IDU-100 ODU-100 Cyfrowego Polsatu połączone razem

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zorian
Użytkownik forum

IDU-100 ODU-100 Cyfrowego Polsatu połączone razem

Post autor: zorian »

Witam.
Mam zamiar zaopatrzyć się w zestaw IDU-ODU Cyfrowego Polsatu. Normanie wg. instrukcji zestaw ten łączy się następująco:

AntenaSAT --> ODU --> IDU --> dekoderSAT

Jednak ja chciałbym to podłączyć osobną instalacją (nie wykorzystując już istniejącej instalacji satelitarnej) w prosty sposób:

ODU --> IDU

Czy to zadziała?
Pytam, ponieważ mój kolega ma ten zestaw i mówi, że w trakcie intensywnego korzystania z internetu strasznie mu przycina obraz podczas oglądania TV. Nie mogę teraz sprawdzić (jestem trochę daleko) czy to źle ustawiona czasza satki, czy słabej jakości kable bądź "tak musi być". Dlatego zanim sam się na ten zestaw zdecyduję, ktoś podpowie, czy takie połączenie zadziała.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: IDU-100 ODU-100 Cyfrowego Polsatu połączone razem

Post autor: wojteks »

zorian pisze:Mam zamiar zaopatrzyć się w zestaw IDU-ODU
Kup normalny router Huawei B593s-22 a nie ten wynalazek.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
coolhat
Użytkownik forum

Post autor: coolhat »

Zadziała. Tak się też robi, jak jest słaby sygnał LTE.
Ten wybór jest chyba najgorszym z możliwych.
Awatar użytkownika
zorian
Użytkownik forum

wojteks pisze:Kup normalny router Huawei B593s-22 a nie ten wynalazek.
coolhat pisze:Ten wybór jest chyba najgorszym z możliwych.
Właściwie, to jeszcze nic nie postanowiłem co do sprzętu; na razie się rozglądam...
Kolega ma ten wynalazek i poleca... ale on nie bardzo się zna i pewnie mój wybór będzie inny :-)

W niedzielę jak zajadę w moje okolice, to wpadnę do niego zobaczyć tę jego instalację. Może podpowiecie, co zrobić aby wyeliminować przycięcia i te "dropy" z telewizji w trakcie korzystania z internetu przez ten zestawik?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

zorian pisze:co zrobić aby wyeliminować przycięcia i te "dropy"
Zweryfikować ustawienie offsetu i konwertera, jakość połączeń i kabla antenowego w każdym odcinku. Może offset jest za mały, dla HD TV w wielu rejonach 60cm to może być mało albo jest na styk a to może powodować problemy.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

O to pytaj fachowców z CP, to oni tym wynalazkiem handlują i montują. Koledzy dobrze radzą , nie bierz tego. kolega ma mgliste pojęcie co wziął . Toto działa tylko na LTE1800 i to tylko do 30Mb/s, nie obsługuje nic innego. Bierz B-593s-22, ten router obsłuży ci wszystkie technologie polskich operatorów , obecne i przyszłe. W Plusie/CP warto go kupić na własność za kilka złotych. Wart jest 400 zł. Możesz go używać z kartami wszystkich operatorów. Ten IDU-ODU tylko na wypożyczenie i kolega musi go zwrócić. Ty B-593 będziesz miał na własność. Jesteś 400 do przodu jak go weźmiesz. Ewentualnie dokupisz sobie antenę zewnętrzną, jak daleko masz BTS LTE1800Mobylandu? Skąd dokładnie jesteś?
Awatar użytkownika
zorian
Użytkownik forum

Czyli sprawdzenie ustawień czaszy/konwertera i wymiana okablowania nie zaszkodzi. W ostateczności rozdzielenie instalacji sat od internetowej. W niedzielę będę u niego, to powalczę z tym. Ostrzegałem go, że ten zestaw moim zdaniem jest kiepski. Jemu odpowiada i niech tak zostanie.

Co do wyboru sprzętu (a właściwie operatora), to jeszcze się zastanawiam; mam czas, do grudniowych świąt coś wybiorę :-)
W mojej mieścinie właśnie odpalili LTE Play, dlatego muszę porównać oferty CP i P4. Do nadajnika Mobyland-a mam 8km w linii prostej. Kolega ma IDU-ODU i mu działa w mojej okolicy.

Ja raczej skłaniam się do rozwiązań bardziej mobilnych. Bardziej mi pasowałby modem USB i do tego router, który obsłuży ten modem. Normalnie w domu modem w router i podział łącza na resztę sprzętu; a jak wyjeżdżam, to biorę modem i lapka pod pachę. IDU-ODU oraz B-593 raczej do mobilnych rozwiązań nie należą.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

zorian pisze:Bardziej mi pasowałby modem USB i do tego router,
Jednak pozostanę przy opinii że do stacjonarnego użytku B593 a dodatkowo dokup modem USB albo router MiFi z LTE. Jakoś nie widzi mi się zabieranie internetu domowego z sobą chyba że mieszkasz sam.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
coolhat
Użytkownik forum

Post autor: coolhat »

Play to dobry wybór. Kup sobie dwa sprzęty i będziesz miał tylko przekładkę kart.
B593 i na przykład E3372.
W Play ludzie kupują startery, doładowują za 50 zet i mają nielimitowany LTE na ... 3 miechy?
Chyba się nie mylę.
Trzeba tylko w modemie ustawić żeby tylko na LTE pracował.
Nie potrzebny by ci był nawet abonament w domu.
Na wyjazd już tak, bo jakbyś ten starter wziął w drogę to moment kasę zeżre przez łączenie w HSPA+.
8 km to chyba będą ci potrzebne anteny.
Jak masz smykałkę do majstrowania to sam sobie zrobisz dwie anteny.
Dwie miedziane rurki fi 15 po jednym metrze i 3 metry przewodu elektrycznego w drucie o przekroju 4 mm kwadratowe.
Jak co to ci obliczę i narysuję jak zrobić.

Co do odu idu to w znajomych zauważyłem, że dioda na odu jest zielona a na idu pomarańczowa czyli jest spadek sygnału.
Też mają osobnymi kablami połączone. Nie mieli problemów z telewizją ale neta im wcięło przed tygodniem.
Zrobiłem reset do fabrycznych i wrócił.
Chyba po niedzieli spróbuję wymienić u nich kabel między odu a idu na jakiś dobry bo mają zwykły.
Awatar użytkownika
zorian
Użytkownik forum

wojteks pisze:Jakoś nie widzi mi się zabieranie internetu domowego z sobą
A kto powiedział, że to będzie internet domowy :-). To ma być mobilny z nieczęstą opcją stacjonarną.
coolhat pisze:i będziesz miał tylko przekładkę kart
No właśnie tego nienawidzę... wolę szybko wypiąć modem z USB i włożyć go w kieszeń, niż wyłuskiwać SIM i przekładać między urządzeniami.
coolhat pisze:B593 i na przykład E3372
Routerek mógłby być, tylko minus to wyłuskiwanie SIMki z niego. Natomiast E3372 to widziałem tylko w wersji hilink (chyba że słabo szukałem), a nie mam jakoś przekonania do tej technologi.
coolhat pisze:8 km to chyba będą ci potrzebne anteny
Mobyland ma wysoko na kominie elektrociepłowni swoje antenki, tak że je widać z mojej lokalizacji i kiedyś testowałem na szybko i nie było problemu ze stabilnością połączenia. Ale zimą to się może zmienić, także będę miał na uwadze Waszą ewentualną pomoc.

Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Teraz pędzę kupić jakiś lepszy koncentryk (bo jutro to raczej nigdzie nie dostanę) i w niedzielę pospinam koledze to nieszczęsne IDU ODU.
ODPOWIEDZ