Dobór anteny wi-fi dla zwiększenie zasięgu sieci
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Dobór anteny wi-fi dla zwiększenie zasięgu sieci
Dzień dobry
Posiadam zestaw do LTE od CP i chciałbym zwiększyć obszar wi-fi obsługiwany przez router - DWR-116 tplink - za pomocą mocniejszej anteny. Ma to być promień ponad 30 m w budynku z przejściem przez kilka ścian i strop żelbetowy. Anteny dołączone fabrycznie (dwie zewnętrzne po 5dbi?) wystarczają na około połowę tej odległości.
Bardzo proszę o doradzenie jaką antenę muszę kupić, aby wi-fi sięgało tak daleko i czy ma to być jedna czy dwie anteny.
Zależy mi na antenie, a nie repeaterze, który i tak będzie na końcu. Po drodze niestety nie mam go gdzie podłączyć.
Z góry dziękuję za pomoc.
Posiadam zestaw do LTE od CP i chciałbym zwiększyć obszar wi-fi obsługiwany przez router - DWR-116 tplink - za pomocą mocniejszej anteny. Ma to być promień ponad 30 m w budynku z przejściem przez kilka ścian i strop żelbetowy. Anteny dołączone fabrycznie (dwie zewnętrzne po 5dbi?) wystarczają na około połowę tej odległości.
Bardzo proszę o doradzenie jaką antenę muszę kupić, aby wi-fi sięgało tak daleko i czy ma to być jedna czy dwie anteny.
Zależy mi na antenie, a nie repeaterze, który i tak będzie na końcu. Po drodze niestety nie mam go gdzie podłączyć.
Z góry dziękuję za pomoc.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Dobór anteny wi-fi dla zwiększenie zasięgu sieci
Jeśli interesuje cię przebijanie się przez stropy, czyli wyższe/niższe kondygnacje, to anteną tego nie załatwisz. Antena o wyższym zysku "spłaszcza" wiązkę, więc stracisz sygnał w płaszczyźnie innej niż tej anteny.
BTW, jeśli router ma dwie anteny to zawsze wymieniasz dwie (jak się jednak zdecydujesz).
TL;DR: Zapomnij o wymianie anten.
BTW, jeśli router ma dwie anteny to zawsze wymieniasz dwie (jak się jednak zdecydujesz).
TL;DR: Zapomnij o wymianie anten.
-
Dziękuję za szybką odpowiedź.
To jak inaczej można rozwiązać mój problem?
To jak inaczej można rozwiązać mój problem?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Najlepiej kabel, potem Power Line Adapter a na końcu kombinacje z połączeniem radiowym p2p, ale to już trzeba zaplanować znając teren.
-
No to lipa. Kabla nie mogę przeciągnąć, bo musiałby przechodzić przez 2 mieszkania sąsiadów.
A czy ma znaczenie to, że nie potrzebuję żeby antena wysyłała sygnał dookoła? 180 stopni w poziomie byłoby już z dużą nawiązką, a starczyłoby już nawet jakieś 120.
A czy ma znaczenie to, że nie potrzebuję żeby antena wysyłała sygnał dookoła? 180 stopni w poziomie byłoby już z dużą nawiązką, a starczyłoby już nawet jakieś 120.
-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli chcesz wyrzucić kasę w błoto to kup jakieś monstrualne anteny, które i tak nie rozwiążą problemu z zasięgiem. A ten DWR-116 ma odkręcane anteny? router pracuje z mocą radia dopuszczalną prawem, maksymalnie 100mW i wymiana anten, szczególnie w warunkach zabudowy-kilka ścian, stropy nic nie zmieni. jedyna szansa to most wiFi na zewnatrz na dedykowanych do tego celu zewnętrznych punktach dostępowych CPE. koszt ponad 300 zł,anteny zew. CPE muszą się widzieć.
-
Dziękuję. To już chyba prędzej się podkopię i puszczę ten kabel tunelem 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Uzycie anteny ierunkowej pomoze w poziomie - ta sama ilosc energii rozklada sie na mniejszy obszar. Nie pomoze natomiast w problemie z stropem. Tutaj tylko kabel.
Nie pomagam na PW.
-
Szkoda.
A jeśli zdecyduję się na kabel i dopiero na końcu router, to czy są jakieś ograniczenia długości przewodu?
A jeśli zdecyduję się na kabel i dopiero na końcu router, to czy są jakieś ograniczenia długości przewodu?
- wojteks
- *** Administrator ***
Kabel ethernet ma ograniczenie 100m komputer-router/switch.belfernia pisze:to czy są jakieś ograniczenia długości przewodu?
Nie pomagam na PW!
-
Aż tak długi? Super.
Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc.

Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc.