Problem przy łączeniu przez zwykły modem i GSM

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rob5zero
Początkujący użytkownik forum

Problem przy łączeniu przez zwykły modem i GSM

Post autor: rob5zero »

Witam,

Mam następujący problem. Mam modem ZTE 330 i wykupioną usługę Orange Free i podczas łączenia czy to poprzez aplikację czy poprzez zrobione połączenie sieciowe, za każdym razem wyskakuje komunikat w stylu:
"Podnieś słuchawkę i wykręć numer, następnie odłuż i wciśnij OK lub poczekaj na sygnał operatora. numer *99#". Ten sam komunikat pojawia się gdy łącze się przez wbudowany modem. Mam laptopa Toshiba a system to Win XP Pro. Powiem jeszcze, że te objawy pojawiały się jeszcze przed instalacją modemu Orange. Myślę, że to jakaś wina ustawień windowsa, ale nie mogę nigdzie znaleźć rozwiązania. Patrzyłem w zakładkę MOdemy, połączenia sieciowe. Google też nic nie mówi.

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Robert
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Problem przy łączeniu przez zwykły modem i GSM

Post autor: Jaco »

Musiałeś coś zaznaczyć podczas instalacji bo ten modem prawdopodobnie posiada gniazdo słuchawkowe do prowadzenia rozmów.Zainstaluj ponownie bo to co piszesz nie powinno mieć miejsca.
rob5zero

Odinstalowałem modem Toshiby, odinstalowałem aplikację Orange i modem Zte 330, ponowna instalacja aplikacji Bussines Everyway i nadal klapa. Ciagle wyskakuje ten komunikat. Ponowna instalacja systemy odpada. Testowanie modemu wypada pomyślnie. A może ta Toshiba ma jakieś dziwnie skonfigurowane połaczenia modemowe.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Powyłączaj wszystkie połączenia sieciowe oprócz tego które tworzy aplikacja i spróbuj się połączyć.Możesz również zrobić sobie dial-up. Ale najpierw odpal tę aplikację aby podać PIN i żeby karta zalogowała się do sieci.Następnie zamknij tę aplikację.Zrób dial-up wpisując nazwę połączenia jaką chcesz i gdzie pisze nazwa użytkownika wpisz internet numer to *99# hasło pomiń i spróbuj się połączyć. Jak co po kolei wpisywać masz tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7248

W ostateczności zrób przywracanie systemu do momentu pierwszego instalowania modemu i przeprowadź instalację ponownie zwracając uwagę jakie opcje zaznaczasz podczas instalacji. Jest to nowość wśród modemów i nie cieszy się dobrą opinią dlatego nie znamy dokładnie jakie narzędzia dodatkowe można instalować przy pierwszym instalowaniu.
rob5zero

Już wcześniej robiłem połączenie dial-up. Uruchomilem aplikacje, zielona dioda sie zapalila na modemie, zrobilem dial-up według wskazówek i nadal wyskakuje ten komunikat. Nie jest to mój laptop, wieć nie wiem jak i co było instalowane, laptop był zakupiony z już zainstalowanym systemem, i od początku próby połączenia przez zwykły modem też kończyły się tym komunikatem, kolega musiał podnosić słuchawkę wykrecać numer i dopiero modem łączył się. Dodam , że dziś instalowałem ten modem na innym laptopu, starszym modelu Toshiby, i wszystko chula, że hej. Poróbuje jeszcze przywrócicć poprzednie ustawienia a w ostateczności reinstalacja systemu.
rob5zero

Witam,

Już po problemie :) W menu Połaczenia sieciowe, dla połączenia modemowego jak i Business Everywhere była zaznaczona opcja "Wybieranie numeru przy użyciu operatora" w menu Zaawansowane (jak zaznaczyło się dane połaczenie). Odchaczenie tego i wszystko się pięknie łączy.

Dzięki za posty

Pozdrawiam
Robert
ODPOWIEDZ