. Transfery na poziomie 7-10 MB/s. Sygnał złapałem na dachu domu, a według mapy btsearch do nadajnika jest jakieś 10 km. Czy z ruterem B593 i zewnętrzną anteną jest szansa na sensowne działanie internetu?

Moja lokalizacja, prawdziwe szczere pole, http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 87&zoom=15

Dodam, że łączyłem się z nadajnikami Plusa LTE w Dzierzgoniu i Zalewie, według map odległości podobne i transfery również.
Obecnie Orange CDMA również ściągam z Dzierzgonia z anteną zewnętrzną ATK 10 przy Axesstelu MV610. Siła sygnału na tym zestawie to jakieś -65 do -70 dBm w zależności od pogody.

Teraz pytanie, czy zostać przy Orange i mieć te HSPA, czy może spróbować z LTE Plusa?

Pozdrawiam

Emil
Awatar użytkownika
Orange Ekspert
Pracownik operatora

Re: Co po Orange Freedom Pro CDMA?

Post autor: Orange Ekspert »

W miejscowości Dzierzgoń oferujemy dobry zasięg 3G. Dlatego według mnie dobrym rozwiązaniem będzie przejście do oferty Orange Free Net gdzie możesz otrzymać dodatkowe bonusy w ramach przedłużenia umowy (np. rabat na abonament lub dodatkowy pakiet danych). Jeśli byś chciał porozmawiać na temat oferty to zachęcam do kontaktu.
Awatar użytkownika
KoD997
Stały użytkownik forum

Post autor: KoD997 »

Nie słuchaj Pana Eksperta. Plus po LTE oferuje Ci internet "bez limitu" co oznacza tyle, że internet ma limit, ale bardzo duży. Ja bez specjalnego ograniczania się nie przekraczam nigdy 100 GB miesięcznie.

W każdym razie, jeśli smartfon łapie LTE, to router tym bardziej. Play na mojej Lumii 925 ledwo-ledwo łapał LTE, za to na routerze Huawei E5170 bez anteny zewnętrznej w tym samym miejscu mam 2/3 kreski i net śmiga aż miło :) Także według mnie powinieneś brać Plus i nie martwić się limitami :) A jeśli nawet zasięg będzie słaby, to na antenie zewnętrznej już na pewno będzie Ci działało.
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: robertnik »

KoD997 pisze:internet "bez limitu" co oznacza tyle, że internet ma limit, ale bardzo duży. Ja bez specjalnego ograniczania się nie przekraczam nigdy 100 GB miesięcznie.
Oj ja byłbym ostrożny z szacowaniem. Ostatnio niektórym tną zaraz po limicie podstawowym i jest o tym imponujący wątek na forum plusa.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Ja się zraziłem do Plusa, tj CP. Mam lejek na 5/2 żenada jak na reklamowane 150 Mb/s. Natomiast Play działa bardzo ładnie jak na swoje maksymalne możliwości.

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

em1L, Zostań w Orange, a jak masz zasięg to Play. Plusa sobie odpuść, krętactwo i nic więcej.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

onken pisze:żenada jak na reklamowane 150 Mb/s
W Power LTE nie reklamują prędkości. :hyhy:
em1L
Stały użytkownik forum

No właśnie mam dylemat, Play nie ma u mnie zasięgu, jedynie Plus i Orange. Umowa z Orange kończy mi się w połowie listopada, więc na początku października muszę złożyć wypowiedzenie. W mojej okolicy nie mam co liczyć na większą prędkość jak 10 Mb/s, chociaż dobre było by i to.

Kusi mnie ten Plus LTE, ale właśnie naczytałem się o tych przycięciach prędkości. Czy zamawiając przez internet można testować przez 7 dni te Power LTE czy tylko podczas zakupu w salonie?
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

em1L pisze:Kusi mnie ten Plus LTE
To nie dobrze ;) Jak ci starczy 30GB limitu możesz brać, jak więcej to już ryzyko :dobani:
MickeyF
Początkujący użytkownik forum

Post autor: MickeyF »

A mi kończy się umowa z Orange na Internet CDMA i już wiem że jej nie przedłużę. Mam umowę na firmę, w związku z tym nie mogę wymienić karty sim na dualną. Mogę jedynie przedłużyć umowę bez nowego sprzętu (nawet na CDMA). Zaproponowano mi "świetne warunki". 12GB (!) z darmowymi nocami za 59 zł. Ale nie o tym. Zdecydowałem się na Internet z T-Mobile, mieszkam w Zielonowie, gm. Wieleń, woj. wielkopolskie. Jestem już po modernizacji NetWorks! Czy jestem w stanie w tej miejscowości złapać LTE? Pozdrawiam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

MickeyF, na pewno masz pod nosem działający UMTS900. LTE jeszcze nie działa i najbliższa stacja będzie w Środzie Wielkopolskiej czyli jakieś 7,5 km. Teren otwarty więc może się udać złapać, ale raczej bez anteny się nie obejdzie.
MickeyF
Początkujący użytkownik forum

Post autor: MickeyF »

@ja.michal
Dzięki za pomoc ale coś pomyliłeś. Środa Wielkopolska jest oddalona od mojej miejscowości o 120km.
DejaVu
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DejaVu »

em1L pisze:Kusi mnie ten Plus LTE, ale
czasami warto zajrzeć i tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=489888#489888 :facepalm:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

MickeyF, w takim razie nie ta miejscowość mi wyskoczyła. ;)
Chyba teraz dobrze zaznaczyłem i wychodzi na to, że do najbliższej stacji z LTE T-Mobile/Orange masz ponad 15,5 km, raczej w otwartym terenie. Jest stacja bliżej, ponad 10 km, ale sporo lasu więc nie ma szans przy tej częstotliwości bez wyniesienia anteny nad drzewa. Zła wiadomość taka, że oficjalnie jeszcze LTE nie działa w tej okolicy i najpewniej tak jest patrząc po okolicy.
Prościej jest z UMTS 900, który masz jakieś 5,5 km idealnie na południe, praktycznie nieosłonięty. Na 99% działa.

Z LTE jest jeszcze Play również jakieś 15,5 km od ciebie (Czarnków). Oficjalnie działa, ale i oficjalnie jesteś daleko poza zasięgiem.

Patrząc na to wszystko wychodzi na to, że z LTE musisz poczekać do budowy sieci na 800 MHz czyli pewnie w latach liczone. Teraz pozostaje ci UMTS 900 MHz (najbliżej).
em1L
Stały użytkownik forum

Hej,
Mam pytanie, gdyby dzwonił DUK z orange i chciałbym przedłużyć umowę, to który modem wybrać, bo coś Huawei B593 nie widać na stronie.
tommy45
Stały użytkownik forum

Post autor: tommy45 »

W Plusie poza robieniem z klienta idioty i sprzedaży oferty bez limitu z ukrytym limitem jest jeszcze tragiczny BOK. W 6 dni okresu testowego spędziłem u nich na infolinii 150 minut i nie udało im się rozwiązać banalnego problemu z moja kartą. Miałem od początku limit 10 Mbit w abonamencie bez limitu prędkości. A po 20 GB wysłanych w nocy do chmury rano już było 2Mbit.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

em1L w ofercie Orane nie ma na dzień dzisiejszy sprzętu godnego polecenia. Pytaj o B-593s-22. W ostatczności mobilny MiFi AirBox ale tylko na sprzedaż i za tą kasę zakupić w/w. Ewentualnie oferta tylko SIM, tańsza i kupno B-593s-22 na Allero, OLX. Chociaż w ofercie mają http://www.orange.pl/klienci_ind/nowy_o ... ssType=NEW Nic o nim nie wiadomo ale wygląda na następcę MF28D czy MF253. Cena dość atrakcyjna. Popytaj o niego, będziesz beta -testerem.
em1L
Stały użytkownik forum

Ciekawy ten router, ale brak jakichkolwiek informacji. Chociaż fajnie się zapowiada. Jak duk nie bedzie dzwonił to biore nową umowe z tym modemem i będe testował.
ODPOWIEDZ