Obrazki i Firefox

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Conrad
Użytkownik forum

Obrazki i Firefox

Post autor: Conrad »

Jestem szczęśliwym użytkownikiem SimDaty i często dla oszczędności w przeglądarce wyłączam ściąganie obrazków. Stąd moje pytanko:

Gdy korzystałem z Internet Explorera sprawa była klarowna. Po wyłączeniu pobierania obrazów gdy chciałem np. jakieś jednak zobaczyć, klikałem na nim prawym a następnie pokaż obraz po czym obrazek wyświetlał sie na swoim miejscu na przeglądanej stronie.

Ostatnio przesiadłem sie na Firefoxa. To zdecydowanie wyższa liga jednak tu sprawa wygląda inaczej. Tu wybrany obrazek nie wyświetla sie na przeglądanej stronie. Firefox otwiera dodatkową zakładkę i w dopiero w niej go pokazuje. Czy można to jakoś zmienić aby obrazki pokazywały sie tak jak w IE?
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Re: Obrazki i Firefox

Post autor: mar_kow »

Conrad pisze:...Czy można to jakoś zmienić aby obrazki pokazywały sie tak jak w IE?
...Można używać Opery - jest znacznie szybsza od IE i bardzo rozbudowana. Klikając prawym klawiszem myszki i wybierając "odświerz obrazek" wyświetli się interesujący nas obraz.
Awatar użytkownika
regedit
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: regedit »

ee tam, co to za oglądanie internetu bez obrazków ;)

Ile płacisz (średnio mniej / więcej) mies za używanie simdaty? Może warto pokusić się o abo?

np. http://www.iplus.pl/indywidualni-promoc ... zedaz.html
umowa na rok a 6 mies gratis
ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

regedit pisze:ee tam, co to za oglądanie internetu bez obrazków ;)...
...Też tak uważam, ale nie wszyscy finansowo mogą sobie na taką rozrzutność pozwoli.
...Jeżeli ktoś zakłada częste przeglądanie online to oferta abonamentu jest tylko oszczędnością. Wystarczy wziąć kalkulator i przeliczyć...
Awatar użytkownika
regedit

Ja mam ten problem, że zawsze zostaje na koncie. Teraz mam ponad 40zł i miesiąc czasu na tylko odbieranie :P Znowu doładuje i nie wykorzystam wszystkiego... ehhh :)

co to twojego postu mar_kow to masz racje ale wątpię żeby ktoś kto często korzystał z simdaty nie wypstrykał np 30zł. Ja tyle przez tydzień "przepuszczam"
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

regedit pisze:...ale wątpię żeby ktoś kto często korzystał z simdaty nie wypstrykał np 30zł. Ja tyle przez tydzień "przepuszczam"
...Wiem coś o tym, bo ostatnio na urlopie przez niecały miesiąc mi i żonie udało się "przepuścić" ok. 200 zł z simdaty. Ale było to też celowe, żeby ją wyczyścić i więcej nie korzystać.
...A to dzięki pakietom w abonamencie Plusa. W ebok.pl dołączyli usługę zarządzjącą tym udogodnieniem, tak że można online włączyć ją albo anulować.
...Natomiast aż tyle mi się nazbierało na simdacie dzięki zakupieniu na Allegro teleprzelewom (za 60 zł miałem na koncie przelane 100...). Teraz to widzę się skończyło bo nie widzę takich ofert...
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

Panowie odchodzicie od tematu!

Co do obrazków w firefox to aż tak jest to kłopotliwe że jeśli chcesz zobaczyć obrazek to otwierasz nowe okno? To ile ty ich oglądasz? Może lepiej włączyć obrazki i uruchomić kompresję.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Z góry przepraszam za offtopic ale nasunęła mi się jedna uwaga dotycząca stwierdzenia kolegi.
regedit pisze:Ja mam ten problem, że zawsze zostaje na koncie. Teraz mam ponad 40zł i miesiąc czasu na tylko odbieranie :P
Kiedy ja korzystałem z Simdaty po raz ostatni, a było to trochę ponad pół roku temu (w styczniu dokładnie - zakupiłem wówczas Orange Free), nie miałem nigdy problemów z pozostającymi na koncie środkami. To, że wszędzie jest napisane, że kontro traci ważność po miesiącu, nie jest do końca prawdą. Sprawdziłem właśnie swoją Simdatę, która od prawie 10 miesięcy leży bezużyteczna. Zostało na niej ok. 5 PLN ale nadal mogę odbierać rozmowy. Tak więc nie ma problemu z przepadaniem środków. Podobnie było z Simplusem (kilka lat temu z niego korzystałem i też nie miałem problemów).
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
Awatar użytkownika
regedit

Fanta pisze:Co do obrazków w firefox to aż tak jest to kłopotliwe że jeśli chcesz zobaczyć obrazek to otwierasz nowe okno? To ile ty ich oglądasz? Może lepiej włączyć obrazki i uruchomić kompresję.
Może warto też przeglądać fora w wersji lo-fi a strony typu onet w wersji light i zostawić te obrazki?
przewaks pisze:Tak więc nie ma problemu z przepadaniem środków.
Cytat przyciety przez Moderatora ->Fanta - Panie i Panowie tniemy zbedne cytaty!
dzięki za radę, chyba zaryzykuje te 40zł bo tak do następnych wakacji bym uzbierał ponad 200 :P Zawsze lepiej stracić 40zł niż 200... ;)

mar_kow -> teleprzelew przycięli chyba do 20zł max miesięcznie i takie zaasilenia straciły trochę sens.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

To jeszcze ja dorzucę od siebie. Nie masz się co martwić @regedit, u mnie było to samo, SimData leżała w biurku kilka miesięcy i jak chciałem ją "ożywić" to oczywiście kasa która pozostała była na niej.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Awatar użytkownika
Czubi
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Czubi »

Wracając do pytania, bo widzę że nikt nie udzielił odpowiedzi...
Conrad pisze:Tu wybrany obrazek nie wyświetla sie na przeglądanej stronie. Firefox otwiera dodatkową zakładkę i w dopiero w niej go pokazuje.
Prawda, ale jeśli klikasz na "obrazku" prawym klikiem i z menu kontekstowego wybierasz pokaż obrazek. Natomiast jeśli wybierzesz pobierz obrazek to uzyskasz to o co pytałeś.
Awatar użytkownika
piori
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: piori »

mar_kow pisze:...Można używać Opery - jest znacznie szybsza od IE i bardzo rozbudowana.
I ma jeszcze jedną przewagę nad pozostałymi w/w przeglądarkami, mianowicie można sobie do paska narzędzi dorzucić przycisk "wyświetlaj obrazki/bez obrazków/pobrane obrazki".

Krótka instrukcja:
Klikamy prawy przyciskiwem na pasku narzędzi opery (tam gdzie są przyciski "Wstecz" i "Dalej"), wybieramy "Dostosuj", przechodzimy na zakładkę "Przyciski"->"Widok strony" i wciągamy myszką na pasek naszej opery przycisk "Wyświetlaj obrazki" (zamiast przycisku możemy też wybrać wersję z rozwijanym polem wyboru).

Przycisk ten ma 3 pozycje:

-wyświetlaj obrazki - ustawienie domyślne, przeglądarka pobiera wszyskie obrazki i obciąża łącze;
-bez obrazków - nie są wyświetlane żadne obrazki (z wyjątkiem np. javy, którą ja osobiście wyłączam na stałe w ustawieniach);
-pobrane obrazki - opera wyświetla obrazki, które pobrała wcześniej i są w cashu przeglądarki, nie obciążając tym samym łącza. Wystarczy więc raz daną stronę otworzyć z obrazkami aby pobrać je do cashu, a za każdym następnym razem obrazki te pobierać już z dysku i oszczędzać :cfaniak:
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

ptr pisze:I ma jeszcze jedną przewagę nad pozostałymi w/w przeglądarkami, mianowicie można sobie do paska narzędzi dorzucić przycisk "wyświetlaj obrazki/bez obrazków/pobrane obrazki"
To samo ma FireFox z wtyczką ADBlock :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ