B593s i pomoc w ustawieniu anteny
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
B593s i pomoc w ustawieniu anteny
Witam,
Czy jest jakiś sposób aby program Top NetInfo rozpoznał Huwei B593s.
Podłączyłem kablem usb modem do laptopa, ale program go nie widzi.
Chcę ustalić z którego BTS mam sygnał w Orange i Plusie, dla lokalizacji Janówka ul. Ukryta, bo mam zamiar kupić antenę zewnętrzną Cybertecha.
Czy jest jakiś sposób aby program Top NetInfo rozpoznał Huwei B593s.
Podłączyłem kablem usb modem do laptopa, ale program go nie widzi.
Chcę ustalić z którego BTS mam sygnał w Orange i Plusie, dla lokalizacji Janówka ul. Ukryta, bo mam zamiar kupić antenę zewnętrzną Cybertecha.
Ostatnio zmieniony 2014-10-24, 16:52 przez robi007, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: B593s i pomoc w ustawieniu anteny
Jakie urządzenia widzi wtedy laptop?robi007 pisze:Podłączyłem kablem usb modem do laptopa,
Bo mnie się wydaje że to USB w B593 to do podłączania urządzeń zewnętrznych służy (np. pendrive, hdd, drukarka) a nie laptopa.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Oczywiście laptop nie widzi modemu. Myślałem że może jakieś sterowniki potrzebne, ale chyba po prostu nie da się podłączyć B593 do laptopa.
A może jest jakiś inny sposób na ustalenie z którego nadajnika mam internet (w zasięgu mam kilka).
A może jest jakiś inny sposób na ustalenie z którego nadajnika mam internet (w zasięgu mam kilka).
-
- Guru bezprzewodowy
Marne szanse, nawet jak ustalisz CID i LAC to BTS-y LTE1800 są niezweryfikowane i trudno stwierdzić który to. Najlepsza opcja to modem do laptopa lub MiFi i samemu zweryfikować w terenie. Ewentualnie telefon z LTE i jakiś program np, Network signal Info.
-
- Użytkownik forum
Jeszcze jedno pytanie, czy antena Cybertecha dualna LTE 15dBi MIMO, będzie dobra dla mnie.
Nie wiem co prawda z którego nadajnika odbieram, ale na modemie mam 1 lub 2 kreski i średnią prędkość 10/10.
Wystarczy że modem wystawię za okno a wtedy mam 3/4 kreski i prędkości nawet do 20.
Nie wiem co prawda z którego nadajnika odbieram, ale na modemie mam 1 lub 2 kreski i średnią prędkość 10/10.
Wystarczy że modem wystawię za okno a wtedy mam 3/4 kreski i prędkości nawet do 20.
-
- Guru bezprzewodowy
Zmierz poziom sygnału w zakładce System-Diagnostyka-Kontrola stanu funkcji bezprzewodowej na B-593. Antena będzie OK, jej realny zysk jest zależny od długości kabla. Na 1800 MHz kabel H-155 ma tłumienność ok. 0,4dB/m. Antenę ustawisz kierując na pobliskie BTS-y, wybierzesz najlepszy.
-
- Użytkownik forum
Antenę Cybertecha już mam zainstalowaną za oknem. Lte z Orange. Pojawiły się cztery kreski w B593, co przekłada się na:
RSSI: -57
RSRP (dBm): -82
RSRQ (dB): -7
Nic lepszego nie udaje mi się złapać. Generalnie ustawiałem tak, aby jak najniższe było RSRQ.
I jeszcze jedno, czy jest jakaś różnica jak podłączę kable z anteny do B593 (są dwa wejścia antenowe). Nic nie jest napisane w instrukcji anteny, więc chyba dowolnie można podłączyć.
RSSI: -57
RSRP (dBm): -82
RSRQ (dB): -7
Nic lepszego nie udaje mi się złapać. Generalnie ustawiałem tak, aby jak najniższe było RSRQ.
I jeszcze jedno, czy jest jakaś różnica jak podłączę kable z anteny do B593 (są dwa wejścia antenowe). Nic nie jest napisane w instrukcji anteny, więc chyba dowolnie można podłączyć.
-
- Użytkownik forum
Podpowie ktoś w kwestii wcześniejszego posta 

- onken
- ** Moderator **
Myślę że RSRP byłby bardziej istotnym parametrem :-)
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW