ustawienie promiennika na antenie parabolicznej
Moderator: Moderatorzy
-
imhoteps
- Początkujący użytkownik forum
ustawienie promiennika na antenie parabolicznej
Witam. Chodzi o internet play.
Udało mi się połączyć z macierzystą anteną nadawczą play odległość 15km. I już korzystam z internetu bezproblemowo lecz w H+ a wiem, że ta antena nadawcza nadaje LTE 1800MHz. Ostatnio pożyczyłem modem LTE i nie odebrałem sygnału LTE mimo dwóch kabli antenowych, które mam podłączone do promiennika.
Czy wie ktoś jak ustawić polaryzacje promiennika poziom/pion i czy jest różnica do jakich wejść antenowych na modemie podłączamy kable? Chyba że jest jeszcze inny problem?
Na foto załączam mój promiennik
Udało mi się połączyć z macierzystą anteną nadawczą play odległość 15km. I już korzystam z internetu bezproblemowo lecz w H+ a wiem, że ta antena nadawcza nadaje LTE 1800MHz. Ostatnio pożyczyłem modem LTE i nie odebrałem sygnału LTE mimo dwóch kabli antenowych, które mam podłączone do promiennika.
Czy wie ktoś jak ustawić polaryzacje promiennika poziom/pion i czy jest różnica do jakich wejść antenowych na modemie podłączamy kable? Chyba że jest jeszcze inny problem?
Na foto załączam mój promiennik
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
key
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: ustawienie promiennika na antenie parabolicznej
Pion do pionu, poziom do poziomu, nie ma znaczenia ktore zlacze podlaczysz do czego. NAtomiast ma duze znaczenie to, ze anteny paraboliczne kiepsko/wcale nie dzialaja dla LTE
Nie pomagam na PW.
-
imhoteps
To np. w mieście gdzie jest zasięg, antena zamontowana bez czaszy odbierze LTE, a z czaszą nie? To gruba pomyłka czasza jest tylko od skupienia fali, a nie zależna od sygnału LTE czy inny, od tego już jest antena.
-
key
- *Mistrz bezprzewodowy*
Czasza jest tylko efektywnie wygladajacym picem na wode - "producent" przypial antene panelowa do miski satelitarnej.
Anteny sa elementami geometrycznymi.
Jesli dla SAT (ca 12 GHz) potrzebujesz lustra ca. 60 cm, to lustro dla LTE (ca 2GHz) powinno miec 6*60 cm -> 3.6m dla osiagniecia tych samych parametrow.
Promiennik dla LTE jest zwykla atenena panelowa z szacowanym katem otwarcia 60..100°. Promiennik SAT ma okolo 8..15°.
Reszte mam nadziej przemyslisz sam?
Anteny sa elementami geometrycznymi.
Jesli dla SAT (ca 12 GHz) potrzebujesz lustra ca. 60 cm, to lustro dla LTE (ca 2GHz) powinno miec 6*60 cm -> 3.6m dla osiagniecia tych samych parametrow.
Promiennik dla LTE jest zwykla atenena panelowa z szacowanym katem otwarcia 60..100°. Promiennik SAT ma okolo 8..15°.
Reszte mam nadziej przemyslisz sam?
Nie pomagam na PW.
-
imhoteps
To mam zdjąć czaszę i zamontować sam promiennik?
-
key
- *Mistrz bezprzewodowy*
Mozesz sprobowac - sam promiennik powinien miec ok. 8dBi zysku. Moze wystarczy.
Ja bym sklanial sie jednak do zrobienia tego w.g. zasad fizyki: odpowiedniej anteny i okablowania: Krotki kabel z niewielkimi stratami, antena panelowa z dopasowanym do Twoich potrzeb zyskiem.
Ja bym sklanial sie jednak do zrobienia tego w.g. zasad fizyki: odpowiedniej anteny i okablowania: Krotki kabel z niewielkimi stratami, antena panelowa z dopasowanym do Twoich potrzeb zyskiem.
Nie pomagam na PW.
-
matek451
- Guru bezprzewodowy
O jaki BTS LTE 1800 Play chodzi? Ten zasięg masz na pewno na UMTS900, jaki poziom sygnału i osiągi? Sprzedawca spod Tarnowa "słynie" z takich rozwiązań.
-
imhoteps
Tak chodzi o play LTE BTS nadaje w 1800MHz co do zasięgu w programie mobile partner mam kreski na maxa w top_netinfo pokazuje 38% H+ działa stabilnie download między 2-3Mb
-
matek451
- Guru bezprzewodowy
Pytałem o lokalizację tego BTS-a, a jaki poziom sygnału na zewnątrz bez tej anteny?( podaj jeden i drugi w dBm).
-
imhoteps
Po linii prostej 15km jeśli o to Ci chodzi, bez anteny mam zero zasięgu. A zasięg w dbi nie wiem czym i jak to zmierzyć. Co do profesji to jestem ciemny z tego.
-
matek451
- Guru bezprzewodowy
Jeśli jesteś spod Wałcza to i tak się ciesz , że masz to 3G na UMTS900 Play z BTS-a w Wałczu. Na LTE1800 raczej nie licz, za daleko.
-
key
- *Mistrz bezprzewodowy*
Niczym. Pytanie bylo o dBm a nie o dBiimhoteps pisze: A zasięg w dbi nie wiem czym i jak to zmierzyć.
Nie pomagam na PW.
-
imhoteps
Panie Kay nie bądź Pan nerwowy zamiast "pytanie było o dBm, a nie dBi" proszę o sprostowanie bo dBi wiem co to jest, ale dBm już nie wiem. Więc ten post po prostu był zaśmieceniem danego tematu i bezsensowny. Jak już napisałem w grubszych sprawach jestem ciemny z tego, więc piszę na tym forum gdzie przynajmniej jakieś informacje są na ten temat ponieważ na innych forach już jest totalnie ciemno.
-
key
- *Mistrz bezprzewodowy*
Po pierwsze: nie "Kay"
Po drugie:
Po drugie:
Po trzecie:dBm – logarytmiczna jednostka miary mocy odniesiona do 1 mW . Moc wyrażona w dBm mówi, o ile decybeli moc ta jest większa (lub mniejsza) od mocy 1 mW.
Smiem twierdzic ze nie.imhoteps pisze: bo dBi wiem co to jest
Nie pomagam na PW.